13.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Αντωνοπούλου: Συνεχίζεται το brain drain αλλά… σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες κυβερνήσεις

Ημερομηνία:

Ανησυχητικά υψηλός, στο 3% εξακολουθεί να είναι ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού της χώρας στην κρίσιμη ηλικία μεταξύ 15 και 29 ετών, με το φαινόμενο της περιθωριοποίησης ενός εξαιρετικά σημαντικού αριθμού νέων ανθρώπων, να λαμβάνει τα τελευταία χρόνια, έντονα ανησυχητικές διαστάσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στο Euro2day.grξεκαθαρίζει μάλιστα ότι η μείωση του πληθυσμού της χώρας στις ηλικίες 15-29 ετών κινείται στο 3%, ποσοστό που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, είναι όμως σημαντικά χαμηλότερο από τις προηγούμενες περιόδους. “Σε καμία περίπτωση, δεν προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ότι 3 στους 4 νέους φεύγουν εκτός Ελλάδος, ή ότι το φαινόμενο εντείνεται” δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Αντωνοπούλου.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, εντός του 2016 καταγράφηκαν σχεδόν 17 εκατ. νέοι ηλικίας μεταξύ 20 και 34 ετών που ήταν εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (NEET – Neither in Employment nor in Education or Training). Τα υψηλότερα ποσοστά δε, καταγράφηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα, όπου τρεις στους δέκα νέους 20-34 ετών δεν απασχολούνται ούτε βρίσκονται στην εκπαίδευση και την κατάρτιση (30,7% και 30,5% αντίστοιχα). Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, με ποσοστά κάτω από 10% βρίσκονται χώρες όπως το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία.

Η κατάσταση προκαλεί πονοκέφαλο και στους Ευρωπαίους υπεύθυνους για τον σχεδιασμό των πολιτικών αντιμετώπισης της κατάστασης, οι οποίοι διαπιστώνουν πως ελοχεύει ο κίνδυνος, μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων να περιέλθει στο περιθώριο. Η εκτίναξη του ποσοστού των νέων ΝΕΕΤ συνδέεται στενά με την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2008 και τις οικονομικές επιπτώσεις της στο σύνολο των οικονομιών της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των NEET στην ΕΕ των 28 μειώθηκε από 17,6% το 2006 σε 16,5% έως το 2008, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε σε 18,5%. Η εκτίναξη του ποσοστού έγινε το 2013, όταν έφτασε το 20,1% για να μειωθεί σε 18,3% το 2016.

Οι συνέπειες του φαινομένου, είναι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία διττές. Σε προσωπικό επίπεδο, τα άτομα αυτά είναι πιθανότερο να αποστασιοποιηθούν και να υποφέρουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ σε μακροοικονομικό επίπεδο αντιπροσωπεύουν σημαντική απώλεια όσον αφορά την αχρησιμοποίητη παραγωγική ικανότητα ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπινου δυναμικού και ένα εξαιρετικά σημαντικό κόστος αναφορικά με τις δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας.

Στην Ελλάδα, το υψηλό ποσοστό των νέων ΝΕΕΤ έχει οδηγήσει σε διόγκωση του φαινομένου φυγής κυρίως επιστημόνων – καθώς ένα υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ΝΕΕΤ είναι άτομα που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την τριτοβάθμια εκπαίδευση – στο εξωτερικό (brain drain).

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι, το διάστημα 2015 – 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού στις ηλικίες 15-29 ετών κινείται στο 3%. Όπως μάλιστα σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ο ρυθμός αυτός έχει πέσει, σε σχέση με το παρελθόν, όταν για παράδειγμα τη διετία 2012-2014, ήταν διπλάσιος, στο 6%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα έπαψε να υφίσταται. Και επισημαίνει ότι από το 2015 και μετά, το εργατικό δυναμικό της εν λόγω ηλικιακής ομάδας μειώθηκε κατά 8%, όταν το διάστημα για παράδειγμα 2012-2014 μειώθηκε κατά 10%. Επομένως, δεν προκύπτει ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια η διαρροή νέων αυξάνεται.

Και καταλήγει η κ. Αντωνοπούλου, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας, στις ηλικίες 18-29, κυμαίνεται πλέον στο 23%, με ρυθμό σχεδόν 5πλάσιο από ότι στο παρελθόν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...