21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Αντιφασιστική Συνέλευση Ηρακλείου: Μερικές σκέψεις για την πανδημία (ή αλλιώς ουδέν μονιμότερο του προσωρινού)

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Αντιφασιστικής Συνέλευσης Ηρακλείου:

Σκέψη 1η: Ο κορονοϊός στην Ελλάδα θεραπεύεται με δάκρυα και παλαμάκια.

Μόλις ένα μήνα μετά την έλευση του κορονοϊού στην Ελλάδα, το κοινωνικό κράτος κατάφερε να εκτεθεί για άλλη μια φορά. Οι μονάδες υγείας που χρόνια τώρα υποβαθμίζονταν και στερούνταν προσωπικού και υποδομών, καλούνται πλέον να διαχειριστούν και τον υπαρκτό κίνδυνο μιας πανδημίας, λαμβάνοντας ως μόνη ανταμοιβή τις δακρύβρεχτες αναφορές σε διαγγέλματα και τα παλαμάκια στα μπαλκόνια.

Σκέψη 2η: Η χρηματοδότηση της ελίτ με εκατομμύρια, θωρακίζει την κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορονοιού.

Το κράτος παρ’ όλ’ αυτά δεν έμεινε αδρανές μπροστά στον αόρατο εχθρό. Μοίρασε 30 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες ιδιωτικές κλινικές, ενώ παράλληλα προμήθευσε με ληγμένες και ακατάλληλες μάσκες τα δημόσια νοσοκομεία. Ενίσχυσε με 11 εκατομμύρια την “Μορέας ΑΕ”, αφού απ’ ό,τι φαίνεται ο Μπόμπολας είναι ο πλέον ευπαθής στον κορονοϊό. Έδωσε 180 εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ για να επιμορφώσουν το επιστημονικό προσωπικό της χώρας στις μεθόδους τηλεκπαίδευσης (άσχετα αν δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι). Ακόμη, έδωσε 11 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ προκειμένου να μας τρομοκρατούν καθημερινά, να μην επιτρέπουν στους γιατρούς να εκθέσουν δημόσια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (γιατί οι μόνοι που ξέρουν την αλήθεια είναι ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς), να δείχνουν ψεύτικα ρεπορτάζ για να μην ξεχνάμε πως αν κολλήσουμε φταίει ο διπλανός μας, ο γείτονάς μας και κυρίως αυτός που βγάζει βόλτα το σκύλο του. Τέλος, δεν ξέχασε και όλους εμάς τους εργαζόμενους που μείναμε χωρίς δουλειά δίνοντάς μας επίδομα 800€, αφού ως γνωστών τα μπλοκάκια, η ημιαπασχόληση, η μαύρη εργασία και η “σεζόν” ανήκουν στην φαντασία μερικών γραφικών και όλοι απολαμβάνουμε τα οφέλη της σταθερής, δηλωμένης εργασίας μας.

Σκέψη 3: Ο κορονοϊός στην Ελλάδα εξαπλώνεται από ποδηλάτες και κολυμβητές και όχι από στοιβαγμένους εργαζόμενους χωρίς μέσα προστασίας. Οι φυλακισμένοι και οι έγκλειστοι σε hot spot έχουν ανοσία.

Μπορεί το σύστημα υγείας να υπολειτουργεί, θα είμαστε όμως όλοι ασφαλείς γιατί θα μένουμε σπίτι. Εντάξει, ίσως όχι όλοι. Εξαιρούνται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ντελιβεράδες, οι υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι σε εργοτάξια και εργοστάσια, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι φυλακισμένοι και οι έγκλειστοι στα hot spot. Δεν πειράζει όμως, στέλνουμε πλέον και sms και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης.

Σκέψη 4: Η μετάδοση του ιού περιορίζεται αν μένεις σπίτι, εκτός αν το σπίτι σου είναι η Ριτσώνα.

