20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Ανταρσία στα Χανιά»: Διαγράψτε το χρέος όχι τα σχολεία

Ημερομηνία:

«Στεκόμαστε δίπλα στο κίνημα των καταλήψεων των σχολείων από τους μαθητές των Χανίων αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενάντια στο νέο σύστημα εξετάσεων, στις περικοπές και τις τραγικές ελλείψεις καθηγητών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό σχήμα «Ανταρσία στα Χανιά»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο αγώνας των μαθητών είναι δίκαιος και αναγκαίος γιατί οι περικοπές της κυβέρνησης στη χρηματοδότηση της Παιδείας συνεχίζονται στο τραγικά χαμηλό ποσοστό του 1,9% του ΑΕΠ. Μια σειρά μέτρων δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τους μαθητές και τους καθηγητές. Οι συγχωνεύσεις σχολείων, που αναγκάζουν παιδιά να μετακινούνται καθημερινά σε μεγάλες αποστάσεις. Η δημιουργία τμημάτων με 30 παιδιά στην τάξη. Οι απολύσεις εκπαιδευτικών και η κατάργηση 50 ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης στα ΕΠΑΛ πριν ένα χρόνο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να υποχρεώνονται να αναζητήσουν την ειδικότητά τους στα ιδιωτικά ΙΕΚ και οι εκπαιδευτικοί να καταδικάζονται στην ανεργία.

Ο νόμος για το Νέο Λύκειο και η Τράπεζα Θεμάτων σπρώχνει ακόμα περισσότερο τους μαθητές στα φροντιστήρια την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι γονείς βλέπουν τους μισθούς τους να εξανεμίζονται, να χάνουν τη δουλειά τους λόγω των απολύσεων, να τους αμφισβητούν ακόμη και το δικαίωμα να έχουν το δικό τους σπίτι, να τους στερούν τη δυνατότητα πρόσβασης στην δημόσια υγεία, να τους στερούν τη ζωή.

Είναι πια ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση διαλύει την παιδεία, κλείνει τα σχολεία, απολύει καθηγητές και ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες την ίδια ώρα που σπαταλάνε τεράστια ποσά για τη διάσωση των τραπεζών για πολεμικούς εξοπλισμούς στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και τη Συρία.

Η στάση της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας, να αντιμετωπίσει τους μαθητές και τους αγώνες τους με τους εισαγγελείς και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος φανερώνει την αθλιότητα αυτής της κυβέρνησης. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που θεωρεί τα παιδιά μας θρασίμια και εγκληματίες έχουμε να απαντήσουμε με την κλιμάκωση των αγώνων μας μέχρι την πλήρη ανατροπή τους.  

Θρασίμια και εγκληματίες είναι αυτοί που διαλύουν την παιδεία στερώντας το δικαίωμα στη μόρφωση σε χιλιάδες παιδιά, αυτοί που μετατρέπουν τη μόρφωση σε προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς, αυτοί που κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ακόμη και τώρα, με τους υπόδικους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής

Οι μαθητές, οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και οι αγώνες τους μπορούν να βάλουν ένα τέλος σε όλα αυτά με τους μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες τους, με τον συντονισμό από τη βάση, ενάντια στη διάλυση της παιδείας, στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής και ενάντια στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών.

Χρειάζεται όλο το εργατικό κίνημα και η νεολαία να στηρίξει χωρίς υπεκφυγές τον δίκαιο αγώνα των μαθητών και των καθηγητών. Να σταθεί δίπλα στα δίκαια αιτήματά τους. Να διεκδικήσει να σταματήσει εδώ η μνημονιακή καταστροφή. Υπάρχει ένας άλλος δρόμος, στον αντίποδα της. Η βραχυπρόθεσμη επιβίωση της δημόσιας παιδείας, της υγείας, και της ίδιας της κοινωνίας περνά μέσα από βαθιές πολιτικές τομές, ανατροπές και διεκδικήσεις. Αν θέλουμε ψωμί και δουλειά πρέπει να καταργήσουμε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και να διεκδικήσουμε την έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ. Αν θέλουμε δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό πρέπει να διαγράψουμε το χρέος. Αν θέλουμε να σωθεί το σπίτι που μένουμε πρέπει να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών. Αν θέλουμε να προστατευθούν οι άνεργοι και να βρουν δουλειά οι νέοι, πρέπει να μειωθούν οι ώρες δουλειάς και τα χρόνια συνταξιοδότησης, να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση οι μεγάλες επιχειρήσεις και να δουλέψουν με εργατικό έλεγχο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα εργοστάσια που κλείνουν οι καπιταλιστές.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...