Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ώρες οι δυο πλευρές θα κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να επέλθει εκτόνωση της χθεσινής κρίσης. Άλλωστε ο Υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη τύπου είπε ότι τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα συναντηθεί επίσημα για να βρει την διατύπωση που χρειάζεται για να βρούμε το κοινό έδαφος και να φτιάξουμε το νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Οι κινήσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αφορούν την αντικατάσταση κάποιων λέξεων ή και φράσεων στο κείμενο Ντάισεμπλουμ. Ένα ακόμα σενάριο μιλά για την διαμόρφωση ενός καινούργιου κειμένου το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις επίμαχες εκφράσεις που βάζουν οι δυο πλευρές προκειμένου να μην υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Η Ελλάδα θα πρέπει φυσικά να καταθέσει σχετικό αίτημα για την σύγκληση του Γιουρογκρουπ εκτός και εάν κάποιοι  ευρωπαϊκοί παράγοντες αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Η χθεσινή μέρα ήταν για την ελληνική αντιπροσωπεία γεμάτη εντάσεις , αντιπαραθέσεις , εκπλήξεις αλλά και καλές προθέσεις προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης πέρασε από τον παράδεισο στην κόλαση μέσα σε αυτές τις ώρες και στο τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρεθεί λύση..

Η μέρα του υπουργού Οικονομικών μπορεί να τελείωσε δύσκολα ξεκίνησε όμως με ευοίωνες προβλέψεις. Ο Πιερ Μοσκοβισί πριν ξεκινήσει το Γιουρογκρουπ του παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο ήταν πραγματικά ιδιαίτερα ικανοποιητικό για την Ελληνική πλευρά. Εκεί γινόταν αναφορά στην επέκταση της δανειακής σύμβασης ενώ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες κινήσεις διορθωτικού χαρακτήρα. Αναγνώριζε δε και τα μέτρα που θέλει να πάρει η Ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ικανοποιημένος ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος ήταν και αυτός στις Βρυξέλλες ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά. Μόνο που η χαρά του δεν κράτησε πολύ . Λίγη ώρα αργότερα μέσα στην συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ ο Γ. Ντάισεμπλουμ παρουσίασε μια άλλη πρόταση εντελώς  διαφορετική από την αρχική. Στην πρόταση του προέδρου του Γιουρογκρουπ γινόταν σαφής  αναφορά για παράταση της υπάρχουσας συμφωνία με εφαρμογή του mail  Χαρδούβελη.

«Δυστυχώς το πρώτο κείμενο που ήταν καταπληκτικό  αποσύρθηκε» από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ, είπε ο υπουργός Οικονομικών και παρουσιάστηκε ένα νέο που μιλούσε για επέκταση του προγράμματος. «Αυτό μας έφερε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη» είπε χαρακτηριστικά.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι και για την απόσυρση αυτού του «καλού κειμένου» έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο όπως και στο προηγούμενο Γιούρογκρουπ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να το κάνει αποδεκτό και ότι η λύση για το ελληνικό πρόβλημα ήταν μόνο η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Όπως ήταν φυσικό ο Γιάνης Βαρουφάκης  δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση και το ….πάρτι σχόλασε. Μετά από μια μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε μπροστά στους δημοσιογράφους με αυτοπεποίθηση και σίγουρος ότι είχε κάνει το σωστό. Παρά τις σκληρές δηλώσεις των Ευρωπαίων μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την έκβαση της ιστορίας και πρόσθεσε ότι η ιστορία της Ε.Ε. είναι γεμάτη από τέτοιους είδους κρίσης.

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα ένα είναι γεγονός . Ότι σε αυτή την διαπραγμάτευση και οι δυο πλευρές εμφανίστηκαν ισότιμες … Άρα και τα βήματα υποχώρησης  που θα γίνουν προκειμένου να βρεθεί λύση θα πρέπει να είναι τα ίδια και από τις δυο πλευρές αφού πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι….