17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αντ. Ροκάκης: Πιο επίκαιρη από ποτέ η διεκδίκηση επιπλέον αεροπορικών συνδέσεων

Ημερομηνία:

«Πιο επίκαιρη από ποτέ η διεκδίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων για άμεσα κίνητρα στις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες θα επιλέξουν να επενδύσουν με νέες συνδέσεις τους στα Ελληνικά αεροδρόμια &συνεπώς στην ανάπτυξη του Τουρισμού της πατρίδας μας»

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, σε συνέχειατης στρατηγικής πρότασης συνεργασίας που κατέθεσε η αεροπορική εταιρία Ryanair προς το υπουργείο Τουρισμού με στόχο το διπλασιασμό των επιβατών προς την Ελλάδαστα 10 εκατ.ετησίως τα επόμενα 5 χρόνια, με τα 2 εκατ. από αυτούς να ταξιδεύουν εκτός της υψηλής σεζόν, δήλωσεσήμερα τα εξής:

«Στο Επιμελητήριο Χανίων,έχουμε παρέμβει δημόσια πολλές φορές, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19,στο κρίσιμο ζήτημα της άμεσης ανάγκης δραστικής μείωσης φόρων – τελών – χρεώσεων για τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες θα επιλέξουν να επενδύσουν με νέες συνδέσεις τους στα Ελληνικά αεροδρόμια και συνεπώς στον Τουρισμό της πατρίδας μας. Σταθερή θέση μας είναι ότι μια τόσο σημαντική εξέλιξη δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης των πολυδιάστατων δεδομένων και εκτεταμένου διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρήσεις.

Αξίζει να υπενθυμίσω για όσους δεν διάβασαν τότε την επίσημη ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Χανίων, αλλά και τις σεβαστές αντιδράσεις απέναντι σε αυτήν, ότι το ίδιο ζήτημα έθεσα ως αποκλειστικό θέμα της εισήγησής μου,εκπροσωπώντας την Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων,και πριν ένα περίπου χρόνο(14/12/2020) στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), με θέμα την «Επανεκκίνηση της Οικονομίας», παρουσία του θεσμικού εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα, την αμέσως επόμενη ημέρα και με επαγγελματισμό επικοινώνησε μαζί μου θεσμικά ο κος Γιώργος Βήλος,Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της FraportGreece, για να μου εκφράσει την αντίθεση και τα επιχειρήματα της εταιρίας.

Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα και του δελτίου Τύπου του Επιμελητηρίου Χανίων με απόσπασμα της εισήγησής μου στη Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (14/12/2020):

«…Κρίσιμος καταλύτης για τους ρυθμούς ανάκαμψης της βαριάς Τουριστικής «βιομηχανίας», όπως και της Εθνικής μας Οικονομίας, αναμφίβολα θα είναι η προσέλκυση του μέγιστου δυνατού αριθμού συνδέσεων με τα Ελληνικά αεροδρόμια από τον παγκόσμια ανταγωνιστικό και βαριά πληττόμενο Αεροπορικό Κλάδο. Λαμβάνοντας υπόψη:

  • ότι τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όσο και η FraportGreece έχουν συμφωνήσει, λόγω ανωτέρας βίας, την αναστολή των συμβάσεων παραχώρησης, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει -ούτε για το έτος 2022 – τα έσοδα των €70 εκατομμυρίων από τη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στην εταιρία Fraport.
  • τη σημερινή συγκυρία χαλάρωσης των κανονισμών περί ανταγωνισμού και στήριξης από την E.Ε., όπως και την ενίσχυση που παρέχεται από το κράτος προς τα αεροδρόμια, καθώς και τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων παραχώρησης, προφανώς γίνεται αντιληπτό ότι η μείωση των αεροπορικών τελών καθίσταται πλέον εφικτή.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ως Πρόεδρος του Επιμελητήριου Χανίων και της βαριάς πληττόμενης Χανιώτικης Αγοράς, προτείνω η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος να διεκδικήσει σε θεσμικό επίπεδο από την Ελληνική Κυβέρνηση την κατεπείγουσα μελέτη και σχεδιασμό με στόχο τη δραστική μείωση φόρων – τελών – χρεώσεων για τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες θα επιλέξουν για το 2021 να επενδύσουν στα Ελληνικά αεροδρόμια και συνεπώς στον Τουρισμό της πατρίδας μας.

Καθώς οι στιγμές είναι κρίσιμες και η ευθύνη όλων μας ιστορική, στο Επιμελητήριο Χανίων πιστεύουμε ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές δράσεις, όπως και εθνική συνεννόηση, για την επανάκαμψη τη Κοινωνίας και της Οικονομίας μας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...