17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Απεργία στο εμπόριο και στα Χανιά την Κυριακή 17 Ιουλίου

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Χανίων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων καλούν εμπόρους και εργαζόμενους να απεργήσουν την Κυριακή 17 Ιούλη και να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων αναφέρει:

Το Εργατικό Κέντρο Νομού Χανίων στηρίζει την απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος να προκηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή 17.7.2016, ημέρα κατά την οποία θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας.

Όσο η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της για κατάργηση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων τόσο οι εργαζόμενοι και τα σωματεία στο Εμπόριο θα επιμένουν να κινητοποιούνται, να αντιστέκονται και να απεργούν.

Όσο οι καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα, εκτοξεύουν την ανεργία, κάνουν τους εργαζόμενους «λάστιχο» με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα, τόσο οι εργαζόμενοι δεν θα σκύβουν το κεφάλι.

Ήδη στην αγορά τα λουκέτα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται και η ανεργία στον κλάδο αυξάνεται και αυτό διότι εκτός από την ένδεια των καταναλωτών, το κόστος λειτουργίας για το Κυριακάτικο άνοιγμα είναι δυσβάσταχτο για τη μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων. Με τον τρόπο αυτό, ο έτσι κι αλλιώς ήδη μειωμένος τζίρος μεταφέρεται από τους μικρούς στους μεγάλους, η ανεργία πολλαπλασιάζεται, η απληρωσιά συνεχίζεται και οι εργαζόμενοι είναι τα μόνιμα θύματα αυτής της κατάστασης.

Καλούμε τις επιχειρήσεις να κρατήσουν κλειστά τα μαγαζιά.

Ζητούμε από τους Χανιώτες να μην κατέβουν για ψώνια, να μη στηρίξουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, να μη βοηθήσουν στο ξήλωμα του δικαιώματος αυτού, γιατί σύντομα θα το δούμε να επεκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων, σε όλους τους κλάδους.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Εμπόριο να συμμετάσχουν στην Απεργία και να αναδείξουν τον αγώνα μας για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής – Αργίας.

Πρέπει να δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα στην Κυβέρνηση και τους δανειστές ότι, η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων ούτε αναγκαία είναι ούτε ωφέλιμη για τους καταναλωτές.

Αντίθετα καταστρέφει την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πάνω απ΄όλα τους εργαζόμενους είτε στέλνοντάς τους στην ανεργία είτε καταστρέφοντας κάθε δικαίωμα που τους έχει απομείνει.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΣΤΗΝ 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΛΗ 2016

"google ad"

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων αναφέρει:

Το βασικό στοιχείο των εξελίξεων στον κλάδο του εμπορίου είναι η συγκέντρωση του εμπορίου σε μονοπωλιακούς ομίλους, δηλαδή εξαγορά μικρότερων επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, πτωχεύσεις εμπορικών εταιρειών, λουκέτο σε χιλιάδες μικρά καταστήματα, σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά… Μαρινόπουλος,Ηλεκτρονική, Ατλάντικ, Sprider, Φωκάς, NEOSET, Κορασίδης κ.α….

Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων έχει ως αποτέλεσμα για τους χιλιάδες εκατοντάδες εμποροϋπαλλήλους τις ανατροπές στις εργασιακές μας σχέσεις, την μείωση των μισθών, την ανασφάλιστη εργασία των εργαζομένων με ΕΣΠΑ, την απλήρωτη εργασία, τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων, την επιβολή της ¨εκ περιτροπής εργασία¨  την πλήρη αποδιάρθρωση των ωραρίων εργασίας, την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η τωρίνη κυβέρνηση με την εφαρμογή του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές ενδιαφέρεται μόνο για την ενίσχυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην αγορά.

Δεν έχουν στόχο να μειώσουν ούτε την ανεργία, ούτε τα λουκέτα. Είναι η ίδια πολιτική που έφερε τα «χαράτσια», τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, το αβέβαιο μέλλον στην κάθε λαϊκή οικογένεια. Βασικός τους στόχος είναι να καταργήσουν την αργία της Κυριακής λύνοντας για άλλη μια φορά τα χέρια της εργοδοσίας όχι για 7 Κυριακές αλλά για όλες της Κυριακές του χρόνου.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στο εμπόριο έχουν κάνει κόλαση την ζωή του κάθε εργαζομένου.

Συνάδελφοι,

Η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση, η οργάνωση της πάλης μας, η συσπείρωση στο κλαδικό μας σωματείο και η ενίσχυση της συλλογικής δράσης είναι το όπλο μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές Ο αγώνας είναι αποτελεσματικός όταν υπάρχει οργανωμένη συλλογική πάλη κι αλληλεγγύη, για τις σύγχρονες ανάγκες μας, απέναντι στα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :

· Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

· Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.

· Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο .

· Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.

· Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

· Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

· Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...