20.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Απάντηση υπ. Υγείας για το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών σε χώρους εκπαίδευσης

Ημερομηνία:

Μετά την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλου και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια στην με ΑΠ 3297/3-10-2014 ερώτηση του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη με θέμα «Το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών στους χώρους της εκπαίδευσης», δίδεται στη δημοσιότητα και η απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Μαυρουδή Βορίδη.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης ερωτούσε τους αρμόδιους Υπουργούς:

«1.Ποια είναι ακριβώς η οικονομική κατάσταση των Κέντρων Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών;

  1. Σκοπεύουν να λάβουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών στους χώρους της Εκπαίδευσης; Και αν ναι ποια;»

Στην απάντησή του ο Υπουργός Υγείας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…1. Αναφορικά με θέματα επιχορηγήσεων των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, το Υπουργείο Υγείας, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του, έχει καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό για κάλυψη δαπανών λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα καταβολών επιχορηγήσεων προς τα Κέντρα Πρόληψης, όπως αυτό παρουσιάζεται στο άρθρο 3 «Διαδικασία χρηματοδότησης της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης» της από 16-4-2014 σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης (Αριθμός Δικτυακής Ανάρτησης: ΒΙΦ8Θ-ΚΒΣ) για την παρακολούθηση της λειτουργίας αυτών των δομών για το χρονικό διάστημα 2014-2020.

Σύμφωνα με την ως άνω Προγραμματική Σύμβαση το Υπουργείο Υγείας, ως ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη που συμμετέχει οικονομικά για την υποστήριξη της εν γένει λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, υποχρεούται να προβεί εκ νέου επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ για κάλυψη δαπανών αυτών των δομών, με το ποσό που του αντιστοιχεί, τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Η Δ/νση Εξαρτήσεων υπέβαλλε σχετικό αίτημα στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας στις 6-10-2014, καθώς ο φορέας (ΟΚΑΝΑ) δεν έχει καταθέσει εγκαίρως στην Δ/νση Εξαρτήσεων όλα τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται προς επιχορήγηση.

Αναφέρουμε ότι, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις ανάληψης και δέσμευσης πίστωσης του αντίστοιχου ποσού για κάλυψη δαπανών λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας για το οικονομικό έτος 2014, από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, μετά από τεκμηριωμένο αίτημα της Δ/νσης Εξαρτήσεων.

  1. Με προληπτικές δράσεις από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και από υπηρεσίες πρόληψης, οι εγκεκριμένοι φορείς στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες, στοχεύουν και στην ενδυνάμωση των νέων για υπεύθυνες αποφάσεις και υγιείς επιλογές ζωής.

Η πρόληψη στις εκπαιδευτικές κοινότητες αφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με δράσεις που σχεδιάζονται, ώστε να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των συμμετεχόντων. Οι εν λόγω φορείς συνεργάζονται με το Υπουργείο Παιδείας για την προώθηση της πρόληψης στη δημόσια εκπαίδευση με παρεμβάσεις που απευθύνονται σε μεμονωμένες ομάδες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων ή έχουν την μορφή μακροχρόνιων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει το σύνολο μιας σχολικής κοινότητας. Αντίστοιχες παρεμβάσεις υλοποιούνται και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επιπροσθέτως, οι παρεμβάσεις πρόληψης για γονείς προσφέρουν έγκυρη ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων και ενισχύουν την προσπάθεια για προώθηση της ψυχοσυναισθηματικής υγείας και της πρόληψης στην οικογένεια.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια, που υλοποιούνται από τους εγκεκριμένους φορείς, στην αγωγή υγείας και την πρόληψη απευθύνονται και σε εκπαιδευτικούς και σε άλλα στελέχη της εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση αλλά και στην μεταφορά τεχνογνωσίας για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση παρεμβάσεων πρόληψης για το θέμα της εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες.

Αναφέρουμε ότι, αν και δίδεται ιδιαίτερη έμφαση σε προληπτικές δράσεις, ιδρύονται και λειτουργούν και δομές εξαρτημένων εφήβων για την ικανοποίηση αναγκών θεραπευτικής αντιμετώπισης νέων ανθρώπων υπό εξάρτηση.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