28.8 C
Chania
Friday, July 5, 2024

Απαγόρευση διαδηλώσεων λόγω Γκάουκ

Ημερομηνία:

Η αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση διαδηλώσεων σήμερα στο Σύνταγμα και στην ευρύτερη περιοχή του Μεγάρου Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου για την Πέμπτη, λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα του Γερμανού Προέδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, δεν επιτρέπεται, λόγω της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής, κατά το χρονικό διάστημα από 08:00 ώρα της Πέμπτης 6 Μαρτίου 2014 έως και την 19:00 ώρα της ιδίας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους:

Σταδίου (από τη συμβολή της με την οδό Ομήρου) – Ομήρου – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου) – Καψάλη – δεξιά Ηροδότου – αριστερά Υψηλάντου – δεξιά Γενναδίου – Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής – Β. Κωνσταντίνου – Β. Όλγας – Β. Αμαλίας – αριστερά Φιλελλήνων – αριστερά Μητροπόλεως – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – αριστερά Σταδίου (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ομήρου)».

Σημειώνεται πως για σήμερα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρία από τους σχολικούς φύλακες έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στις 10.00 συνδικάτα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Επίσης για τις 12.30 είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΛΜΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος για τη διαθεσιμότητα.

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Σύνταγμα ώστε να αποφευχθεί τυχόν αιφνιδιαστική συγκέντρωση εργαζομένων μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στα σημεία που θα βρεθεί ο Γκάουκ με βάση το πρόγραμμά του.

Ο Γερμανός πρόεδρος θα μείνει στην Ελλάδα έως τις 7 Μαρτίου. Κατά την παραμονή του θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, εκπροσώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα «Ευρώπη: Η κοινή μας κληρονομιά και το κοινό μας μέλλον».

Επιπλέον ο Γιόαχιμ Γκάουκ θα μεταβεί μαζί με τον Κάρολο Παπούλια στην Ήπειρο, όπου θα επισκεφτούν το χωριό Λιγκιάδες, που ναζί στρατιώτες έσφαξαν τους κατοίκους του κατά τη κατοχή. Στη συνέχεια θα μεταβούν στα Ιωάννινα για να επισκεφθούν την Εβραϊκή Κοινότητα. Στις 25 Μαρτίου φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον εκτοπισμό των Εβραίων των Ιωαννίνων προς το Άουσβιτς.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τη real.gr  νέο «όχι» λέει το Βερολίνο στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων όπως προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Καμπέντερ, σε σχετική ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). Η απάντηση δόθηκε λίγες μόνο ημέρες πριν από την έλευση του Γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα και παρά την ύπαρξη του πορίσματος Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Βουλής αφήνει ανοιχτό το θέμα. Έτσι οι όποιες απαντήσεις στο ζήτημα των αποζημιώσεων φαίνεται δεδομένη.

Ήδη πάντως υπήρξε η παρέμβαση Γλέζου. Με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος απέστειλε δύο επιστολές για το θέμα των γερμανικών οφειλών. Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, από τον οποίο ζητείται να συγκροτηθεί άμεσα η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, προκειμένου η Επιτροπή να ζητήσει συνάντηση από τον Γερμανό πρόεδρο. Η δεύτερη απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον κ. Γλέζο να ζητεί ενημέρωση για το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο υπουργός σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
O Μανώλης Γλέζος σήμερα είχε συνάντηση για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Γλέζος ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του πορίσματος της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές οφειλές και στη συνέχεια οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα επόμενα βήματα.

Μιλώντας στον ρ/σ Real Fm το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς δεν θέλησε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο και κάλεσε σε αναμονή των επίσημων δηλώσεων που θα γίνουν για το θέμα από το ΥΠΕΞ, και οι οποίες – όπως είπε – τον καλύπτουν. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει το ζήτημα των αποζημιώσεων στον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, που έρχεται σήμερα στην Αθήνα και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι θα τεθεί και από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο Γερμανικός Τύπος

«Επίσκεψη σε αποξενωμένους φίλους» είναι ο τίτλος της Tagesspiegel, λέγοντας πως ο Γερμανός πρόεδρος ξεκινά από το χωριό Λιγκιάδες – τόπο ναζιστικών εγκλημάτων – όπου και θα δώσει ένα «σημάδι συμφιλίωσης». Η επίσκεψη «είναι κάθε άλλο από υπόθεση ρουτίνας», γράφει η εφημερίδα, εξηγώντας πως ο Γκάουκ όχι μόνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σκοτεινό κεφάλαιο της γερμανικής κατοχής, αλλά και με το ότι «οι σχέσεις των δύο λαών σήμερα δεν είναι ακριβώς αρμονικές».

«Μόνο απλές δεν θα είναι αυτές οι ημέρες για τον Γκάουκ» γράφει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Με τίτλο «οι παγίδες της ελληνογερμανικής φιλίας», η Deutsche Welle επισημαίνει πως η κρίση έχει απομακρύνει τους κάποτε φίλους Έλληνες και Γερμανούς και ο Γιόαχιμ Γκάουκ έρχεται στην Ελλάδα «για να υπογραμμίσει τους δεσμούς της Γερμανίας με την Ελλάδα».

Süddeutsche Zeitung: «Δύσκολη αποστολή» του Γιόαχιμ Γκάουκ

«Είναι ο τέταρτος πρόεδρος της Γερμανίας στα χρονικά που επισκέπτεται την Ελλάδα και ο πρώτος που αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγχώρεση» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα εκτιμά πάντως ότι «δεν προβλέπεται να ακουστούν επευφημίες, όταν ο Γιόαχιμ Γκάουκ και η σύντροφός του Ντανιέλα Σαντ θα ανέβουν στην Ακρόπολη για να σχηματίσουν μία πρώτη εντύπωση από τη χώρα που οι Γερμανοί παραδοσιακά τιμούν ως θησαυροφυλάκιο της αρχαιότητας, έστω κι αν σπεύδουν να λησμονήσουν την πρόσφατη ιστορία της».

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι «σε αντίθεση με τα όσα υπέφεραν στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γερμανούς οι Πολωνοί, οι Ρώσοι και οι Ολλανδοί, οι θηριωδίες των στρατιωτών της Βέρμαχτ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-1944 σχεδόν δεν θεωρούνται άξια αναφοράς στα γερμανικά σχολικά βιβλία. Οι προηγούμενοι πρόεδροι (που επισκέφθηκαν την Ελλάδα) φάνηκαν φειδωλοί στα λόγια τους. Μόνο το 2000 ο Γιοχάνες Ράου είχε επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, όπου είχε γίνει σφαγή από τη Βέρμαχτ το 1943. Τουλάχιστον ο Ράου έκανε λόγο για ‘βαθιά οδύνη και αισχύνη’, αλλά και πάλι δεν ακούστηκε η λέξη ‘συγχώρεση’».

Αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο Γκάουκ δεν πρόκειται να επιφέρει τη λύση του προβλήματος, αλλά δεν θα έρθει και με άδεια χέρια». Εκτιμάται ότι στις «αποσκευές» του ο πρόεδρος της Γερμανίας θα έχει μία οικονομική ενίσχυση για την ίδρυση ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας, αλλά και για τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί δράσεις διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Απομένει το ακανθώδες ζήτημα της οικονομικής κρίσης. «Πώς θα τα καταφέρει ο πρόεδρος να υποκλιθεί στα θύματα των ναζί, να αποφύγει την εντύπωση ότι μιλάει από καθέδρας στο θέμα της κρίσης, να βρει λόγια συμφιλίωσης, αλλά ταυτόχρονα και να μην δώσει την εντύπωση ότι αποστασιοποιείται από την ευρωπαϊκή πολιτική της Άγκελα Μέρκελ;» διερωτάται η εφημερίδα και παραθέτει την λιτή απάντηση της προεδρίας: «Ο πρόεδρος και η καγκελάριος έχουν διαφορετικούς ρόλους».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσημο “ναι” της Κομισιόν στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τις πολυεθνικές

Απολύτως θετική είναι η απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής...

Νότος του Ρεθύμνου: Παρθένες παραλίες με θέα το Λιβυκό Πέλαγος, ανθρώπινη ζεστασιά και καλές τιμές | Φωτός

Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης Ατμοσφαιρικές παραλίες, γραφικά ψαροχώρια, πανέμορφα φαράγγια και...