20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Αντ. Μπαλωμενάκης: Προτείνει τροποποιήσεις για τις περιοχές «Υψηλής Παραγωγικότητας»

Ημερομηνία:

Στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ενέργειας για το «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» προτείνεται παράλληλα και η τροποποίηση του άρθρου 51 N.4178/2013 που αναφέρεται στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας» (Α.Γ.Υ.Π.).

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Ως γνωστόν, ο μέχρι σήμερα προσδιορισμός και ο τρόπος υλοποίησης των εδαφικών ζωνών «υψηλής παραγωγικότητας» (Γ.Υ.Π.) έχει προκαλέσει ταλαιπωρίες, έξοδα αλλά και δικαστικές περιπέτειες σε πολλούς πολίτες, σε  αυτοδιοικητικούς και κρατικούς λειτουργούς. Δικαίως στον κόσμο των μηχανικών και των αρμοδίων υπηρεσιών γίνεται λόγος για «χαοτική κατάσταση». Αρχίζοντας από το μακρινό 1998 (Ν. 2637/98) οι νομοθετήσεις υπήρξαν πάντοτε αποσπασματικές και ατελείς. Υπάρχουν πολλές παραπομπές σε αποφάσεις διοικητικών οργάνων, σε έκδοση Υπουργικών αποφάσεων που δεν έλαβαν χώρα ποτέ κλπ.

Στη συζήτηση του εν λόγω σχεδίου Νόμου στην Επιτροπή παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρενέβη  ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης. «Καμιά αντίρρηση δεν υπάρχει να τεθεί τέρμα σε αυτό το καθεστώς» τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης. «Πλήν όμως», πρόσθεσε, «ενώ οι ήδη εκδοθείσες άδειες -καλώς- θα εξακολουθούν να ισχύουν, δεν επιτρέπεται η ανανέωση της έγκρισης, εάν για κάποιο λόγο δεν έχει υλοποιηθεί η άδεια». Ο Χανιώτης Βουλευτής ζήτησε να απαλειφθεί η σχετική παράγραφος όχι απλώς για λόγους ισονομίας αλλά και για λόγους χρηστής διοίκησης, επειδή οι πολίτες που αγόρασαν σε περιοχή όπου είτε ατελώς μέχρι σήμερα είτε καθόλου δεν υπήρχε χαρακτηρισμός ως ΓΥΠ, πρέπει να έχουν δικαίωμα να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους που η κρίση δεν επέτρεψε να εφαρμόσουν.

« Εξίσου αναγκαία», είπε, «είναι η επικαιροποίηση των κριτηρίων διαβάθμισης της αγροτικής γης ως προς της παραγωγικότητα με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα και με βάση το επίπεδο και το είδος ανάπτυξης κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση η Α.Γ.Υ.Π. και πιο ειδικά η εφαρμογή της, πρέπει ευθέως να εξαρτηθούν με τη σύνταξη και νομική κατοχύρωση χαρτών ακριβείας, ώστε χωρίς ατέλειες νομικού τύπου, με επιστημονικά – παραγωγικά  κριτήρια, να είναι πλήρως γνωστή και κατοχυρωμένη». «Ως τότε» , κατέληξε ο κ. Μπαλωμενάκης, «έχουμε υποχρέωση να μην προσθέσουμε και άλλα εμπόδια» και πρότεινε, εφόσον η εν λόγω διάταξη δεν αποσυρθεί, να τεθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταβατικού χαρακτήρα τουλάχιστον τριών (3) ετών για όσους έχουν ήδη αποκτήσει δικαίωμα ιδιοκτησίας, κατά το οποίο να ισχύουν οι όροι του χρόνου κτήσεως, ενώ στο ίδιο αυτό διάστημα θα πρέπει να θεσπιστεί υποχρέωση της Πολιτείας να ολοκληρώσει, με κριτήρια παραγωγικά, την χαρτογράφηση των Α.Γ.Υ.Π.»

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...