14.8 C
Chania
Sunday, December 21, 2025

Ανοιχτό το Υπουργείο Υποδομών σε αλλαγές στη χάραξη Χανιά–Κίσσαμος, μετά την περιβαλλοντική έγκριση του ΒΟΑΚ

Ημερομηνία:

Με διάθεση συνεννόησης αλλά και με σαφή προτεραιότητα στην ταχεία περιβαλλοντική αδειοδότηση, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο τροποποιήσεων στη χάραξη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά – Κίσσαμος, κατά τη διάρκεια της σημαντικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος, ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, καθώς και οι δήμαρχοι Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης.

Οι κύριες ενστάσεις: Αγία Μαρίνα, Καληδονία και Μαυρομούστακο

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τρία κρίσιμα σημεία της προτεινόμενης χάραξης:

  • Η δημιουργία κόμβου ή ημικόμβου στην Αγία Μαρίνα, ζήτημα με έντονες επιπτώσεις στην τοπική κυκλοφορία και ασφάλεια.

  • Η αποφυγή διχοτόμησης του οικισμού Καληδονίας, όπου προτείνεται επαναχάραξη για να διατηρηθεί η συνοχή του χωριού.

  • Η ανάγκη για εξειδικευμένη γεωλογική μελέτη στην περιοχή Μαυρομούστακου, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ουσιαστικές τεχνικές αλλαγές.

Ο υφυπουργός, Νίκος Ταχιάος, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των αιρετών, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολύ παραγωγική» και υπογράμμισε ότι υπάρχει διάθεση για συζήτηση και προσαρμογές, πάντα όμως σε συνάρτηση με την τεχνική εφικτότητα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

«Οι παραχωρήσεις είναι έργα 40ετίας – Όχι πενταετίας»

Σε εκτενή τοποθέτησή του, ο κ. Ταχιάος επεσήμανε τη στρατηγική σημασία του ΒΟΑΚ ως έργου παραχώρησης, τονίζοντας:

«Οι παραχωρήσεις δεν είναι ένα έργο το οποίο τελειώνει στα 5 χρόνια της κατασκευής, αλλά είναι μία υπόθεση που αφορά για τα επόμενα 35 χρόνια της λειτουργίας. Αποτελούν εργαλείο που μας επιτρέπει να διορθώνουμε αστοχίες και να προσθέτουμε έργα που είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου αλλά και για την περιοχή την οποία αυτός επηρεάζει».

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει συνεχής διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση:

«Ο υπουργός κ. Δήμας, εγώ και ο γενικός γραμματέας κ. Αχνόπουλος θα είμαστε διαρκώς σε επαφή για να προωθήσουμε το έργο το ταχύτερο δυνατόν».

Πρώτα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε προσαρμογή στη χάραξη είναι η ολοκλήρωση και έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), όπως επανειλημμένα υπογράμμισε ο υφυπουργός.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινήσει η παραχώρηση και η παραχώρηση ξεκινάει με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της προαίρεσης. Την προχωράμε με πολύ ταχύς ρυθμούς».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα έγκρισης της ΜΠΕ, σημείωσε:

«Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σύντομος. Το τρέχουμε. Εξαρτάται, όμως, και από τις παρεμβάσεις που έγιναν στη φάση της διαβούλευσης η οποία έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι δικό μας θέμα, είναι θέμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Πάγωμα οικοδομικών αδειών στις ζώνες απαλλοτρίωσης

Ο κ. Ταχιάος επιβεβαίωσε ότι, σε περιοχές που εμπίπτουν εντός ζώνης απαλλοτρίωσης, δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα:

«Όταν υπάρχει μία ζώνη κατάληψης, για το διάστημα της ωρίμανσης του έργου, δεν θα επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών».

Εξήγησε ωστόσο ότι στο παρελθόν δεν τηρήθηκε πάντα αυτός ο κανόνας, γεγονός που προκαλεί προβλήματα σε ήδη υλοποιούμενα έργα, όπως:

«Το αντιμετωπίζουμε και στο έργο που ήδη κάνουμε, στις δύο συμβάσεις από τη Χερσόνησο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Είναι από τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

«Η Καληδονία πρέπει να εξεταστεί – δεν είμαι αρμόδιος να πω ποια αλλαγή θα γίνει»

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα της διχοτόμησης της Καληδονίας, ο υφυπουργός τόνισε:

«Συμφωνώ ότι πρέπει να το εξετάσουμε. Δεν συμφωνώ για το ποια θα είναι η αλλαγή. Δεν καταλήξαμε εκεί. Δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι θέμα τεχνικής εφικτότητας».

Επέμεινε ωστόσο ότι τα αιτήματα των τοπικών φορέων είναι δικαιολογημένα και θα αξιολογηθούν ενδελεχώς, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της επικείμενης ωρίμανσης του έργου.

Συνολική προσέγγιση: Ο ΒΟΑΚ ως έργο εθνικής σημασίας

Ο Νίκος Ταχιάος κατέστησε σαφές ότι ο ΒΟΑΚ είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα στην Ελλάδα, με απαιτήσεις υψηλών πόρων και πολυετούς σχεδιασμού. Όπως είπε:

«Ένα τόσο μεγάλο έργο θέλει απίστευτη δέσμευση πόρων, ανθρώπινων και τεχνικών. Πρέπει να το τρέξουμε με κύριο κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος, την παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες και φυσικά την εφικτότητα των αλλαγών που προκύπτουν».

Η Περιφέρεια και το έργο Παράκαμψης Κισάμου

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην παράκαμψη της Κισάμου, ένα έργο που δεν συνδέεται άμεσα με τον ΒΟΑΚ, αλλά αποτελεί παράλληλη υποδομή που προωθείται από την Περιφέρεια Κρήτης. Όπως εξήγησε:

«Δεν είναι θέμα του παρόντος, ούτε του ΒΟΑΚ. Δεν συνδέεται. Είναι έργο που το τρέχει η Περιφέρεια. Το συζητάμε μαζί τους και θα δούμε πώς θα συναρμοστεί».

Ν. Καλογερης: Έργο απαραίτητο και κοστοβόρο – Η παραχώρηση ως μόνη διέξοδος

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής υπογράμμισε τη σημασία του έργου, τη θετική στάση της αυτοδιοίκησης στη βασική χάραξη, αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης σε κρίσιμα σημεία για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

«Ο δρόμος Χανιά–Καστέλι είναι για μας πολύ σημαντικός, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει τεράστιο φόρτο. Περνάει από ανεπτυγμένες περιοχές και ήταν απαραίτητο να υλοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Καλογερής, επισημαίνοντας την ανάγκη χρηματοδότησης μέσω παραχώρησης:

«Είμαστε όλοι ευγνώμονες που γίνεται στα πλαίσια της παραχώρησης, γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Μιλάμε για μεγάλα κόστη».

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια δεν προτίθεται να εμποδίσει την ταχεία περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Κόμβος Αγίας Μαρίνας: Ένα ζήτημα με τουριστικό και κυκλοφοριακό αντίκτυπο

Στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκε εκ νέου η πρόταση δημιουργίας κόμβου ή ημικόμβου στην Αγία Μαρίνα, με στόχο την αποσυμφόρηση της παλαιάς εθνικής οδού και την εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης.

«Το έβαλαν οι δήμαρχοι, το βάλαμε και εμείς. Όταν τα λεωφορεία για την τουριστική περιοχή της Αγίας Μαρίνας κατεβαίνουν από τον κόμβο του Πλατανιά και διασχίζουν ολόκληρο τον Πλατανιά, προκύπτουν γνωστά προβλήματα κυκλοφορίας. Αν μπορεί να γίνει αυτό, είναι σημαντικό», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Η πρόταση αναμένεται να εξεταστεί ως προς την τεχνική της εφικτότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την ανάδοχο εταιρεία.

