23.8 C
Chania
Tuesday, June 18, 2024

Αν και αποκλειστικά υπεύθυνο το Αμερικάνικο ναυτικό σε περίπτωση ατυχήματος αποποιείται κάθε ευθύνης! Δορυφορική παρακολούθηση του MV Cape Ray κάνει το CISD

Ημερομηνία:

Ενώ, οι αμερικανοί επιχειρούν να διατηρήσουν την επιχείρηση της υδρόλυσης στο “σκοτάδι”, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) σκοπεύει -κατόπιν σχετικής εισήγησης του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και σε συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς επιστήμονες- να προβεί στη συστηματική δορυφορική παρακολούθηση (monitoring) της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής με κέντρο την Ζώνη Ενεργειών του MV Cape Ray, με σκοπό την αναγνώριση/αξιολόγηση κηλίδων χημικής ρύπανσης και εν συνεχεία ενημέρωσης των αρμόδιων Ελληνικών και Διεθνών Υπηρεσιών και -βεβαίως- πρώτιστα της Κοινωνίας των Πολιτών.
Μάλιστα το CISD θέτει το επιστημονικό του δίκτυο στη διάθεση της Ελληνικής Πολιτείας σε περίπτωση που η τελευταία επιθυμεί συνεργασία για την διοργάνωση συνδυασμένων δράσεων παρακολούθησης πιθανής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CISD στις 7 Ιουλίου απέστειλε ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPWC) κ. Αχμέτ Ουζουμτσού και τον αμερικανικό υπουργό Άμυνας Τσαρλς Τίμοθυ Χέιγκελ με την οποία ζητά επίσημες διασφαλίσεις για την περίπτωση που συμβεί περιβαλλοντικό δυστύχημα στη Μεσόγειο.
Το CISD εστιάζει στο αναπάντητο ζήτημα της περιβαλλοντικής ευθύνης όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Όπως αναφέρει το CISD από τη δήλωση του OPCW “περί αποκλειστικής ευθύνης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, του οποίου Πολιτική Αρχή είναι το USA Department of Defense, διαπιστώσαμε ότι με την πρόσφατη Οδηγία (INSTRUCTION No 4715.08, November 1, 2013) του τελευταίο” προκύπτει ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αποποιείται κάθε ευθύνη σε περιίπτωση πρόκλησης περιβαλλοντικού ατυχήματος κατά τη διαδικασία της υδρόλυσης των Χημικών Όπλων της Συρίας.

Πιο αναλυτικά, «διαπιστώθηκε ότι με την πρόσφατη Οδηγία (INSTRUCTION No 4715.08, November 1, 2013), διευκρινίζονται με απόλυτη σαφήνεια τα ακόλουθα:

• “The Instruction does not supersede or amend any existing international agreement respecting remediation” (2.d)
• “DoD takes no action to remediate environmental contamination resulting from armed conflict” (3.c)
• “Adjudication of any obligations resulting from environmental contamination present outside of a DoD installation and caused by DoD actions or activities, whether such actions or activities occurred on or off of a DoD installation (unless specific action off the DoD installation is required by applicable international agreement), will be determined in accordance with the claims procedures within applicable international agreements” (3.e)

Συναπεπακόλουθα, σύμφωνα με το CISD «είναι προφανές ότι η Οδηγία αυτή εκδόθηκε με σκοπό την νομική κάλυψη του US Department of Defense για την «αποποίηση» ευθύνης που αφορά στη διαδικασία υδρόλυσης των Χημικών Όπλων της Συρίας».

Το CISD απευθύνει στον κ. Βενιζέλο τα κάτωθι ερωτήματα με σκοπό να διευκρινιστεί ποιος εμπλεκόμενος φέρει την Ευθύνη Περιβαλλοντικής Ζημιάς:

*Έχουν ληφθεί υπ’ όψη οι Διεθνείς Συμβάσεις, η Διεθνής Νομοθεσία και τα «Εργαλεία» που σχετίζονται με την Ευθύνη και την Επανόρθωση (Liability and Redress) στο πλαίσιο της Συνθήκης για την Βιοποικιλότητα και το Πρωτόκολλο για την Βιοασφάλεια από όλους τους εμπλεκόμενους;

*Υπάρχει η σχετική αναφορά στις μη δημοσιοποιημένες συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων;

*Έχετε λάβει γνώση των λεπτομερειών των Συμφωνιών αυτών και μάλιστα κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ;

*Η διαδικασία καταστροφής των Χημικών Όπλων της Συρίας αποτελεί Πράξη Πολεμικής Εμπλοκής ή είναι έργο σε Ειρηνικό Περιβάλλον;

*Αν ισχύει το πρώτο, έχει χαρακτηρισθεί η περιοχή στην οποία θα κινείται το MV Cape Ray ως Πολεμική Ζώνη καλυπτόμενη από τις σχετικές Συμβάσεις;

*Αν ισχύει αυτό έχετε ενημερωθεί και αντιδράσει διπλωματικά στην κήρυξη Πολεμικής Ζώνης στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας;

*Οι εργασίες που αναπτύσσονται στο MV Cape Ray (T-AKR-9679) αποτελούν εφαρμογή κάποιου “applicable international agreement” ή είναι απλή «Ανάθεση Έργου» σε Κράτος Μέλος του OHE και του OPCW που διαθέτει την απαιτούμενη τεχνολογία;

“Εκτός αν δεν υπάρχει υπεύθυνος, πράγμα που αντίκειται σε οποιαδήποτε λογική, Νομοθεσία, Διεθνή Σύμβαση ή Συνθήκη” υπογραμμίζει το CISD..

“Εν όψει των πιεστικών εξελίξεων, περιμένουμε την ανταπόκρισή σας μέχρι την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014″ καταλήγει η επιστολή του CISD προς τον ΥΠΕΞ.

Να σημειώσουμε ότι η Ανοικτή Επιστολή κοινοποιήθηκε στον OPCW και στο USA Department of Defense, αν αναμονή των δικών τους ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΩΝ απαντήσεις, εφόσον η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν ανταποκριθεί σχετικά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θανάσης Παπακωνσταντίνου – “Εμένα ξεχάστε με!”: 5 πράγματα που μας έμειναν από το τελευταίο του live

Έπεσε η αυλαία των εμφανίσεων του Θανάση Παπακωνσταντίνου -το Σαββατοκύριακο 15...

Γάζα: Ο ηγέτης της Χαμάς λέει “ναι” στην πρόταση εκεχειρίας του Μπάιντεν

Η απάντηση της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του...

Aκατέργαστα λύματα και βουνά σκουπιδιών – Η χειρότερη υγειονομική κρίση στη Γάζα

Ακατέργαστα λύματα, σμήνη από μύγες και κουνούπια, σκουπίδια συσσωρευμένα...

Λύτρας: Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για τη μη προφυλάκιση του δικηγόρου

Την εντονότατη αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσε η σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα...