16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Αν. Αλεξοπούλου: Φαινόμενο “brain drain” στο ΕΣΥ – Πάνω από 20.000 γιατροί έχουν μεταναστεύσει

Ημερομηνία:

Τις συνέπειες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τη φυγή κατά χιλιάδες των γιατρών της χώρας επισημαινει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας η Αναστασία Αλεξούλου, βουλευτής του κόμματος της Ελληνικής Λύσης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Τα τελευταία δύο χρόνια, με την κρίση της πανδημίας από τον κορωνοϊό, αναδείχτηκε σε έντονο βαθμό ο σημαντικός ρόλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας («ΕΣΥ») για την κοινωνία μας. Είναι γεγονός ότι, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, μετά από την οικονομική κρίση της δεκαετίας 2009-2019 και την ήδη υφιστάμενη υποστελέχωση των επί μέρους και κατά τόπους νοσοκομειακών Μονάδων, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας σήκωσαν το μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης του θανατηφόρου ιού, και των μεταλλάξεων/παραλλαγών αυτού, με ιδιαίτερη αυταπάρνηση.

Όλα, δε, τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, με δεδομένο ότι, το «ΕΣΥ» έχει, εδώ και χρόνια, μειωμένη βοήθεια από την Πολιτεία, λόγω επιλογών των εκάστοτε Κυβερνήσεων, ενώ, κατά την εποχή της κρίσης των Μνημονίων, έγιναν ελάχιστοι διορισμοί προσωπικού και βασικά, αυτοί αφορούσαν έναν περιορισμένο αριθμό επικουρικών ιατρών. Την ίδια όμως στιγμή, ένας σημαντικός αριθμός νέων ηλικιακά ιατρών αναγκάστηκε, λόγω της κρίσης και της ανεργίας, να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, με αμείωτο ρυθμό, στη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών, με μικρή πιθανότητα επιστροφής στην πατρίδα μας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, πάνω από 20.000 ιατροί έχουν μεταναστεύσει, κατά την ως άνω χρονική περίοδο, στο σύνολό τους νεανικής ηλικίας, αφορώντας πολύτιμο ιατρικό προσωπικό, που θα έπρεπε, σήμερα, να στελεχώνει τα δημόσια νοσοκομεία, αντικαθιστώντας όσους έφυγαν, ένεκα συνταξιοδότησης.

Έχοντας, μάλιστα, υπ’ όψη ότι, πρόκειται για ηλικιακή φάση, στην οποία δρομολογεί ο καθένας την προσωπική/επαγγελματική του  ζωή, είναι αληθές ότι, το φαινόμενο “brain drain” (“διαρροή εγκεφάλων”), που παρατηρείται στον ελληνικό ιατρικό κλάδο, απειλεί, τα επόμενα χρόνια, να αποδυναμώσει σημαντικά την δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες, ενώ θα προκαλέσει εξαιρετικά δυσάρεστες παρενέργειες στην Δημόσια Υγεία.

Για να λάβετε μία εικόνα της ως άνω περιγραφείσας κατάστασης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες, κατά την εποχή της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης, κάθε χρόνο, φεύγουν, κατά μέσο όρο, από την χώρα μας περίπου 1.000 ειδικευμένοι γιατροί, καθώς και 400 ανειδίκευτοι, αριθμοί που αντιστοιχούν στο 1/3 (ένα τρίτο) των κατ’ έτος Πτυχιούχων ιατρών των ελληνικών πανεπιστημίων. Το γεγονός αυτό είναι μια απώλεια μακροπρόθεσμης επένδυσης, που έγινε από τις οικογένειες και το εγχώριο ελληνικό κοινωνικό σύστημα σε ανθρώπινο εργασιακό δυναμικό, το οποίο, όμως, εν τέλει, θα παράσχει τις υπηρεσίες του σε άλλες κοινωνίες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια είναι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχετε στην διάθεσή σας, σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση νέων Ελλήνων ιατρών, από την Ελλάδα προς την αλλοδαπή, κατά την διάρκεια των ετών της μνημονιακής και πανδημικής κρίσης (2009 – 2021);
  2. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεσθε να προβείτε, έτσι ώστε να ανακοπεί το κύμα φυγής νέων Ελλήνων ιατρών προς το εξωτερικό και ποια είναι τα κίνητρα που σκοπεύετε να προσφέρετε σ’ αυτούς τους επιστήμονες, προκειμένου οι εν λόγω να αποκτήσουν έναν ή περισσότερους σοβαρούς λόγους, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...