Καληδονία: Πρόταση για επαναχάραξη εκτός οικισμού

Ακόμη ένα καυτό τοπικό ζήτημα είναι το ενδεχόμενο η νέα χάραξη του ΒΟΑΚ να διχοτομήσει τον παραδοσιακό οικισμό της Καληδονίας. Ο κ. Καλογερής δήλωσε:

«Εξετάσαμε το θέμα της Καληδονίας – να δοθεί μια άλλη τεχνική λύση, η οποία να μην διασχίζει το χωριό. Μας είπαν ότι θα το εξετάσουν».

Η ενδεχόμενη επαναχάραξη θεωρείται από τοπικούς φορείς κρίσιμη για την προστασία του χαρακτήρα του οικισμού και της κοινωνικής συνοχής, και τελεί υπό μελέτη.

Μαυρομούστακος: Εκκρεμούν γεωτεχνικές μελέτες – ενδέχεται αλλαγές

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περιοχή Μαυρομούστακος, όπου εκκρεμούν γεωτεχνικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσαρμογές της χάραξης στο πλαίσιο τεχνικής και περιβαλλοντικής αξιολόγησης:

«Επειδή δεν έχουν γίνει ως τώρα τα υιοτεχνικά [γεωτεχνικά], ενδέχεται να προκύψουν αλλαγές στη χάραξη, οι οποίες μπορεί να διευκολύνουν και άλλες αλλαγές στην πορεία».

Αποκόρωνας–Γεράνι: Πρόταση για νέα χάραξη μέσω Επισκοπής – Πετρέ

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η γνωστή πρόταση τροποποίησης της χάραξης στον Αποκόρωνα, την οποία υποστηρίζουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αποκορώνου και ο Δήμος Ρεθύμνου. Όπως περιέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης:

«Έχουμε προτείνει να περάσει ο δρόμος πιο νότια, να παρακάμψει την Επισκοπή από πιο ψηλά, να μη φτάσει στον Πετρέ. Να γίνει γέφυρα και να ξεκινήσει το τούνελ κάτω από τον οικισμό του Πετρέ προς Γεράνι. Θεωρούμε ότι είναι περιβαλλοντικά εφικτότερο και οικονομικότερο ως έργο».

Η πρόταση είχε τεθεί από την Περιφέρεια και κατά την παλαιότερη διαβούλευση για το τμήμα Βρύσες–Ατσιπόπουλο, όπου, όπως σημείωσε, υπήρξε καθολική στήριξη της πρότασης από δήμους και τοπικές κοινωνίες.

Επείγει η υπογραφή της παραχώρησης – «Να μη χαθεί η προαίρεση των 33 χιλιομέτρων»

Ο κ. Καλογερής κατέληξε με σαφή έκκληση να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το κομμάτι Χανιά–Κίσσαμος, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση των 33 χιλιομέτρων πρέπει να παραμείνει στην πιο πιεσμένη τουριστικά και κυκλοφοριακά περιοχή της Κρήτης:

«Πολλοί τη θέλουν την προαίρεση – αυτά τα 33 χλμ να πάνε αλλού. Εκτιμούμε ότι ήρθαν στην πιο πιεσμένη περιοχή και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε».

