17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

“Απογοήτευση, θλίψη, οργή, απόγνωση”: Αντιφιλοζωικό χαρακτήρισε με ομιλία της στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς η Νατάσα Μπομπολάκη | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ψηφίστηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς. Η πρόεδρος της ΠΦΠΟ, Νατάσα Μπομπολάκη, έδωσε ομιλία στη Βουλή εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της με το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε αντιφιλοζωικό.

Υπενθυμίζουμε ότι «Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Ακολουθεί ολη η ομιλία της κ. Μπομπολάκη:

Η πρόταση της ΠΦΠΟ, όπως και της συντριπτικής πλειοψηφίας της φιλοζωικής κοινότητας για το νομοσχέδιο είναι, ότι αν δεν αποσύρετε όλες τις διατάξεις εκείνες, που όχι μόνο δεν θα αλλάξουν σε τίποτα τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα των αδέσποτων, αλλά θα την επιδεινώσουν δραματικά, τότε να αποσύρετε το σχέδιο νόμου και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση για ένα νέο.

Η ΠΦΠΟ επί μήνες προσπάθησε να κατανοήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, ότι δεν χρειάζεται η χώρα μας άλλο ένα διαχειριστικό μοντέλο για τα αδέσποτα αλλά πρωτίστως ένα μοντέλο που θα ανοίξει το δρόμο για να σταματήσει πια αυτή η κατάσταση, που ταπεινώνει τα ζώα, ταπεινώνει τους πολίτες , ταπεινώνει την ίδια μας τη χώρα.

Δυστυχώς ακολουθήθηκε η πεπατημένη παρά τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης, που μας δημιούργησαν ελπίδες για να προσγειωθούμε στη συνέχεια ανώμαλα . Αναμενόμενο, καθώς στο διάλογο για ένα νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων έλαβαν θέση και πάλι, όπως και όλα αυτά τα χρόνια, συνομιλητές, που η δράση τους και οι ομάδες και τα κυκλώματα όπου ανήκουν έχουν πρωταρχικό σκοπό την εκμετάλλευση ή τον βιοπορισμό τους από τα ζώα και όχι την προστασία τους.

Το γεγονός, ότι με τους ίδιους αυτούς συνομιλητές φτιάχτηκαν όλοι οι νόμοι, αλλά η κατάσταση χειροτέρευε μέρα με τη μέρα δεν προβλημάτισε καθόλου;

Ρητορικό το ερώτημα γιατί γνωρίζουμε όλοι μας ότι κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρουν τα ζώα παρά τις μεγαλοστομίες. Γιατί αν τους ενδιέφεραν θα το είχαν λύσει. Τόσο απλά. Τα εκατομμύρια αδέσποτα, που δυστυχούν στο δρόμο, οι αναρίθμητες κακοποιήσεις, η άθλια και αφιλόζωη συμπεριφορά και η έλλειψη παιδείας μας έχουν φέρει στη χειρότερη θέση από κάθε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος και θα συνεχίσουμε να κρατάμε τη θέση αυτή σταθερά και αμετανόητα.

Απευθύνουμε έκκληση ψυχής να το αλλάξετε τώρα, διαφορετικά να το αποσύρετε. Γιατί το τελικό σχέδιο νόμου δείχνει οπισθοχώρηση άνευ όρων σε σχέση με τα δικαιώματα των ζώων και εμπαιγμό των ανθρώπων, που πραγματικά νοιάζονται γι αυτά. Ένα σχέδιο νόμου, γραφειοκρατικό, περίπλοκο, ανεφάρμοστο στις όποιες λίγες θετικές προβλέψεις, αφού δεν
υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και εφαρμογής. Απόλυτα εφαρμόσιμο όμως στις αρνητικές, αφού ήδη οι Δήμοι έχουν ξεκινήσει να μαντρώνουν, ότι κινείται γύρω μας.

Θα έπρεπε να είναι αντιληπτό σε μια κοινωνία δικαίου, ότι στο σχεδιασμό ενός νόμου για την προστασία των ζώων είναι «διγλωσσία», έλλειψη ευθύτητας και δυναμισμού και έξω από κάθε ηθική ή δεοντολογία, η αποδοχή συμβιβασμού με τις προτάσεις – απαιτήσεις ομάδων,
κυκλωμάτων και γενικότερα αυτών, που βασίζονται στο συμφέρον και ακριβώς στην καταπάτηση αξιών και δικαιωμάτων αυτών των πολύπαθων όντων.

Δυστυχώς στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε όχι μόνο η κυβέρνηση στην άτακτη υπαναχώρησή της στις πιέσεις, αλλά και η αντιπολίτευση, που κρίνει το νομοσχέδιο με βάση όχι το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας και των ίδιων των ζώων, αλλά με βάση συντεχνιακές απαιτήσεις και τα κυκλώματα εμπορίας.

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε όχι μόνο την ατολμία της κυβέρνησης, αλλά και την αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης στην στείρωση των ζώων; Απογοητευτικό, αλλά το πνεύμα που διατρέχει όλη τη ραχοκοκαλιά του νομοσχεδίου είναι βαθιά αντιφιλοζωικό, μη σύγχρονο και αντιευρωπαϊκό. Τα κρύβουμε στα κυνοκομεία για να μη φαίνονται και ενοχλούνται οι ψηφοφόροι, τα απομακρύνουμε όσο πιο πολύ γίνεται σε χορτολιβαδικές στο πουθενά τοποθεσίες, αρκεί να υπάρχει κάτι εκεί κοντά, μια στάνη έστω, κάποιο κτίσμα τέλος πάντων και δίνουμε μερικά ψίχουλα για τα ζωή, όταν αυτά τα ψίχουλα δεν ενοχλούν τη βαθιά αντιφιλόζωη, με ζωοφοβίες και δεισιδαιμονίες ελληνική κοινωνία, που συν τοις άλλοις κατέχει και τα σκήπτρα της κακοποίησης των ζωών.

Δεν ήταν τυχαίο εξάλλου, ότι το 2018 η 19 η ελληνική βουλή απέρριψε την συνταγματική προστασία των ζώων, που η Ομοσπονδία μας προσπάθησε και έφερε στην ολομέλεια της Βουλής. Ένα πραγματικό όνειδος που θα στιγματίζει για πάντα όλα τα κόμματα . Γιατί ναι, αυτοί είμαστε σαν χώρα . Ανήκουμε είπατε στην Ευρώπη; Έχετε παρατηρήσει πώς έχουν οι συμπολίτες μας ευρωπαίοι και τα κράτη τους τα κατοικίδια; Το έχετε ασφαλώς .
Αλλά τα νομοθετήματά σας για τα ζώα απέχουν έτη φωτός από αυτά των ευρωπαϊκών χωρών.

Τουλάχιστον μη μας εμπαίζετε, ότι το πόνημα σας αυτό είναι σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Αν θέλετε λοιπών και απευθύνομαι βέβαια πρωτίστως στη Κυβέρνηση, αλλά και σε όλα τα κόμματα, να περισώσετε τη κατάντια αυτής χώρας και να βοηθήσετε τα ζώα, ΤΟΤΕ βρείτε την πολιτική γενναιότητα και ηθική και καταργήστε την επονείδιστη διάταξη του εγκλεισμού των ζώων και διατηρείστε το σημερινό θεσμικό πλαίσιο.

"google ad"

Τολμήστε έστω αυτή την ύστατη στιγμή, να επαναφέρετε το θεσμό της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόντων ζώων για κάποια χρόνια με τις επιβαλλόμενες φυσικά εξαιρέσεις Η εναλλακτική πρόβλεψη με τη μέθοδο φύλαξης του DNA περίτρανα θα ακυρωθεί στην πράξη, με τα αδέσποτα κατά εκατομμύρια και πάλι να βασανίζονται στους δρόμους. Αλλά και αν εφαρμοστεί έστω και μερικά, θα αυξήσει κατακόρυφα τις θανατώσεις των νεογέννητων για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να αναζητηθούν οι γεννήτορες.

