21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Απεργία και αυτή την Κυριακή από τους εργαζόμενους στο εμπόριο στα Χανιά

Ημερομηνία:

Παρά τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ότι άμεσα θα καταργούσε τον μνημονιακό αντεργατικό Νόμο 4177/13 που φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών αλυσίδων και επέβαλλε τη λειτουργία των καταστημάτων αρκετές Κυριακές το χρόνο, αναιρώντας έτσι το δικαίωμα της Κυριακής Αργίας στους εργαζόμενους στο εμπόριο, τίποτα, έως σήμερα δεν έχει αλλάξει.

Κι έτσι, αφού δεν έχει προχωρήσει καμία νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά της Αργίας της Κυριακής, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και το Εργατικό Κέντρο Νομού Χανίων, καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου σε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, ενάντια στην προγραμματισμένη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 3 του Μάη 2015.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν τα εξής:

Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να εργασθεί τη μέρα αυτή και ουσιαστικά να στηρίξει την κατάργηση του δικαιώματός του στην ανάπαυση, στην προσωπική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή. Δυο μέρες πριν, η παγκόσμια εργατική τάξη γιορτάζει την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά, για να τιμήσει τους πρωτοπόρους αγωνιστές της, που ακόμη και τη ζωή τους έδωσαν για ν’ αποκτήσουμε εμείς εργασιακά δικαιώματα και μια ζωή με αξιοπρέπεια. Την μνήμη τους και τη θυσία τους τα τιμούμε μόνο μέσα από το δικό μας αγώνα για τη διαφύλαξη και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων αυτών.

Η κατάργηση της Κυριακής Αργίας, είναι για τους εργαζόμενους το επισφράγισμα των μνημονιακών πολιτικών που μας εξαθλίωσαν. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποδείχτηκε όμως εξίσου εξοντωτικό για τις χιλιάδες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που έβαλαν λουκέτο μια ώρα αρχύτερα, λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης του επιπρόσθετου κόστους και του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις πολυεθνικές.

Ζητούμε από τους Χανιώτες να μην κατέβουν για ψώνια, να μη στηρίξουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, να μη συνεργήσουν στην κατάργηση ενός πολύ βασικού εργασιακού δικαιώματος όπως η Αργία της Κυριακής. Αν βοηθήσουμε στο ξήλωμα του δικαιώματος αυτού, μπορεί κάποτε να έρθει κι η δική μας σειρά. Άλλωστε, αυτό που λείπει δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, είναι τα χρήματα και οι μισθοί για να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

Δηλώνουμε προς την Κυβέρνηση ότι όσο το μεσαιωνικό έκτρωμα που λέγεται Νόμος 4177 του 2013 βρίσκεται σε ισχύ, τόσο και ο δίκαιος αγώνας αντίστασης των εργαζομένων θα ισχυροποιείται τις Κυριακές που τα μαγαζιά θα ανοίγουν, μέχρι να τον καταργήσουμε εμείς στην πράξη!

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...