26.8 C
Chania
Saturday, June 29, 2024

ΑΝΩΓΕΙΑ: 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης

Ημερομηνία:

Η συμπλήρωση των 100 χρόνων  από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική καμπή που σηματοδότησε  και συνεχίζει να χαράζει τη πορεία  της χώρας μας στο σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου γίγνεσθαι.
Το ουσιαστικότερο ίσως βήμα στην ολοκλήρωση του εθνικού-πολιτικού και κοινωνικού καμβά μιας  Ελλάδας που πριν εκατό χρόνια ένωνε τα κομμάτια της, έγινε με την ανάδειξη του Κρητικού ζητήματος ως πρώτο θέμα στη διεθνή ατζέντα των διαπραγματεύσεων και την τοπική αρένα των αγώνων.Το ανυπότακτο και εκρηκτικό συναίσθημα των Κρητών καθώς και η έντονη διάθεση για απελευθέρωση και αντίσταση εναντίον του κατακτητή, σφυρηλάτησε  μια σχέση ενότητας και κοινού αγώνα μεταξύ τους.  Η ενότητα αυτή είχε βαθύτερο στόχο τη σύνδεση με την Ελλάδα, μια σύνδεση που θύμιζε περισσότερο αποκατάσταση σχέσεων Μητέρας Κόρης και αποτυπώνονταν στο διαχρονικό και ακέραιο δίλλημα Ένωση ή Θάνατος.
Ήδη από τα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας η επανάσταση γεννιέται και  συμβαδίζει με την καθημερινότητα των Κρητών. Η ιδέα της αντίστασης  αποτελεί τη μαγιά που  πλάθει αγωνιστές με παγκρήτια δράση, πανελλαδική εμβέλεια και αγωνιστικό φρόνημα.
Σταδιακά συγκροτούνται πυρήνες επαναστατών τις περισσότερες φορές άναρχα δομημένοι μέχρις ότου αποκτήσουν ενωτικό χαρακτήρα ύπαρξης, δράσης και ιδεαλισμού.
Με την αυγή της επανάστασης του 1821 η Κρήτη διαμορφώνεται σε μαχητικό αιμοδότη στον αγώνα για Εθνική ανεξαρτησία και αναγέννηση, θυσιάζοντας χιλιάδες Ελλήνων-Κρητικών στο βωμό για ελευθερία.
Οι προσπάθειες για εθνική ανεξαρτησία ριζώνουν τους σπόρους για ένωση στην Κρήτη των αγώνων και των θυσιών. Το επαναστατικό κλίμα διαχέονταν με τόσο χειμαρρώδη ρυθμό που η διάθεση για παραχωρήσεις από μεριάς του κατακτητή ουσιαστικά πυροδοτούσε με το πιο φλογερό τρόπο τους μηχανισμούς αποτίναξης του.
Την άσβεστη δίψα  όλων των Κρητών  για ένωση εξέφρασε με τον πλέον καθοριστικό και διπλωματικό τρόπο η εμβληματική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η προσωπικότητα του Βενιζέλου ήταν αυτή που ταυτίστηκε με την καθολική λαϊκή βούληση και  με την επισφράγιση της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα στα 1913.  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτέλεσε τον ηγέτη που συγκέρασσε  τους αγώνες των Κρητών  με την λυτρωτική απαίτηση ενοποίησης της Ελλάδας ως μητρόπολη του παγκόσμιου πολιτισμού.
Από χθες μέχρι σήμερα η Κρήτη συμπληρώνει έναν αιώνα ως οργανικό κομμάτι στο μωσαϊκό της Ελλάδας των πολιτισμών. Έναν αιώνα γεμάτο από στιγμές διαποτισμένες με τη φωτιά και το σίδηρο που κάθε ένας από μας φέρει στη ψυχή και στο DNA του.
Το Κρητικό ζήτημα του μακρινού 1913 δεν αποτελεί για τα σημερινά δεδομένα μια μουσειακή επέτειο αλλά μια νέα ζωντανή  αφετηρία Ενότητας,  Ομοψυχίας και Στόχευσης.
Σε αυτήν την εκκίνηση της Ελλάδας του σήμερα αναμετρώνται δυο αντίρροπες  δυνάμεις προκαλώντας ένα ελληνικό ζήτημα αυτή τη φορά το οποίο ο καθένας από εμάς καλείται να επιλύσει.
Στο ζήτημα αυτό παρατάσσονται από τη μία ο αγώνας η ελπίδα και η  δημιουργία ενώ από την άλλη η μιζέρια, ο φόβος και ο αυταρχισμός.
Το κριτήριο της επιλογής ανήκει σε αυτούς που καλούνται να ζήσουν να δράσουν και να χωνευτούν στα σπλάχνα της Ελληνικής Γης  αναπαράγοντας τη συνέχεια και φυτεύοντας την εξέλιξη σε ένα τόπο που έχει χρέος να δημιουργεί και να ενώνει .
Ως νέοι αλλά και ως πολίτες τις ιστορικά οριακές αυτές στιγμές  οφείλουμε ανεπηρέαστοι από παθογένειες, αδέσμευτοι από προκαταλήψεις, ανεξάρτητοι από εγκλωβιστικούς  -ισμούς να θεμελιώσουμε το παρόν χτίζοντας το μέλλον με τους δικούς μας όρους.

Στα πλαίσια του προγράμματος των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913-2013) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και  το Δήμο Ανωγείων  σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και  με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών , υπό την  αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), διοργανώνει στα  Ανώγεια  , στις 11-08-2013, ημέρα Κυριακή:
• την 1η  Παγκρήτια Καντάδα για τα 100 χρόνια της Ένωσης
• το 1ο  Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού με συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων, Χορευτικών Ομίλων και Κρητικών Σχολών  Χορού
100 χρόνια μετά από την Ένωση, σε μια ιστορική στιγμή, ορόσημο για την Κρήτη και για την Ελλάδα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Δήμο Ανωγείων ανέλαβαν τη διοργάνωση της εκδήλωσης για να τιμήσουν  επάξια και δυναμικά την επέτειο της Ένωσης επιχειρώντας για πρώτη φορά στην ιστορία των πολιτιστικών δρώμενων της Κρήτης  το αντάμωμα όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Χορού, Ομίλων Χορού και Κρητικών Χορευτικών Σχολών  και προσδοκώντας αυτό το μεγάλο σε σημασία πολιτιστικό γεγονός να προβάλει τη δύναμη και την επιβλητική παρουσία της Κρήτης σε όλο το ελληνικό έθνος καθώς και να τιμήσει την ιστορία των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

****Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Ανωγείων θα υπάρχουν σημεία όπου θα συγκεντρώνονται χρήματα, τα οποία θα διατεθούν στο “ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ” ΕΛΠΙΔΑ, & “ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

“Αγαπάμε το ωραίο στην απλότητα, αγαπάμε τα γράμματα, χωρίς όμως να γινόμαστε μαλθακοί. Τον πλούτο πιο πολύ τον έχουμε ως ευκαιρία για έργα, παρά ως αφορμή για καύχημα”.
“Επιτάφιος”  Περικλής.
Εκ μέρους του Δ.Σ
του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων
Email: psanogeion@gmail.com
Web site: www. psanogeion.gr
Fb: www.facebook.com/psanogeion

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