25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

“Απαράδεκτο, οριζόντιο, αντισυνταγματικό”: Μαζική συγκέντρωση στα Χανιά εμπόρων, οδηγών ταξί, λογιστών, δικηγόρων για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ημερομηνία:

Επαγγελματικοί και επιστημονικοί κλάδοι, έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, ιδιοκτήτες ταξί αλλά και λογιστές και δικηγόροι βρέθηκαν στη σημερινή κινητοποίηση στα Χανιά έξω από την Εφορία Χανίων για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση στα Χανιά ήταν μία από τις πολλές που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το μήκος της χώρας με τους εκπρόσωπους των επαγγελματιών και των κλάδων να μιλούν για ένα άδικο και αναχρονιστικό νομοσχέδιο που πλήττει τους αδύναμους και αφήνει στο απυρόβλητο τους ισχυρούς αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φοροδιαφυγής.

Χρ. Πραγματευτάκης: Τα οριζόντια μέτρα είναι αντίθετα και στο Σύνταγμα

Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρήστου Πραματευτάκη ο οποίος μίλησε για ένα άδικο νομοσχέδιο με οριζόντια μέτρα που είναι “είναι κατάφωρα αντίθετα και στο Σύνταγμα, και στην αρχή της Ισότητας και στην αρχή της Αναλογικότητας διότι επωμίζει εις τους αδύνατους βάρη τα οποία δε μπορούν να αντέξουν”

Είπε πιο αναλυτικά:

“Ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων συμμετέχει καθολικά κατά της ψηφίσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι άδικο. Και είναι άδικο γιατί έχει οριζόντια μέτρα. Και τα οριζόντα μέτρα με απλά λόγια είναι κατάφωρα αντίθετα και στο Σύνταγμα, και στην αρχή της Ισότητας και στην αρχή της Αναλογικότητας διότι επωμίζει εις τους αδύνατους βάρη τα οποία δε μπορούν να αντέξουν. Στους δε μεγάλους και δυνατούς έχει σαφέστατα λιγότερη υποχρέωση φορολογική.

Η φορολογική υποχρέωση πρέπει να είναι ανάλογα με το τι ακριβώς έχει και βγάζει ο καθένας που είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Διαφορετικά οι αδύνατοι θα λυγίσουν. Και όταν θα λυγίσουν οι αδύνατοι θα υπάρξει κοινωνικό πρόβλημα. Στο δικηγορικό κόσμο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή το 33% των δικηγόρων έχει υποβάλλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών προς ΕΦΚΑ, το 30% των δικηγόρων έχει ως έδρα επιχείρησής του το σπίτι του.

Αυτό σημαίνει πολλά. Και αν συνδυαστεί ότι επί 11 χρόνια έχουμε μνημόνια και κόβιντ και δεν έχουμε αύξηση των υποτύπων σαφέστατα συνάγεται ότι τα πράγματα για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων είναι δύσκολα. Θα τους δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Δε μπορεί δια αυτού του νομοσχεδίου να έρχεται η κυβέρνηση και να θεωρεί επί του ακαθαρίστου εισοδήματος ότι το 95% είναι καθαρό και να φορολογείται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας επί του καθαρού εισοδήματος. Μετά βεβαιότητας το επόμενο διάστημα θα κλείσουν δικηγορικά γραφεία γιατί δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις.

Οι δικηγόροι πρέπει να σταθούν όρθιοι και για να σταθούν όρθιοι, για να είναι της Δικαιοσύνης υπερασπιστές, θα πρέπει να ακουστούν αυτή τη φορά.”

Δ. Κυριακάκη: Ανησυχεί ο εμπορικός κόσμος

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δώρα Κυριακάκη εξέφρασε ” την ανησυχία του εμπορικού κόσμου για το νέο νομοσχέδιο”.

Είπε ότι:

“Δε μπορούν οι έμποροι να ανταπεξέθουν και πρέπει να το επανεξετάσουν και να κάνουν μεγάλες αλλαγές. Αυτό θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα όλους μας.”

Μ. Σαριδάκη: Το νομοσχέδιο όπως είναι δε μπορεί να εφαρμοστεί

Από την πλευρά της η πρόεδρος Λογιστών νομού Χανίων κ. Μαρίνα Σαριδάκη μίλησε για μέτρο “απαράδεκτο και ορίζόντιο”.

Είπε πιο αναλυτικά:

Εμείς είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και είμαστε αυτοί που μπορούμε να αναλύσουμε τις συνέπειες ενός τέτοιου νομοσχεδίου αν κι εφόσον υλοποιηθεί έτσι όπως έχει προκηρυχθεί. Έχουμε ήδη δημιουργήσει προγράμματα που μας διευκολύνουν στον υπολογισμό και κάποια παραδείγματα εξαιρετικά τραβηγμένα και μη βιώσιμα.

Το μέτρο είναι απαράδεκτο και οριζόντιο, μας γυρνάει πίσω στη δεκαετία του 90 που είχαμε το τεκμαρτό υπολογισμό εισοδήματος, ένα πολύ αναχρονιστικό μέτρο, το οποίο καταργεί τους κανόνες της λογιστικής, όπου το έσοδο του ενός είναι το έξοδο αλλουνού, όταν γνωρίζουμε ότι πλέον οι ζημιές δε θα αναγνωρίζονται και όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι όχι απλά κερδοφόρες αλλά συγκεκριμένα κερδοφόρες.

Ένα οριζόντιο μέτρο όταν δεν υπάρχουν τα ίδια πληθυσμιακά, κοινωνικά, γεωγραφικά στάνταρ δε μπορεί να είναι ένα οριζόντιο μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί στην Αθήνα, στα Χανιά, στις Σέρρες. Επομένως το μέτρο αυτό πρέπει να μην εφαρμοστεί, απαιτούνται τεράστιες αλλαγές.

