16.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Αποκαλυπτική συζήτηση στον ΚΡΗΤΗ TV για τα αρχεία των ναζί και τις γερμανικές αποζημιώσεις με τη συμμετοχή του Μ.Γλέζου

Ημερομηνία:

– Η εκπομπή “Αντιθέσεις” του Κρήτη TV με τον Γιώργο Σαχίνη λίγες μέρες πριν την εθνική μας εορτή της 28ης Οκτωβρίου φιλοξένησε μία εξαιρετικά επίκαιρη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα τα Γερμανικά Αρχεία για την Κατοχή και την Αντίσταση στην Ελλάδα και τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Μανώλης Γλέζος(τηλεφωνικά),ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης (τηλεφωνικά),ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης,η νομικός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Χριστίνα Σταμούλη(μέσω SKYPE)

Ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Αριστομένης Συγγελάκης

και ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” Γιώργος Παπαδάκης.

Συζητήθηκαν πολλές πτυχές της Κατοχής στην Ελλάδα και της Εθνικής μας Αντίστασης και παρουσιάστηκαν άγνωστα ή λιγότερο γνωστά στοιχεία και αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το δίκαιο του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν επικυρώνουν, για άλλη μια φορά, το δίκαιο των αξιώσεών μας, για τις οποίες έχουμε πλήρη θεμελίωση.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου ανέδειξε επίσης και το σκάνδαλο της μη επιστροφής στην Κρήτη της 5ης Μεραρχίας Κρητών. Οι Κρήτες στρατιώτες, που πολέμησαν με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού Μετώπου δεν κατάφεραν, παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους, να γυρίσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να πολεμήσουν στη Μάχη της Κρήτης.

Στο τέλος έγινε αναφορά στην επίκαιρη επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου εναντίον της επαίσχυντης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο (4-7.11.2015).

Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα ευρήματα από το μέρος εκείνο των γερμανικών αρχείων, που είχαν στην κατοχή τους οι Αμερικανοί και περιήλθε στο ελληνικό Υπουργείο Άμυνας από το 2005-2007, παρουσιάστηκαν προ ολίγων ημερών από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και τον Αν. Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, σε συνέχεια της σχετικής πρωτοβουλίας του πρώην Αν. Υπουργού Κώστα Ήσυχου.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=wdOVUD_Msik”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...