15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αντιδράσεις για τη νέα «Χιονάτη» της Ντίσνεϊ – Πιθανό να μην συμπεριληφθούν άτομα με νανισμό για να “να αποφευχθεί η ενίσχυση των στερεοτύπων”

Ημερομηνία:

«Προκειμένου να αποφευχθεί η ενίσχυση των στερεοτύπων της αρχικής ταινίας κινουμένων σχεδίων», ίσως δεν συμπεριληφθούν καν άτομα με νανισμό στη νέα αφήγηση.

Ογδόντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την πρεμιέρα της εμπορικά επιτυχημένης και καλλιτεχνικά επιδραστικής ταινίας κινουμένων σχεδίων «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» της Ντίσνεϊ και όπως ίσως ήταν επόμενο, ο κινηματογραφικός κολοσσός έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα μερικές επικρίσεις για τον τρόπο που αναπαράγει στη σύγχρονη εποχή το κλασικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Ενδεικτικά, πέρυσι τον Μάιο προκλήθηκαν αντιδράσεις, όταν η Ντίσνεϊλαντ, στον ανακαινισμένο χώρο που έχει αφιερώσει στη Χιονάτη, συμπεριέλαβε το περίφημο «αφυπνιστικό» φιλί του πρίγκιπα, το οποίο όμως, ανέφεραν αρκετοί, δίνεται στην πρωταγωνίστρια χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στο podcast «WTF» του κωμικού Μαρκ Μάρον, ο ηθοποιός Πίτερ Ντίνκλατζ, ο οποίος έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στη σειρά «Game of Thrones» και έχει μια μορφή νανισμού, άσκησε κριτική στο επικείμενο ριμέικ της «Χιονάτης» που ετοιμάζει η Ντίσνεϊ με αληθινούς ηθοποιούς και με τη Λατινοαμερικανίδα Ρέιτσελ Ζέγκλερ ως Χιονάτη. «Με ξάφνιασε λίγο το γεγονός», δήλωσε ο Πίτερ Ντίνκλατζ, «ότι υπερηφανεύονται για την επιλογή μιας Λατινοαμερικανίδας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά εξακολουθούν να αφηγούνται την ιστορία της “Χιονάτης και των επτά νάνων”. Στάσου για λίγο και σκέψου τι κάνεις. Για μένα δεν βγάζει νόημα. Είσαι προοδευτικός με έναν τρόπο, αλλά συνεχίζεις να λες αυτήν τη διαβολεμένα οπισθοδρομική ιστορία για επτά νάνους που ζουν μαζί σε μια σπηλιά. Τι στο καλό κάνεις;».

Η Ντίσνεϊ, που έχει αναθέσει τη σκηνοθεσία του ριμέικ στον Μαρκ Γουέμπ και τον ρόλο της κακιάς βασίλισσας στην Γκαλ Γκαντότ, απάντησε προχθές στον Πίτερ Ντίνκλατζ με ανακοίνωσή της, όπου διευκρινίζεται ότι «προκειμένου να αποφευχθεί η ενίσχυση των στερεοτύπων της αρχικής ταινίας κινουμένων σχεδίων, επιλέγουμε μια διαφορετική προσέγγιση αυτών των επτά χαρακτήρων και έχουμε ήδη συμβουλευτεί μέλη της κοινότητας των ατόμων με νανισμό. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες καθώς η ταινία οδεύει προς την παραγωγή, έπειτα από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας».

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Wrap, η Ντίσνεϊ δεν θα συμπεριλάβει καν άτομα με νανισμό στη νέα αφήγηση της Χιονάτης. Στην ταινία, η πρεμιέρα της οποίας δεν έχει οριστεί, οι νάνοι του παραμυθιού θα αντικατασταθούν από κάποια «μαγικά πλάσματα», στα οποία θα δώσουν τη φωνή τους ηθοποιοί και χωρίς να είναι γνωστό αν ο ρόλος τους στην πλοκή θα είναι ίδιος με των αρχικών νάνων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...