11.8 C
Chania
Sunday, January 19, 2025

Ανώγεια: Με ιστορία, μνήμες, προικιά και περίτεχνα ξόμπλια από ζυμάρι, στόλισαν το Σταυρό και τον Επιτάφιο στον Άι Γιώργη Μεϊντάνι

Ημερομηνία:

Για πρώτη φορά, όπως ανέφερε ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης, έφεραν σε πλήρη δέσιμο, το παρελθόν, την παράδοση, το χθες με το σήμερα

Το μόνιασμα των ανθρώπων, η ειρήνη στις σχέσεις τους και το από κοινού βίωμα των μηνυμάτων της Ορθόδοξης Πίστης, είναι το κυρίαρχο που επικρατεί στα Ανώγεια στην εκκλησία του ‘Αι Γιώργη στο Μεϊντάνι.

Για πρώτη φορά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης, έφεραν σε πλήρη δέσιμο, το παρελθόν, την παράδοση, το χθες με το σήμερα, «…μέσα από το στολισμό του Σταυρού του μαρτυρίου και του Επιτάφιου που υποδέχτηκε το θείο σώμα». Οι ξομπλιάστρες της ενορίας στο Μεϊντάνι, που γνωρίζουν την τέχνη στολίσματος με μικρά κομμάτια από ζυμάρι, «…μόνιασαν μεταξύ τους, ενώθηκαν και με περίτεχνο τρόπο, ζύμωσαν δημιούργησαν άνθη και λουλούδια, τα έψησαν με τη βοήθεια του φούρναρη Γιώργη Νταγιαντά και δημιούργησαν έναν ξομπλιαστό Σταυρό τον οποίο τοποθέτησαν πάνω στο Σταυρό του Μαρτυρίου μέσα στην εκκλησία», περιγράφει.

Όπως είπε, «οι μέρες που διανύουμε σέρνουν τις δυσκολίες χρόνων, έχουν το βάρος της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας που ταλαιπώρησε όλους τους ανθρώπους, αλλά και τον προβληματισμό που έχει σπείρει μαζί με τον παγκόσμιο θρήνο και την ανασφάλεια στους ανθρώπους, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ήταν μία ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα της ενότητας, της ειρήνης και του μονιάσματος που έχουν ανάγκη οι κοινωνίες.

Το μήνυμα ότι μόνο αν ανταμώσουμε όλοι μαζί, αν διατηρήσουμε τις μνήμες μας, την παράδοση μας, αναδείξουμε την ταυτότητα των τοπικών μας κοινωνιών, θα μπορέσουμε όλο αυτό το βάρος των χρόνων που δύσκολα πέρασαν, να το αντέξουμε, να προχωρήσουμε μπροστά και να σφίξουμε όλοι τα χέρια μεταξύ μας για να διώξουμε μακριά τη μοναξιά και το φόβο».

Με το ίδιο σκεπτικό οι ενορίτισσες στα Ανώγεια, στόλισαν τον Επιτάφιο της Εκκλησίας με προικιά που έφεραν από τα σπίτια τους. Προικιά ή προυκιά όπως τα ονομάζουν στα Ανώγεια τα οποία διατηρούν με σεβασμό στα σεντούκια τους, μιας και φέρουν πάνω τους μνήμες από τις πατρογονικές του οικογένειες, τον κόπο από τις γερόντισσες που τα δημιούργησαν, τα έραψαν, τα κέντησαν.

«Είναι μία υπόσχεση που κουβέντιασαν οι γυναίκες και οι κοπελιές μέσα στην εκκλησιά μας, κάτω από το Σταυρό, την εικόνα του καπετάνιου μας του ‘Αι Γιώργη, ότι θα προσπαθούν πάντα να στηρίξουν την οικογένεια, τις ανθρώπινες στον τόπο μας σχέσεις, να διατηρήσουν την ειρήνη και την αξία της αγάπης και του μονιάσματος, ανάμεσα σε όλους. Φυσικά και τα λουλούδια που προέρχονται από τους κήπους και τα χωράφια των Ανωγείων, έχουν την αξία τους στους στολισμούς.

Όμως έχει μεγάλη δύναμη, κάθε στόλισμα που προέρχεται από κόπο, όπως τα ξόμπλια, που έχει μνήμες και ιστορία πολλών χρόνων όπως τα Προικιά», είπε ο ιερωμένος, συμπληρώνοντας, ότι «…για να βαδίσουμε στο μέλλον, να δείξουμε το δρόμο στα παιδιά μας, οφείλουμε να τα μπολιάσουμε με την αξία του αγωνίζεσθαι και την ανάδειξη, διατήρηση της ιστορίας μας».

κεντρική φωτογραφία Άνω-Γη Μπαγκέρης Γιώργης

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