Αλλάξτε τη πρωτοφανή διάταξη, όπου ένα ιδιωτικό σωματείο εκτροφέων θα δίνει άδεια στους εκτροφείς, κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, που θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο (και το γνωρίζετε, αλλά δυστυχώς δίνετε γη και ύδωρ σε όλα τα κυκλώματα) την σημερινή ασυδοσία των κυκλωμάτων αυτών. Η άδεια πρέπει να δίνεται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ορίστε πραγματικές κυρώσεις και όχι χάδια για τους δήμους εκείνους, γιατί φυσικά δεν είναι όλοι τέτοιοι, που δρουν εις βάρος των ζώων, ή δεν κάνουν τίποτα γι αυτά. Βάλτε ένα φρένο στην απόλυτη εξουσία τους πάνω στα ζώα, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τον ρόλο
των 5μελων επίτροπων και δεν εννοούμε μόνο το αυτονόητο , ότι πρέπει να επαναφέρετε τους 2 εκπροσώπους των φιλοζωικών, αλλά να παραχωρήσετε ουσιαστικές αρμοδιότητες σ αυτές.

Δώστε το βάρος στα δημοτικά κτηνιατρεία, που πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά και όχι στο
μάντρωμα των ζώων, τα δημοτικά κτηνιατρεία είναι μέρος της λύσης ενώ το κυνοκομεία μέρος του προβλήματος. Αφήστε ανέπαφο το θέμα του δικαιώματος παράστασης πολιτικής αγωγής στους φιλοζωικούς φορείς, θεσμός που έχει περιορίσει τη γνωστή ατιμωρησία των δραστών και αποσύρετε την επονείδιστη διάταξη που νομιμοποιεί τις ζωοθυσίες.

Αρμόδια για την ευζωία των ζώων θα πρέπει να είναι η 5μελης επιτροπή, γιατί οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες, που ορίζει και πάλι το νομοσχέδιο, πλην εξαιρέσεων απέτυχαν και το γνωρίζετε, αλλά επιμένετε να είναι αρμόδιες για την ευζωία στα κυνοκομεία, όταν έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στο όνειος των δημοτικών κυνοκομείων.
Καταργήστε οριστικά το δέσιμο των ζώων. Τίποτα δεν μας δίδαξαν τα χιλιάδες καμένα δεμένα ζώα? Καταργήστε τις ταράτσες ως μέρος διαμονής των κατοικίδιων, αλλιώς μας εμπαίζετε όταν μιλάτε για ευζωία στις ταράτσες με τους 40 κ 45 βαθμούς, τις καταιγίδες και τις παγωνιές.

Προσθέστε την εγκατάλειψη κ των ανηλίκων ζώων στα κακουργήματα. Όχι κυνοκομεία στα όρη κ τα βουνά, συμβιώνουμε με τα ζώα, δεν τα εξορίζουμε. Ναι στις γενναίες χρηματοδοτήσεις των δήμων και στη στελέχωση τους. Μην εμποδίζετε τους φιλοζωικούς συλλόγου, που δεν έχουν καταφύγιο, γιατί λίγοι θα έχουν και πάλι αφού οι προδιαγραφές για αδειοδότηση δεν θα είναι εύκολο να υλοποιηθούν, να ασκήσουν τη φιλοζωία τους και να βοηθήσουν τα ζώα. Τους απαγορεύετε την περισυλλογή και τον ορισμό αναδόχου, άρα δεν θα μπορούν να έχουν ζώα, ούτε υιοθεσίες θα μπορούν να κάνουν, ούτε στειρώσεις, ούτε τίποτα.

Όχι άλλα δεσμά και αφήστε την φιλοζωία να αναπνεύσει και να προσφέρει, μην ακούτε τις επί σειρά ετών ανοησίες ανόητων, γραφικών και υπόπτων ατόμων, τόσα χρόνια πια η ίδια και η ίδια αγκύλωση εγκεφάλου, μη νομίζετε κάποιοι βουλευτές, ότι ανακαλύψατε κανένα θησαυρό που θα σας κάνει περισσότερο γνωστούς με απώτερο σκοπό την διεύρυνση των ψήφων σας. Εκατοντάδες συνάδελφοι σας όλα αυτά τα χρόνια, με συγχωρείται για την λέξη, την πατήσανε και άνθρακες ο θησαυρός.