Με διάθεση συνεννόησης αλλά και με σαφή προτεραιότητα στην ταχεία περιβαλλοντική αδειοδότηση, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο τροποποιήσεων στη χάραξη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά – Κίσσαμος, κατά τη διάρκεια της σημαντικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Β. Κοντεζάκης: «Η ΜΠΕ Χανιά–Κίσσαμος είναι κρίσιμη για την παραχώρηση»

Με έμφαση στην τεχνική εφικτότητα και την ανάγκη ταχείας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης Βασίλης Κοντεζάκης παρενέβη στη σύσκεψη της Παρασκευής στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, όπου συζητήθηκε διεξοδικά η πορεία του τμήματος Χανιά–Κίσσαμος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Ο ίδιος τόνισε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το συγκεκριμένο κομμάτι είναι αναπόσπαστο και κομβικό στοιχείο της παραχώρησης και πρέπει να εγκριθεί άμεσα, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

«Ο υπουργός μας σήμερα μάς εξήγησε σε βάθος το οικονομικό αντικείμενο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εγκριση της ΜΠΕ Χανιά–Κίσσαμος, η οποία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της παραχώρησης», τόνισε ο Βασίλης Κοντεζάκης, μεταφέροντας την αίσθηση επείγοντος που αποπνέει η κυβέρνηση για το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών κατέστησε σαφές ότι η έγκριση της ΜΠΕ αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει το έργο, αλλά άφησε και παράθυρο τεχνικών βελτιώσεων σε δεύτερο στάδιο, ιδίως σε περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά.

Μαυρομούστακος, Καληδονία, Αγία Μαρίνα: Τεχνικές δυνατότητες για αλλαγές

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η περιοχή Μαυρομούστακου και ο οικισμός Καληδονίας, όπου προτείνονται διορθώσεις στη χάραξη για να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις:

«Κομμάτια όπως το Μαυρομούστακο, η Καληδονία, οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν διορθώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ζήτημα του κόμβου στην Αγία Μαρίνα, επανέλαβε τη σημασία της πρότασης, σημειώνοντας ότι:

«Υποσχέθηκαν ότι θα το ξαναδούν το θέμα – είτε κόμβος είτε ημικόμβος, προφανώς μικρότερος. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την αποσυμφόρηση της τουριστικής περιοχής».

Αποκόρωνας: Επαφή δρόμου με οικιστικό ιστό – Εισήγηση για νότια μετατόπιση

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα που ανακύπτουν στον Δήμο Αποκορώνου, με τον Βασίλη Κοντεζάκη να αναδεικνύει την άμεση επαφή της χάραξης με το σχέδιο πόλης των Καλυβών, καθώς και με κατοικίες:

«Ο νέος δρόμος έρχεται κυριολεκτικά σε επαφή με κατοικίες. Θέσαμε το θέμα μήπως μπορεί να γίνει τουλάχιστον υψομετρική υποβίβαση του δρόμου για να αποφευχθεί η ηχορύπανση».

Η αρχική πρόταση του ΤΕΕ – που είχε κατατεθεί ήδη από το 2021 – αφορούσε μετατόπιση της χάραξης 70-80 μέτρα νοτιότερα από τα Δράμια, για να αποφευχθεί η όχληση στον οικιστικό ιστό.

«Το ιδανικό θα ήταν να γίνει σήραγγα, αλλά μας ειπώθηκε ότι είναι δύσκολο. Τουλάχιστον όμως να δούμε άλλες λύσεις, πιο ρεαλιστικές», πρόσθεσε.

Οικονομική και τεχνική ρεαλιστικότητα – «Να διορθώνουμε αλλά και να προχωράμε»

Η συνολική στάση του υπουργείου χαρακτηρίστηκε από πραγματισμό και διάθεση ακρόασης, με τους γενικούς γραμματείς και τον μελετητή του έργου να κρατούν σημειώσεις και να ανταποκρίνονται θετικά στη διαδικασία.

«Μπορώ να πω ότι ενσκύψανε σε αυτά που τους είπαμε. Ας ελπίσουμε πράγματι να γίνουν αυτές οι διορθώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στις αναγκαίες τεχνικές διορθώσεις και την πρόοδο του έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν είχαν άδικο όταν έθεσαν την έννοια της εφικτότητας. Πρέπει και να διορθώνουμε και να προχωράνε τα έργα. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικά για τον τόπο μας».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λούλα: Μια αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα θα ήταν καταστροφική

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα...