16.8 C
Chania
Saturday, October 26, 2024

Απειλείται η πανίδα της Κρήτης από την ανομβρία

Ημερομηνία:

Αντιμέτωπη με σοβαρούς κινδύνους βρίσκεται η πανίδα της Κρήτης μπροστά στην παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η έλλειψη νερού επηρεάζει όχι μόνο την πανίδα αλλά και των άνθρωπο και για τον λόγο αυτό απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη 101,5 και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Μωυσής Μυλωνάς, τόνισε ότι θα πρέπει να προφυλάξουμε τα επιφανειακά νερά, να προστατέψουμε την πανίδα από την δύσκολη περίοδο που βιώνουμε.

Όπως είπε, ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι οι υδρομαστεύσεις, να αυξήσουμε δηλαδή τα επιφανειακά νερά και να προχωρήσουμε σε μία συγκροτημένη αντιμετώπιση των πραγμάτων.

γυπας

Αναφορικά με τους πληθυσμούς της πανίδας που απειλούνται, σημείωσε ότι είναι όλα τα πουλιά, τα θηλαστικά, οι άρκαλοι, τα κουνάβια, οι λαγοί, ακόμα και τα κατσίκια με τα πρόβατα. Οι σημειακές παρουσίες νερού θα βοηθήσουν αρκετά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υποστήριξε ο κ. Μυλωνάς και τόνισε ότι ο κύκλος πολλαπλασιασμού των ζώων επηρεάζεται άμεσα και αν μειωθούν οι πληθυσμοί θα είναι δύσκολο να ανακάμψουν.

πανίδα

Μιλώντας την ίδια εκπομπή ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και κτηνίατρος, Αλέκος Στεφανάκης, έκανε λόγο για ένα υπαρκτό πρόβλημα και ευχήθηκε να είναι κλιματική κρίση και όχι μία κλιματική αλλαγή διότι τότε, όπως είπε, θα πρέπει να τρέχουμε πανικόβλητοι καθώς δεν είμαστε καθόλου προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

Ο κ. Στεφανάκης διευκρίνισε ότι η πανίδα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό καθώς το θερμικό στρες στα ζώα είναι μεγάλο και συνέστησε σε όλους να την σεβαστούν.

λαγός

Στην εκπομπή μίλησε και ο Σταύρος Ξηρουχάκης, βιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος περιέγραψε ότι εδώ και 5 χρόνια τρέχει ένα πρόγραμμα τοποθέτησης ποτίστρων σε διάφορα σημεία κυρίως της Ανατολικής Κρήτης που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.

Τόνισε δε, ότι η πανίδα στρεσάρεται χωρίς νερό με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ασθένειες και περιέγραψε ακόμα ότι υπάρχουν ενδείξεις μείωσης πληθυσμού.

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lonely Planet: Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

Τους 10 καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη για ηλιόλουστες διακοπές τον χειμώνα παρουσίασε το Lonely...

Κρήτη: Βγήκε στη σύνταξη και τώρα του αφαιρούν ένσημα επικαλούμενοι νόμο του 1920!

Δεκάδες είναι καθημερινά τα απίστευτα και τραγελαφικά που συμβαίνουν...

Απρόσμενη Στρατιωτική Συνεργασία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά

Το Ιράν σε μια τελείως μη αναμενόμενη κίνηση, ανακοίνωσε...