Δεν προσφέρετε με αυτά και μ αυτά τίποτα στην υπόθεση των ζώων. Μπείτε στα social media αυτών των ατόμων, μηδέν έργο για τα ζωή, άφαντοι στην βοήθεια στις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου, νισάφι πια με αυτή την ψυχασθένεια μερικών. Προσαρμόστε το νομοσχέδιο στις σύγχρονες κτηνιατρικές απόψεις για τα λεϊσμανιακά ζώα, είναι μεν ζωοανθρωπονόσος πιθανότατα, όμως δεν θα έπρεπε να είναι καν νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, διότι δεν απειλείται η δημόσια υγεία στην Ελλάδα.

Γιατί δεν παρουσιάζετε τα στοιχεία, πόσα ζώα νοσούν και πόσοι άνθρωποι κατ έτος, ώστε να εξαρθούν τα σωστά συμπεράσματα ; Πάντως σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του ΚΕΛΠΝΟ είχαμε 55 ανθρώπινα κρούσματα κατ έτος, ενώ σύμφωνα με τον Καθηγητή Παρασιτολογίας του ΑΠΘ Χαραλαμπίδη, τα κρούσματα των σκύλων κατ έτος είναι 150.000.

Για ποια απειλή της δημόσιας υγείας μιλάτε, όταν δεν έχετε στοιχεία του τι συμβαίνει; Μήπως γιατί, αν τα παρουσιάσετε, θα εκπέσει το παραμύθι της απειλής της δημόσιας υγείας και των όσων εξυφαίνονται γύρω από αυτή την απειλή;

Επαναφέρετε την κατάργηση πώλησης ζώων από τα πετ σοπ, που την είχατε μέχρι και τη διαβούλευση. Τα δώσατε όλα στις συντεχνίες, κάντε και κάτι για τα ζώα και τη χώρα επιτέλους. Οι αναχρονιστικές διατάξεις για τα ΚΤΕΛ και τα πλοία εντείνουν το κλίμα αφιλοζωίας στη χώρα μας. Επιτέλους αλλάξτε οπτική. Μόνο σε τριτοκοσμική και όχι βέβαια ευρωπαϊκή χώρα ο νόμος θα προέβλεπε, ότι αν κάθομαι ήσυχα-ήσυχα στο σαλόνι ενός πλοίου με το κατοικίδιο μου που είναι μέχρι 10 κιλά και τοποθετημένο στο κλουβάκι του και διαμαρτυρηθεί κάποιος / κάποια, ότι θα πρέπει να επέμβει ο πλοίαρχος για να δώσει λύση, που κατά τα φαινόμενα θα είναι να φύγει ο κηδεμόνας με το ζώο του από το σαλόνι.

Και τολμάτε να λέτε ότι το πόνημα σας είναι σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Αν συνέβαινε αυτό σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα θεωρούσαν τον διαμαρτυρόμενο ως μη έχοντα σώας τα φρένας. Δημιουργήστε την αστυνομία ζώων. Μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας παραμένει η έλλειψη ελέγχου για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων και αυτό δεν επιτυγχάνεται, όσο δεν υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σώματα και δομές μέσα στα αστυνομικά τμήματα, τη δημοτική αστυνομία και την κτηνιατρική υπηρεσία.

Εν κατακλείδι αποσύρετε όλες τις διατάξεις που δραματικά θα επιδεινώσουν τη κατάσταση στη χώρα μας και δώστε άλλη πνοή και κατεύθυνση στο νομοσχέδιο. Είναι προτιμότερο να καθυστέρηση η ψήφιση ενός νόμου, παρά να έχουμε ένα εξαιρετικά κακό νέο νόμο. Βρείτε την πολιτική γενναιότητα και ηθική, που επιβάλλεται , ώστε να αλλάξετε το αποκρουστικό αυτό πρόσωπο της Ελλάδας, αλλιώς μας εμπαίζετε όλους.

https://www.youtube.com/watch?v=OS4CQ8sbDBQ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...