20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Αντέχουν τα φοινικόδαση της Κρήτης

Ημερομηνία:

Έναν ισχυρό μηχανισμό άμυνας απέναντι στο κόκκινο σκαθάρι και τα υπόλοιπα ξενικά έντομα που έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν τα φυσικά φοινικόδαση του Βάι και της Πρέβελης στην Κρήτη.
Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, τα έντομα από θερμά κλίματα που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί και στη χώρα μας λόγω των μεταφορών και των κλιματικών αλλαγών έχουν αφήσει σχετικά άθικτο το ελληνικό είδος του Φοίνικα του Θεόφραστου.

Την τελευταία πενταετία, το γνωστό κόκκινο σκαθάρι, αλλά και η πεταλούδα Παϊσαντίσια που έχει έλθει από την Αργεντινή, εξαπλώθηκαν στη χώρα μας με αποτέλεσμα να καταστρέψουν εκατοντάδες εισαγόμενα φοινικόδενδρα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, οι μόνες ζημιές που έχουν εντοπιστεί σε Φοίνικες της Κρήτης αφορά προσβολές σε παραφυάδες φοινικόδενδρων, αφήνοντας άθικτό τον κεντρικό κορμό τους.

«Ο φοίνικας του Θεόφραστου που ενδημεί φυσικά στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει φυσικές άμυνες που εμποδίζουν τα ξενικά έντομα να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές στον κορμό του. Αντιθέτως, τα έντομα αυτά δείχνουν να προτιμούν ξένα είδη φοινίκων που έχουν φυτευτεί στην χώρα μας όπως οι Ουασιγκτόνιες, οι Χαμαίρωπες οι Λιβιστόνιες και οι Κανάριοι φοίνικες», δηλώνει η Γιώτα Ψειροφωνιά, από το εργαστήρι Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης.

Το ελληνικό είδος φοίνικα πήρε το όνομά του από τον Θεόφραστο, τον πατέρα της βοτανολογίας, ο οποίος περιέγραψε το πανέμορφο δένδρο πριν από περίπου 2.300 χρόνια.

http://www.real.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...