20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Ανώγεια, Βιάννο, Κάνδανο τα ‘κάψαν οι Ναζί, Φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το Νησί…» – Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων τίμησε την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κανδάνου | Φωτός

Ημερομηνία:

Περήφανους για ακόμα μια φορά μας έκανε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων με την μεστή και ουσιαστική παρουσία του στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου που έλαβε χώρα στο τριήμερο 1-3 Ιουνίου στον τόπο που έγινε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των Ναζί.Ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Βρέντζος και όλα τα παιδιά  τίμησαν σεμνά στον χώρο της Κανδάνου τους ήρωες που θυσιάστηκαν εκεί για την Ελευθερία και συμβολικά όλους τους Μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας.

Ένα ολόκληρο αμφιθέατρο σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες στη διάρκεια των χορευτικών αλλά και του λόγου που εκφώνησε ο Πρόεδρος του συλλόγου. Μάλιστα κατά την Δοξολογία που τελέστηκε το πρωί της 3ης Ιουνίου ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος στους Ανωγειανούς μετά την κατάθεση στεφάνων, ενώπιον όλων των επίσημων ρωτούσε : ”Αν στέκουν γερά τα Ανώγεια εκεί στα ψηλά” όντας βέβαιος για τη θετική απάντηση!

11304197_1621589661461531_1936234622_nΗ βραδιά ξεκίνησε με ανταλλαγή δώρων από τους συλλόγους με τα Ανώγεια να προσφέρουν στον Πρόεδρο του συλλόγου της Κανδάνου κ.Ιάκωβο Καστελλάκη ένα Κρητικό μαχαίρι με την μαντινάδα του Γιώργη Μπέρκη:

”Φόρος τιμής στην Κάντανο το δώρο μας χαλάλι..

Στους ήρωες που στους Ναζί δεν έσκυψαν κεφάλι..”.

KΑΝΔΑΝΟΣ – ΑΝΩΓΕΙΑ – ΒΙΑΝΝΟΣ : ΤΡΙΑ ΧΩΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του συλλόγου χειροκροτήθηκε θερμά στον χαιρετισμό που απηύθυνε και στον οποίο ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

«Αγαπητοί συμπατριώτες,

είναι εξαιρετική η τιμή αλλά και η συγκίνηση που ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης κρητικής, ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας σμίγει απόψε εδώ σε τούτα τα αιματοβαμμένα χώματα: Κάνδανος, Ανώγεια, Βιάννος τρία μαρτυρικά χωριά, τρία χωριά της αντίστασης, τρία χωριά των αγώνων και του πολιτισμού στέλνουν απόψε τα δικά τους μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς. Μπορεί να πέρασαν 70 και πλέον χρόνια από τα δεινά της Γερμανικής Κατοχής, από το ισοπεδωτικό πέρασμα του Ναζισμού, εν τούτοις ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, για λαϊκή κυριαρχία και για κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται ακόμα. Και σήμερα είναι ακόμα πιο σκληρός. Εβδομήντα χρόνια μετά, μια άλλη μορφή Φασισμού έχει απλωθεί την τελευταία πενταετία πάνω από την Ευρώπη και ειδικά πάνω από την Ελλάδα προκαλώντας κοινωνικά Ολοκαυτώματα. Χρέος μας είναι κοιτώντας πίσω στην ακριβή ιστορία μας και στο πλούσιο σε αγώνες παρελθόν να μην κιοτέψουμε, να μη διστάσουμε, αλλά να αντισταθούμε και όπως τότε, έτσι και σήμερα, να αποτινάξουμε το ζυγό της σύγχρονης σκλαβιάς, ανοίγοντας δρόμο στο φως και την ελπίδα. Και σεις εδώ στην Κάντανο, κι μείς εκεί ψηλά στην αετοφωλιά του Ψηλορείτη τ’ Ανώγεια μαζί με τους Βιαννίτες ξέρουμε από αγώνες, ξέρουμε από αντίσταση, ξέρουμε από προσφυγιά. Το μήνυμα λοιπόν που στέλνει η αποψινή εκδήλωση από την ηρωϊκή Κάνδανο, όπου σμίγει με τ’ Ανώγεια της αντίστασης και την μαρτυρική Βιάννο, είναι πεντακάθαρο: Μπορεί να μας ισοπέδωσαν, να μας έκαιγαν για μερόνυχτα, να μας έστηναν στους τοίχους για εκτέλεση, να μας ξερίζωσαν από τους τόπους μας, όμως ένα πράγμα δεν πρόκειται ποτέ να πετύχουν όσα μέσα και να μεταχειριστούν: Να ξεριζώσουν τη ψυχή και το πνεύμα της Κρήτης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί αυτή η ψυχή κι αυτό το πνεύμα είναι ανίκητα, γι΄ αυτό και ο πολιτισμός μας όχι μόνο επιβιώνει στους αιώνες των αιώνων, αλλά διδάσκει και τους άλλους λαούς, παίρνοντας μαθήματα από εμάς… Ανώγεια, Κάνδανος, Βιάννος είναι τρία χωριά σύμβολα της ελευθερίας, σύμβολα της Κρητικής Αντίστασης, αλλά πάνω από όλα σύμβολα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τιμή και δόξα στους αγωνιστές που πολέμησαν το Φασισμό, τιμή και δόξα στην ενωμένη εθνική αντίσταση, τιμή και δόξα σε όλα τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας που βίωσαν στο πετσί τους τον αιμοβόρο Ναζισμό.

