31.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Απάντηση σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με την φορολογική επιβάρυνση στην παραγόμενη τσικουδιά

Ημερομηνία:

«Στις 16.1.2014 ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Νέα Κρήτη» αναφορικά με τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση στην παραγόμενη κρητική τσικουδιά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει με τρία (3) ευρώ ανά λίτρο την κρητική τσικουδιά. Οι αποσταγματοποιοί θεωρούν ότι για την εξέλιξη αυτή πιέζουν οι εισαγωγείς αλκοολούχων ποτών και οι βιομήχανοι ποτοποιίας της χώρας.

Επίσης θεωρούν ότι τα προσκόμματα τα οποία δημιούργησε η κυβέρνηση πέρυσι το καλοκαίρι (περιορισμός των ποικιλιών σταφυλιών για παραγωγή τσικουδιάς κ.τ.λ.) θα ενταθούν εφέτος με στόχο να πληγεί, έως αφανισμού, η παραγωγή καλής και φθηνής τσικουδιάς από τις μικρές μονάδες απόσταξης του διαθέτουν.

Επειδή η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα νέο οικονομικό πλήγμα σε αποσταγματοποιούς και αγρότες θα συμβάλλει δε καθοριστικά στην εξαφάνιση του παραδοσιακού αυτού κρητικού προϊόντος, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ. 2347/24.1.2014 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. 152/24.2.2014 απάντηση:

«Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 110/2008 του Συμβουλίου «σχετικά με τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών», η «Τσικουδιά Κρήτης» έχει καταχωρηθεί ως απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής και είναι ένα από τα προϊόντα που προβλέπεται για την Ελλάδα (Παράρτημα ΙΙΙ «Γεωγραφικές ενδείξεις» κατηγορία 6. «Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής»).

Σημειώνεται ότι, σε εθνικό επίπεδο, τόσο το θέμα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, όσο και της άσκησης της πολιτικής και των ελέγχων επί των αλκοολούχων ποτών συμπεριλαμβανόμενων και των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης σύμφωνα με το Ν.2969/01 (ΦΕΚ 281/ τ.Α’/2001) και το Ν.2960/01 (ΦΕΚ 265/ τ.Α’/2001), αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα δε με την εθνική νομοθεσία (Ν.2969/01) τόσο η τσικουδιά ως απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής όσο και το απόσταγμα μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) προέρχεται από την απόσταξη στεμφύλων.

Όπως αναφέρεται στον Καν. (ΕΚ) 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «Στέμφυλα σταφυλιών» είναι το υπόλειμμα από την πίεση νωπών σταφυλιών (καρπός της αμπέλου που χρησιμοποιείται στην οινοποίηση) είτε έχει υποστεί ζύμωση είτε όχι.

Επίσης, σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό απαγορεύεται η οινοποίηση σταφυλιών που δεν περιλαμβάνονται στο δυναμικό παραγωγής της Κοινής Οργάνωσης της Αμπελοοινικής Αγοράς, δηλαδή που δεν διαθέτουν αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης και αναφύτευσης. Ο περιορισμός αυτός, ως προς το δυναμικό παραγωγής, ίσχυε και με το προηγούμενο καθεστώς της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς του Οίνου (Καν. 1493/1999 κ.λπ.).

Επομένως, η πρώτη ύλη (στέμφυλα σταφυλιών) προς απόσταξη θα πρέπει να προέρχεται από οινοποιήσιμα σταφύλια δηλαδή από αμπελοτεμάχια τα οποία διαθέτουν δικαίωμα φύτευσης.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