21.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Αντιδράσεις για το ντοκιμαντέρ της Βίκυς Αρβελάκη για τον “Σολωμό” στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Ημερομηνία:

Το ντοκιμαντέρ “Solomos” για τη ζωή του Σολωμού, άστεγου στα Χανιά, έχει δημιουργήσει εντύπωση ενώ συμμετέχει και σε διεθνή φεστιβάλ. Όμως, στα Χανιά προκαλεί αντιδράσεις και για πτυχές της ζωής του άστεγου οι οποίες δεν παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ.

Μετά από μια πρώτη προβολή στα πλαίσια του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, το ντοκιμαντέρ “Solomos” προβλήθηκε σήμερα για δεύτερη φορά στα Χανιά, στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Όμως, αυτή τη φορά, οι αντιδράσεις υπήρξαν πιο έντονες.

Μια ομάδα γυναικών μοίρασε κείμενο όπου γίνεται αναφορά στη ζωή του “Σολωμού”, κατά την περίοδο 2001 – 2002 που δεν παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ κατηγορώντας τη δημιουργό ότι αποκρύπτωντας το τμήμα αυτό της προσωπικότητάς του και προβάλλοντάς τον ως καθημερινό ήρωα των δρόμων προσβάλλει όσες γυναίκες υπήρξαν θύματά του. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η ηρωοποίηση των προσώπων θολώνουν τη βαθιά πολιτικά διάσταση του θέματος της αστεγίας, ενώ τονίζεται ότι ο στόχος δεν είναι ο ήρωας της ταινίας αλλά η ίδια η ταινία, και εκφράζεται η εναντίωση σε κάθε μορφή αυτοδικίας.

Κάλεσαν όμως την κ. Αρβελάκη να τοποθετηθεί επί του θέματος μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ.

Το κείμενο το οποίο μοιράστηκε σε δεκάδες θεατές του φεστιβάλ και βρίσκεται στη διάθεσή μας υπογράφεται από μία οργάνωση με την επωνυμία “ροζ αρκούδες”.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, παρούσα στο περιστατικο ήταν και η κ. Βίκυ Αρβελάκη. Μάλιστα, κάποιοι έσπευσαν να φωτογραφήσουν τις γυναίκες οι οποίες μοίραζαν τα φυλλάδια.

Η κ. Βίκυ Αρβελάκη μαζί με τους άλλους σκηνοθέτες μίλησε μετά το τέλος των προβολών σημειώνοντας ότι γνώρισε τον Σολωμό το 2014 και ότι το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε τρεις μεγάλες συνεντεύξεις.

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ είπε:

“Έχει δημιουργήσει αρκετή συζήτηση και όσες φορές έχει γίνει προβολή και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κάποια θέματα, έχει οδηγηθεί σε πολλά μονοπάτια. Δεν το φανταζόμουν κι εγώ με έναν τρόπο γιατί ο καθένας παράγει και βλέπει αυτό που θέλει, αυτό που μπορεί να δει, αυτό που έχει μέσα του.”

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Ανακοίνωση έβγαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ανάρτησης,...

Παραμένουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα Χανιά

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την...

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού

Καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική...

Το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων ζητά την αποχή από τις ευρωεκλογές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ(μ-λ) Χανίων σε...