Το νομοσχέδιο όπως είναι δε μπορεί να εφαρμοστεί. Ειδικά οι ατομικές επιχειρήσεις πλήττονται σε τεράστιο βαθμό και θα οδηγηθούν ενδεχομένως σε κλείσιμο

Η. Καραπατάκης: Να φορολογηθούμε με πραγματικά στοιχεία

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και ο κλάδος των ταξί με τον πρόεδρο Ιδιοκτητών Ταξί νομού Χανίων κ. Ηλία Καραπατάκη να ζητά η όποια φορολόγηση να γίνει στη βάση πραγματικών στοιχείων.

Είπε πιο αναλυτικά:

Απεργούνε και τα ταξί σήμερα σε όλη την Ελλάδα για να διαμαρτυρηθούμε για το φορολογικό. Ο δικός μας κλάδος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Οφείλει ο υπουργός να τις δει, να τις αξιολογήσει και να φορολογήσει με πραγματικά στοιχεία και όχι με το νομοσχέδιο που έχει δει στη δημοσιότητα.

Το νομοσχέδιο μας φορολογεί οριζόντια, δηλαδή ένας ο οποίος έχει μισό αυτοκίνητο φορολογείται το ίδιο με έναν που έχει πέντε αυτοκίνητα. Αυτό είναι άδικο. Ή ένας που είναι σε μία πολύ μικρή έδρα που δεν έχει τζίρο θα τον φορολογούνε το ίδιο με εκείνον που έχει έδρα σε μια μεγάλη πόλη.

Γ. Παυλάκης: «Ναι να κτυπήσουμε την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία αλλά όχι να κλείσουν επιχειρήσεις»

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών ν. Χανίων, κ. Γιάννης Παυλάκης.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ είπε ότι ότι πρόκειται για “ένα άδικο φορολογικό νομοσχέδιο που βάζει όλους στην ίδια ζυγαριά, μικρούς, πολύ μικρούς, μεσαίους και πολύ μεγάλους επιχειρηματίες. Ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο δε θα δώσει λύση”.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ όλοι οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, λογιστές, δικηγόροι, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εξαρχής μας κατατάσσει όλους στην κατηγορία των κλεφτών, των απατεώνων, των φοροφυγάδων. Ένα άδικο φορολογικό νομοσχέδιο που βάζει όλους στην ίδια ζυγαριά, μικρούς, πολύ μικρούς, μεσαίους και πολύ μεγάλους επιχειρηματίες. Ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο δε θα δώσει λύση. Θα κτυπήσει τους πολύ μικρούς επαγγελματίες, έμπορους και αυτοαπασχολούμενος, θα κλείσουν συνάδελφοι και δε θα κτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής ξεκινά από την εργασία που γίνεται χωρίς καν να υπάρξει έναρξη. Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο παρεμπόρια στην παραοικονομία. Από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσουμε και μετά όλα τα υπόλοιπα. Δεν καλέσαν τους φορείς μας, για να συζητήσουμε, για να μπορέσουμε να τους πούμε που υπάρχει το πρόβλημα και πώς θα μπορέσουμε να το κτυπήσουμε. Το παρεμπόριο, η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή, τους πρώτους που πλήττει είμαστε εμείς, οι πολύ μικροί επιχειρηματίες.

Μας κτυπάει και από την άποψη ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και από την άποψη ότι ένα σωστό φορολογικό σύστημα έχει χαμηλότερη φορολογία. Άρα καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πίσω το μέτρο, να κάτσουμε στο τραπέζι και να βρούμε μια σωστή λύση. Ναι να κτυπήσουμε την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία αλλά όχι να κλείσουν επιχειρήσεις.

Ν. Βουρλάκης: Το 0,2% των ΑΦΜ της Ελλάδας χρωστάνε τα 85 δις από τα 115 δις και έρχεται να ψάξει και να βρει χρήματα από το 98,8% που χρωστά 30 δις

Δηλώσεις προς τα ΜΜΕ έκανε και ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και μέλος του Δ.Σ. κ. Νίκος Βουρλάκης ο οποίος έδωσε έμφαση στον ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο αφήνει στο απυρόβλητο το 0,2% των ΑΦΜ που έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των χρεών προς την Εφορία και βάζει στο στόχαστρο το 98,2% που έχει ένα μικρό μόνο ποσοστό των συνολικών χρεών.

Είπε πιο συγκεκριμένα:

Η σημερινή μάζωξη που βλέπετε εδώ σήμερα που από τα μηνύματα που λαμβάνουμε και από την υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε ανάλογες μαζώξεις στις εφορίες δείχνει την αδικία αυτού του φορολογικού εκτρώματος που προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει με παραπλανητικές υποσχέσεις ότι δήθεν εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι είμαστε οι φοροφυγάδες και φοροκλέφτες και αφήνει στο απυρόβλητο τους πραγματικούς φοροφυγάδες και τους πραγματικούς φοροκλέφτες.

Από τα στοιχεά της ΑΑΔΕ είναι ξεκάθαρο ότι το 0,2% των ΑΦΜ της Ελλάδας χρωστάνε τα 85 δις από τα 115 δις και έρχεται να ψάξει και να βρει χρήματα από το 98,8% που χρωστά 30 δις. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει και δυστυχώς όπως βλέπετε εδώ σήμερα κανονικά θα έπρεπε και με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης μας να ήταν κλειστά τα μαγαζιά.

Όπως απεργούν οι δικηγόροι και κάποιοι άλλοι κλάδοι έτσι θα έπρεπε τα μικρομάγαζα της πόλης μας που είναι και η πλειοψηφία των καταστημάτων, θα έπρεπε να είναι κλειστά σήμερα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