20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αντ. Ροκάκης: «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Πολυεργαλείο Ανάπτυξης Χωρίς Αποκλεισμούς!»

Ημερομηνία:

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, στο πλαίσιο τουνέου Αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο επεξεργάζεται η Βουλή των Ελλήνων δήλωσεσήμερα τα εξής:

«Στο Επιμελητήριο Χανίων,σε στενό συντονισμό με τη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.), παρακολουθούμε στενά και παρεμβαίνουμε εποικοδομητικά, εντός και εκτός Ελληνικού Κοινοβουλίου,στην επεξεργασία του καινοτόμου νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό νόμο. Πιστεύουμε ότι διαθέτει την προοπτική και το δυναμισμό για να αποτελέσειπολυεργαλείοισόρροπης Ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα θωρακιστεί από αποκλεισμούς και διακρίσεις, ιδιαίτερα εις βάρος της μικρής επιχειρηματικότητας, η οποία σήμερα αποτελεί τον κορμό της τοπικής Οικονομίας.

Σε μια από τις πλέον κρίσιμες φάσεις για την επιβίωση της επιχειρηματικής κοινότητας, εν μέσω της καταστροφικής πανδημίας, είναι επί της αρχής ελπιδοφόρο ότι τα κίνητρα του νόμου απευθύνονται στις περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους: μικρές, μεσαίες και μεγάλες σε συνδυασμό με 13 πολυδιάστατα θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων. Κρίνεται ως ευέλικτο το ελάχιστο ποσό επένδυσης που είναι στις 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις Κοιν.Σ.Επ, καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Α.Σ, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς τις Ομάδες Παραγωγών ΟΠ και τις Αγροτικές Εταιρικές συμπράξεις ΑΕΣ. Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ, για τις μικρές στα 250.000 ευρώ, για τις μεσαίες στα 500.000 ευρώ και για τις μεγάλες στο 1 εκατ. ευρώ.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για σημαντικές καινοτομίες, όπως τις προκηρύξεις καθεστώτων με σταθερό ετήσιο κύκλο και τη δραστική σύντμηση στο χρόνο ανταπόκρισης των Υπηρεσιών στα υποβαλλόμενα αιτήματα των επιχειρήσεων. Η συμμετοχή ιδιωτών ορκωτών ελεγκτών μηχανικών στις διαδικασίες αξιολόγησης αναμφίβολα θα αναβαθμίσει την υποστήριξη των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό μάλιστα με την ανάπτυξη νέου Πληροφοριακού συστήματος για τον εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότητα των διαδικασιών.

Στη φάση αυτή της συζήτησης, προκαλεί την έντονη αντίδραση μας το γεγονός ότιαπό το σημαντικότερο αναπτυξιακό τομέα του τόπου μας, τον Τουρισμό,δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση επιχειρήσεις που δεν είναι ξενοδοχεία, όπως και οι χαμηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων ενός και δύο αστέρων. Ως Επιμελητήριο Χανίων θεωρούμε ότι το μέλλον της μέχρι σήμερα επιτυχίας του Χανιώτικου Τουρισμού δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το θεμέλιό του, δηλαδή τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, επιχειρήσεις ταξιδιωτικών γραφείων, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις.

Προβληματισμό επίσης προκαλεί το γεγονός της απουσίας περιφερειακών πλαφόν ή ορίων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, στα περισσότερα από τα προτεινόμενα καθεστώτα ενισχύσεων απουσιάζει η ειδική φροντίδα της Πολιτείας για τη μικρή επιχείρηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό μεγαλύτερου μεγέθους, ενώ δημιουργείται και πρόσθετη επιβάρυνση από τηνεπιβαλλόμενη ανάγκηεκτίμησης βιωσιμότητας από χρηματοπιστωτικόίδρυμα, ως προϋπόθεσης για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, την ίδια στιγμή που είναι γεγονός ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας σήμεραβρίσκονται αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό».

Η εξέλιξη του νομοσχεδίου αναλυτικά: https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=c838a77e-be2f-4e23-bb1b-ae1d013d13cf

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