11325495_1621586941461803_1999126443_nΚαλώς σας βρήκαμε”

Στην συνέχεια τα παιδιά του συλλόγου χόρεψαν Χανιώτη,Μαλεβιζιώτη Καστρινό και Ανωγειανό πηδηχτό εν μέσω αποθέωσης αλλά και των μαντινάδων που τραγουδούσαν για την περίσταση:

Ανώγεια,Βιάννο,Κάνδανο τα ‘κάψαν οι Ναζί..

Φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το Νησί..

———————————————————-
Λαός που για τη Λευτεριά το αίμα του έχει δώσει..

"google ad"

Χίλιοι να ‘ρθουν κατακτητές κεφάλι θα σηκώσει..

———————————————————
Ανώγεια,Βιάννο,Κάνδανο όλοι μαζί ομάδι..

Τιμούμε απόψε τσι νεκρούς που βρίσκονται στον Άδη..

11289648_1621587888128375_198327726_n————————————————————

Ανώγεια,Βιάννος Κάνδανος έγραψαν Ιστορία..

Αφού θυσιαστή κανε για την Ελευθερία..

Η βραδιά δεν τελείωσε στο αμφιθέατρο αλλά συνεχίστηκε και στο τραπέζι που παρέθεσαν στο σύλλογο σε παραδοσιακή ταβέρνα όπου χόρεψαν και τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια για να καταλήξουν στο τέλος στους δρόμους της Μαρτυρικής Κανδάνου σε μια καντάδα φόρο τιμής στους ήρωες του Ολοκαυτώματος. Οι κάτοικοι της Κανδάνου απόλαυσαν μια παραδοσιακή καντάδα στους δρόμους του χωριού τους κερνώντας και επευφημώντας τους συμμετέχοντες!

-Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου ”Καντανία” για την πρόσκληση και την εγκάρδια φιλοξενία τους για το διήμερο που έμειναν εκεί,αλλά και όλους τους κατοίκους του χωριού!Επίσης ευχαριστεί τον Δήμο Ανωγείων για την παραχώρηση του λεωφορείου του Δήμου για την μετακίνηση τους.

Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ να αναφέρουμε όλα τα παιδιά του συλλόγου που βρέθηκαν για δυο μέρες στην Κάνδανο και τίμησαν επάξια την Ανωγειανή καταγωγή τους:

-Νίκος Βρέντζος

-Γιώργος Σαλούστρος

-Λάμπρος Ανδριαδάκης

-Γιώργος Μανουράς

-Ανθή Μακάκη

-Σταυρούλα Κεφαλογιάννη

-Μαρία Κουνάλη

Λύρα-τραγούδι: Βασίλης Σαλούστρος

Μαντολίνο-τραγούδι:Κώστας Βρέντζος

Λαούτο -τραγούδι: Δημήτρης Μπέρκης

Λαούτο:Γιάννης Σπαχής

Συνοδοί-Φωτογραφίες:Γιάννης Καλλέργης-Φαίδρα Σαλούστρου

anogi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...