19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αντί να στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, ουρές στα πολυκαταστήματα στα Χανιά – Γιατί;

Ημερομηνία:

Απογοητευτική η εικόνα και σήμερα στα Χανιά…

Τα πολυκαταστήματα καλύπτουν το επιτρεπόμενο όριο πελατών και πολλοί Χανιώτες κάθονται απ’ έξω και περιμένουν τη σειρά τους να ψωνίσουν…

Δημιουργουν έτσι ένα ξεχωριστό θέαμα με τους περαστικούς να κοιτάζουν και να αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποια εκδήλωση ή κάποιο ειδικό καινούργιο προϊόν που προσελκύει τόσους πελάτες για το οποίο είναι διατεθειμένοι να περιμένουν σε ουρές για να το αγοράσουν.

Τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει.

Τα προϊόντα που πουλάνε είναι τα ίδια που πουλάνε τόσα καταστήματα κάθε μέρα, οι τιμές είναι οι ίδιες όπως τόσα άλλα καταστήματα. Και σήμερα δεν είναι γιορτή, δεν έχει εγκαίνια κάποιο πολυκατάστημα. Είναι μία ακόμα καθημερινή ημέρα. Όμως, κάποιοι Χανιώτες περιμένουν στην ουρά, έξω στο δρόμο, για να ψωνίσουν από πολυκασταστήματα.

Την ίδια στιγμή πολλές Χανιώτικες επιχειρήσεις στενάζουν από τα κόστη και ψάχνουν τρόπο επιβίωσης. Δεν έχουν υψηλότερες τιμές, δεν έχουν χειρότερο προϊόν, απλά δεν είναι πολυκαταστήματα.

Σήμερα δεν υπήρχε κανένας ιδιαίτερος λόγος για να δημιουργούνται ουρές έξω από τα πολυκαταστήματα, υπήρχαν όμως πολλοί λόγοι για να υπάρχουν ουρές και να είναι γεμάτα τα τοπικά καταστήματα.

Ο πιο σημαντικός; Μία οικονομική κρίση λόγω των μέτρων καραντίνας που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας που προμηνύεται σκληρή, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις.

Στη χώρα μας ειδικά, ο αντίκτυπος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που έχουν από 2 έως 10 εργαζόμενους, στην Ελλάδα παρέχουν σχεδόν τις 6 από τις 10 θέσεις εργασίας.

Τα ήδη υπαρκτά προβλήματα χρηματοδότησης καθώς και τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη 10ετή περίοδο λιτότητας τώρα κινδυνεύουν να οδηγήσουν στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και να αφήσουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους.

Μαζί όμως θα χαθούν και τα χρήματα που κυκλοφορούν στην αγορά από τους ανθρώπους που μένουν χωρίς δουλειά,  θα χαθούν χρήματα από τα προϊόντα που δεν διακινούνται, από τους φόρους που δεν πληρώνονται. Και όλα αυτά θα έχουν πραγματικές επιπτώσεις στις ζωές ολων μας.

Γι’ αυτό λοιπόν, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο να στηρίξουμε τις τοπικές πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αν οχι από μία ανάγκη να στηρίξουμε τον συμπολίτη, τον φίλο, τον συγγενή μας, τότε τουλάχιστον ας το κάνουμε για το καλό του εαυτού μας και των κοινωνιών μας.

Ας τους στηρίξουμε γιατί θέλουμε να περπατούμε σε δρόμους γεμάτους ζωή.

"google ad"

Γιατί τα λεφτά που ξοδεύουμε σε τοπικά καταστήματα μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας και μισθούς, γιατί τα χρήματα πάνε σε ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν στον τόπο και δεν συσσωρεύονται σε τραπεζικά ταμεία. Γιατί οι τοπικές επιχειρήσεις γεμίζουν τα δημοτικά ταμεία με τους φόρους που πληρώνουν (σε αντίθεση με μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές), που μετά μέσω αυτών βελτιώνεται η εικόνα της πόλης μας, του τόπου που ζούμε.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που πρέπει να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις. Και γι’ αυτό η εικόνα των ουρών έξω από πολυκαταστήματα στα Χανιά είναι τόσο θλιβερή.

Είναι θλιβερό τη στιγμή που παγκοσμίως διαμορφώνεται ένα κίνημα για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων στα Χανιά να βλέπουμε ακόμα ανθρώπους να περιμένουν υπομονετικά έξω από πολυκαταστήματα, όχι επειδή έχουν κάποια ειδική προσφορά, όχι επειδή έχουν φέρει κάποιο μοναδικό νέο προϊόν, αλλά επειδή θέλουν να ψωνίσουν από πολυκατάστημα αυτό που μπορούν να βρουν και από άλλες μικρές ντόπιες επιχειρήσεις.

Είναι θλιβερή η αδιαφορία και η ασυνειδησία.

To NBC, η Independent, το Forbes, όλοι συνηγορούν στην ανάγκη στήριξης των τοπικών μικρών επιχειρήσεων, γιατί είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών. H Guardian αρθρογραφεί για την ανάγκη τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην σύγχρονη ιστορία οι τράπεζες να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις.

Αλλά κάποιοι Χανιώτες δε θέλουν να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών και συνεχίζουν, δίχως κανένα απολύτως λόγο να ψωνίζουν από πολυκαταστήματα.

Ας αποτελέσουν ένα παράδειγμα προς αποφυγή για όλους μας και οι υπόλοιποι ας κάνουμε αυτό που προστάζει η κοινή λογική.

Ας στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...