Οι κατ` εξοχήν κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όλως τυχαίως καταλήγουν να είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι, ενώ έρχονται αντιμέτωποι και με τις αυθαιρεσίες τις αστυνομίας, η οποία έτσι κι αλλιώς μοιράζει τα πρόστιμα απλόχερα . Ζώντας σε ασφυκτικά γεμάτα κέντρα κράτησης, η έλευση του ιού ήταν αναμενόμενο να φέρει ξέσπασμα κρουσμάτων, όπως στη Ριτσώνα που καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα σε μία μόνο μέρα. Η απόπειρα της κυβέρνησης να περιορίσει τα κρούσματα με μερική αποσυμφόρηση των χοτ-σποτ, η αντίδραση των ακροδεξιών ήρθε ως συνέπεια. Μέσω διαδικτύου διαδίδουν γελοίες θεωρίες συνωμοσίας όπως οι λεγόμενες προσπάθειες εποικισμού της Ελλάδας, άσχετα που τελικά οι μετανάστες στον Έβρο (προσωρινά) γύρισαν πίσω στην Τουρκία.

Σκέψη 5: Παγκόσμιο φάρμακο για τον κορονοϊό είναι ο ολοκληρωτισμός.

Το κράτος αρπάζει από τα μαλλιά την ευκαιρία να παρουσιάσει την επιτήρηση των ζωών μας ως την αποτελεσματικότερη λύση ενάντια στη διασπορά του ιού, παρά τις φωνές γιατρών και νοσοκόμων που ζητούν ενίσχυση της δημόσιας υγείας, εκείνο επιμένει να δίνει έμφαση μόνο στην ατομική ευθύνη. Παρά την άμεση ανταπόκριση που έχει δείξει ο κόσμος στους κανόνες υγιεινής και αποφυγής του συνωστισμού, ο Μητσοτάκης επιλέγει να θίγει τους αμελείς “μάγκες” σαν λόγο προκειμένου να βγάλει στο δρόμο την αστυνομία. Είμαστε άλλωστε η χώρα όπου σε έναν γιατρό, αντιστοιχούν εφτά μπάτσοι.
Ωστόσο η στάση αυτή δεν χαρακτηρίζει μονάχα την Ελλάδα,αλλά την πλειονότητα των χωρών που έχουν προσβληθεί από την πανδημία. Η διεθνής συγκυρία είναι μοναδική, καθώς για πρώτη φορά γίνεται τόσο φανερή η κατάρρευση του μύθου του κοινωνικού συμβολαίου, κατά το οποίο ο λαός παραχωρεί τις ελευθερίες του στο κράτος και αυτό προστατεύει τα δικαιώματα του. Η πανδημία του κορονοϊού καθιστά ολοφάνερη την υποτίμηση της δημόσιας υγείας και η νομιμοποίηση πρωτοφανών αυταρχικών μέτρων μόνο σε εφησυχασμό δεν μας παρακινεί. Δεν νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια όταν μαθαίνουμε ότι στην Ινδία οι αστυνομικοί πετάνε δακρυγόνα ή τραμπουκίζουν οποιονδήποτε βλέπουν στον δρόμο και όταν στις Φιλιππίνες ο πρόεδρος παρακινεί την αστυνομία να πυροβολάει οποιονδήποτε δεν τηρεί την καραντίνα. Πως να μην είμαστε σε εγρήγορση όταν, οι ελευθερίες πετσοκόβονται η μία μετά την άλλη με πρόσχημα τον ιό, όταν σε πολλές χώρες της δήθεν δημοκρατικής και προοδευτικής Ευρώπης ο στρατός έχει βγει στους δρόμους σε συνθήκες πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όταν στην Κύπρο η ρουφιανιά γίνεται θεσμός με σκοπό την έκδοση στις αρχές όσων βρίσκονται σε σπίτια φίλων τους και πόσο μάλλον όταν στην Ουγγαρία κηρύσσεται δικτάτορας ο ακροδεξιός Βίκτορ Ορμπάν, μέσα απ’ το κοινοβούλιο και χωρίς την παρέμβαση του στρατού.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΓΕΜΑΤΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

"google ad"

Αντιφασιστική Συνέλευση Ηρακλείου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...