24.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

Απαντήσεις στον Κ. Βιρβιδάκη για τα φράγματα Ταυρωνίτη και Βαλσαμιώτη

Ημερομηνία:

Δίδεται στη δημοσιότητα η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαου Ταγαρά και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην με ΑΠ 2212/13-11-2014 αναφορά του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη με θέμα «Η ανάγκη υλοποίησης των μελετηθέντων Φραγμάτων επί του Ποταμού Ταυρωνίτη και Αξιοποίησης του κατασκευασμένου Φράγματος Βαλσαμιώτη για την αντιμετώπιση του σημαντικού ελλείμματος αρδευτικού νερού που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή Αγυιά-Πλατανιά-Μάλεμε-Κολυμβάρι-Κίσσαμος»Στην αναφορά του ο κ. Βιρβιδάκης κατέθεσε έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη, το οποίο κοινοποιείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη, τους Βουλευτές του Νομού Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και τον ΟΑΚ ΑΕ.

Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής διαβιβάζει έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος/ΥΠΕΚΑ, το οποίο υπογράφει η προϊστάμενη τμήματος επιφανειακών και υπόγειων υδάτων κ. Νίκα.

Στην απάντησή της η κ. Νίκα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, στο πλαίσιο της συλλογής όλων των απαιτούμενων πληροφοριών για την κατάρτιση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμιών του Υδατικού Διαμερίσματος (ΥΔ) Κρήτης (GR13), έχει διαμορφώσει έναν ξεχωριστό κατάλογο προγραμματιζόμενων και νέων έργων/δραστηριοτήτων/τροποποιήσεων αξιοποίησης υδατικών πόρων στο ΥΔ Κρήτης, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των σχετικών έργων.

Ο κατάλογος αυτός είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα διαβούλευσης του Σχεδίου Διαχείρισης του ΥΔ Κρήτης και ενημερώνεται συνεχώς, με βάση τα σχόλια που αποστέλλονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει λάβει όλα τα αναφερόμενα στην Αναφορά έγγραφα και έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την παροχή διευκρινήσεων για τα συγκεκριμένα θέματα. Ο εν λόγω κατάλογος έχει επικαιροποιηθεί ανάλογα.»

Στην απάντησή του ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Για την αξιοποίηση του Φράγματος Βαλσαμιώτη έχει εκπονηθεί μελέτη μεταφοράς νερού από τον Βαλσαμιώτη στη θέση «Πατελάρι». Η μελέτη αυτή είναι εγκεκριμένη, έχει λάβει δε περιβαλλοντική αδειοδότηση και αναμένεται η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έργο αυτό περιλαμβάνει αγωγό μεταφοράς μήκους 7 χιλιομέτρων, με διάμετρο Φ 600 χιλιοστά, από χαλυβδοσωλήνα. Προβλέπεται να μεταφέρει το νερό του Φράγματος Βαλσαμιώτη στην περιοχή Πατελαρίου, από όπου ξεκινούν τα λειτουργούντα αρδευτικά δίκτυα για τις περιοχές Κολυμβαρίου, Μάλεμε, Πλατανιά και ευρύτερα. Η δαπάνη του έργου κατά τον προϋπολογισμό μελέτης, ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα Φράγματα του ποταμού Ταυρωνίτη , είναι υπό έγκριση το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του ΟΑΚ Α.Ε., για την επικαιροποίηση και περιβαλλοντική αδειοδότηση των μελετών του συστήματος Φραγμάτων Ταυρωνίτη. Η χρηματοδότηση της μελέτης επικαιροποίησης, προβλέπεται σύμφωνα με το σχέδιο αυτό από την Περιφέρεια Κρήτης και η εκπόνηση των συμπληρωματικών μελετών και των δικτύων άρδευσης της υψηλής ζώνης «Βουκολιών» από τον ΟΑΚ Α.Ε., που έχει υψηλή εξειδίκευση στα αρδευτικά και τα φράγματα της Κρήτης. Αναμένεται η έγκριση του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης στο προσεχές Δ.Σ. του Οργανισμού, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ: Ζητείται ελπίς

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν το...

Τέμπη: Sold out η συναυλία στη μνήμη των θυμάτων

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τη συναυλία της προσεχούς Παρασκευής...