15.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Απάντηση σε δημοσίευμα: “Όχι σε επικίνδυνες απλουστεύσεις”

Ημερομηνία:

Του Γιάννη Τσουκάτου

Με έκπληξη διαβάσαμε στον Αγώνα της Κρήτης  κείμενο του κ. Κ. Ντουντουλάκη που κάνει απλοϊκές και επικίνδυνες απλουστεύσεις στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Ενώ λοιπόν ο κ. Ντουντουλάκης από τη μια δεν δέχεται την απλούστευση ότι αυτοί που φεύγουν από τη Συρία δεν είναι όπως οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής, κάνει την ίδια απλούστευση χαρακτηρίζοντας τους πρόσφυγες λιποτάκτες ή ηττημένους ισλαμοφασίστες, κυνηγημένους από τους απελευθερωτές του Άσαντ!

Να πληροφορήσουμε τον κ. Ντουντουλάκη ότι είναι επικίνδυνη κάθε απλούστευση των γεγονότων. Προφανώς και δεν είναι ίδιοι οι σημερινοί Σύριοι πρόσφυγες με τους Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν από την Μικρά Ασία. Άλλη εποχή, άλλες συνθήκες. Η απλούστευση οδηγεί σε λάθη. Το κοινό όμως είναι ότι και οι δύο κατηγορίες είναι πρόσφυγες, κυνηγημένοι από τον πόλεμο.Και μη λέτε ότι οι Έλληνες πρόσφυγες έφυγαν όχι ενώ διεξαγόταν ο πόλεμος, αλλά αφού έληξε. Η αιτία δεν ήταν ο πόλεμος; Δεν ήταν το αποτέλεσμα της εισόδου του Ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία και η ήττα του; Επίσης άλλο κοινό είναι ότι η υποδοχή από ορισμένους Έλληνες ήταν ίδια, τότε και τώρα δηλ. καχυποψία ότι κουβαλάνε κάτι κακό επάνω τους. Τότε λέγανε τους Έλληνες μικρασιάτες τουρκόσπορους και τις γυναίκες παστρικές, τώρα λένε τους Σύρους πρόσφυγες (ευτυχώς λίγοι) ισλαμιστές ή λιποτάκτες…

Όσον αφορά την λιποταξία, να πληροφορήσουμε τον κ. Ντουντουλάκη ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ικανοί να πολεμήσουν, να αντισταθούν, να είναι επαναστάτες όπως πιθανώς ο ίδιος. Ότι θα πρέπει να αφήσει στον κάθε άνθρωπο το δικαίωμα να επιλέγει το δρόμο του, να διαλέγει τον τρόπο που θέλει να ζήσει, πράγμα δηλ. φυσικό που γίνεται χιλιάδες χρόνια τώρα πάνω στη γη. Δεν θέλω εδώ να κάνω μαθήματα ανθρωπολογίας, αλλά καλό θα είναι οι υπερασπιστές των απόλυτων απόψεων να ανατρέξουν στην ιστορία των μετακινήσεων των ανθρώπων στην Ευρώπη, αλλά και σε όλη τη γη. Πάντα υπήρξαν μετακινήσεις, που οφείλονταν σε προβλήματα που είχαν οι άνθρωποι στις περιοχές από τις οποίες προέρχονταν. Γιατί δεν πιστεύω να νομίζετε ότι πριν 5000 χρόνια έκαναν μετακινήσεις λόγω τουρισμού. Κάποια άλλη φυλή τους κυνήγησε, οι συνθήκες ζωής δεν ήταν ευνοϊκές, το κλίμα άλλαξε, η γη έπαψε να είναι εύφορη.  

Άλλη επικίνδυνη απλούστευση είναι ότι οι πρόσφυγες ταυτίζονται με τους ισλαμιστές. Νομίζουμε ότι και εδώ η απλούστευση οδηγεί σε τραγικά λάθη. Να πληροφορήσουμε λοιπόν τον κ. Ντουντουλάκη, ότι οι ισλαμιστές που έχουν συμμετάσχει σε τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη δεν ήταν πρόσφυγες, αλλά Ευρωπαίοι. Ας ανατρέξει στα στοιχεία για να το μάθει. Δεν λέμε ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες αποκλείεται να έχουν παρεισφρήσει και κακοποιά στοιχεία. Ποιος είπε ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι αθώοι και καλοί; Αυτό θα ήταν πάλι λάθος (άλλη απλούστευση). Γιατί, όλοι οι Έλληνες είναι καλοί; Η κατάταξη των ανθρώπων ανάλογα με το από πού προέρχονται, τι θεό πιστεύουν, τι γλώσσα μιλάνε ή τι χρώμα έχουν είναι ρατσιστική συμπεριφορά και οι μόνοι που χαίρονται είναι οι νεοναζί, γιατί βλέπουν ότι οι ιδέες τους έχουν απήχηση.

Προφανώς και θα πρέπει να καταγγέλουμε τις αιτίες που δημιουργούν την προσφυγική κρίση, που αυτές είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η καταλήστευση των πόρων από τις δυτικές χώρες με κάθε τρόπο.

Προφανώς και καταγγέλουμε την υποκριτική «φιλανθρωπία» των δυτικών κυβερνήσεων που από τη μια λένε ότι δήθεν βοηθάνε τους πρόσφυγες και από την άλλη τους πνίγουν στο Αιγαίο, ή τους επαναπροωθούν στη «δημοκρατική» Τουρκία.

Όμως δεν μείνουμε απαθείς στις σφαγές των πολέμων, που τα θύματά τους είναι κυρίως γυναικόπαιδα. Δεν θα πάψουμε να διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο στους κυνηγημένους, όχι γιατί υποστηρίζουμε τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, αλλά γιατί παραμένουμε άνθρωποι. Δικαίωμά σας κ. Ντουντουλάκη να είστε με τον Άσαντ, που ίσως σφάζει λιγότερους άμαχους από τους Αμερικάνους, όπως δικαίωμά μας είναι να μην είμαστε με κανένα κάθαρμα που χρησιμοποιεί την εξουσία και τη βία για να πλουτίσει αυτός και η οικογένειά του.

Αν εσείς κ. Ντουντουλάκη κλείνετε την πόρτα στους πρόσφυγες λέγοντάς τους γυρίστε πίσω λιποτάκτες ή τζιχαντιστές, εμείς τους λέμε ελάτε να ζήσουμε μαζί!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόγραμμα ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΑΒΒΑΤΟ...

Το Επιμελητήριο Χανίων παρουσίασε το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Χανιά-Αλληλεγγύη με Μέλλον»

Το Επιμελητήριο Χανίων παρουσίασε το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας...

Η Σ. Βολουδάκη συμπαρατάσσεται με τον Δήμο Σφακίων ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη επισκέφθηκε σήμερα το Δημαρχείο...