19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αν η Ρωσία έστελνε στρατό στην Κούβα, οι ΗΠΑ πώς θα αντιδρούσαν;

Ημερομηνία:

Μας φαίνεται ότι σύντομα θα πεθυμήσουμε τον Τραμπ με αυτόν τον “δημοκράτη” τον Μπάιντεν…

Με ευθύνη των ΗΠΑ και ενώ ακομα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, εδώ στην Ευρώπη ζούμε καταστάσεις που έχουμε να ζήσουμε από τις χειρότερες εποχές του Ψυχρού Πολέμου.

Η συγκέντρωση τεράστιων δυνάμεων των ΗΠΑ κοντά στη Ρωσία αν και έχει ως πρόφαση την προστασία της Ουκρανίας, στην ουσία σκοπό έχει την μείωση της ρώσικης επιρροής λόγω της διοχέτευσης της Ευρώπης με ρώσικο φυσικό αέριο.

Τώρα, φαντασθείτε ένα αντίστροφο σενάριο. Φαντασθείτε ότι η Ρωσία με πρόφαση το επί δεκαετίες εμπάργκο στην Κούβα αποφάσιζε να στείλει χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στην Κούβα απαιτώντας από τις ΗΠΑ να παύσουν το εμπάργκο υπό την απειλη των όπλων.

Άραγε, πώς θα αντιδρούσαν σε μία κατάσταση οι ΗΠΑ.

Τώρα, σταματήστε να φαντάζεστε. Η Ρωσία λίγες μόλις μέρες πριν είπε ότι εφόσον οι συνομιλίες αποτύχουν, τότε είναι πιθανό η Ρωσία να στείλει στρατιωτικές μονάδες και οπλικά συστήματα στην Κούβα και στη Βενεζουέλα.

O Sergey Ryabkov, υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας σύγκρινε την ένταση σε σχέση με την Ουκρανία με την Κουβανική κρίση των πυραύλων το 1962 όταν η Σοβιετική Ένωση εγκατέστησε πυραυλικά συστήματα στην Κούβα και οι ΗΠΑ επέβαλλαν ναυτικο αποκλεισμό στο νησί. Η κρίση τελείωση όταν ο Τζον Κένεντι και ο Νικίκο Κρουτσώφ συμφώνησαν η Μόσχα να αποσύρει τους πυραύλους με αντάλλαγμα την υπόσχεση της Ουάσιγκτον να μην εισβάλλει στην Κούβα και την απόσυρση των πυραυλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Θα είναι οι εξελίξεις και στην περίπτωση της Ουκρανίας παρόμοιες; Το βέβαιο είναι οτι η επιστροφή σε ψυχροπολεμικές καταστάσεις δεν προμηνύει τίποτα καλό για τον πλανήτη.

 

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...