Διαφορετικό από το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Συγκεκριμένα, το κείμενο που -όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου- ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν έτοιμος να υπογράψει και να δεσμευτεί από πλευράς της Ελλάδας, προέβλεπε την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος και την εφαρμογή ενός ενδιάμεσου διάρκειας τεσσάρων μηνών, διάστημα στο οποίο οι δύο πλευρές θα κατέληγαν σε συμφωνία για το νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά, το κείμενο του Μοσκοβισί ανέφερε: «Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο», ενώ αντίθετα το κείμενο που δόθηκε στους υπουργούς του Eurogroup (του Ντάισελμπλουμ) αναφερόταν πως «τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών».
Ακόμα, μία από τις βασικές παραλήψεις ήταν ότι η Ελλάδα θα λάμβανε έκτακτες δράσεις προκειμένου να «διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση», ενώ παράλληλα, το κείμενο, που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμιζε τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές.
Αναλυτικά το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο επίτροπος Μοσκοβισί:
«Σήμερα το Eurogroup έκανε τον απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, βασισμένο στον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την δέσμευση τους για μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που στοχεύει στην σταθερή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση.
Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα αναστρέφουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και πως θα είναι απολύτως χρηματοδοτημένα. Θα απέχει από μονομερείς δράσεις και θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.
Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για να διασφαλίσει σταθερές και βιώσιμες δημόσιες επενδύσεις, με το να φτάσει και να κρατήσει έπειτα ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα. Το πόσο εφικτό είναι να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2015 θα αναθεωρηθεί υπό το φως των εξελισσόμενων οικονομικών συγκυριών. Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας Χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστεί παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές τους.
Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.
Όποτε κρίνεται σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, το πώς θα καλυφθούν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι Θεσμοί θα παραδώσουν αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου».
Και δεύτερο «κείμενο Μοσκοβισί»;
Τα ξημερώματα ο Πολ Μέησον ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter και δεύτερο κείμενο που αποδίδει στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για βελτιωμένη εκδοχή.
Στην εν λόγω εκδοχή γίνεται ευθεία αναφορά σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίση και σε «σημαντικά πλεονάσματα» χωρίς να ορίζεται ποσοτικός στόχος, ενώ υπάρχει παραπομπή και στην δέσμευση που είχαν αναλάβει οι εταίροι το Νοέμβριο του 2012 για μέτρα ανακούφισης του χρέους όταν η Ελλάδα θα εμφάνιζε πρωτογενή πλεονάσματα – μια δέσμευση που δεν τηρήθηκε ποτέ.
Κομισιόν: Δεν ήταν draft, ήταν «ανταλλαγή απόψεων»
Αξιωματούχος της Κομισιόν, πάντως,απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Πιερ Μοσκοβισί είχε δώσει στην Ελλάδα κείμενο προτεινόμενης συμφωνίας, δήλωσε: «Ο επίτροπος Μοσκοβισί είχε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Βαρουφάκη για τα διάφορα στοιχεία μιας πιθανής ανακοίνωσης πριν το Eurogroup. O πρόεδρος του Eurogroup είναι αυτός που καταθέτει έγγραφα προς τις χώρες – μέλη του Eurogroup».
Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπήγκελ με ανάρτησή του στο twitter υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει draft Μοσκοβισί. Ήταν περισσότερο μια «διακήρυξη αρχών» στην οποία είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές».
Τι είχε προηγηθεί και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις
Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ώρες οι δυο πλευρές θα κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να επέλθει εκτόνωση της χθεσινής κρίσης. Άλλωστε ο Υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη τύπου είπε ότι τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα συναντηθεί επίσημα για να βρει την διατύπωση που χρειάζεται για να βρούμε το κοινό έδαφος και να φτιάξουμε το νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.
Οι κινήσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αφορούν την αντικατάσταση κάποιων λέξεων ή και φράσεων στο κείμενο Ντάισεμπλουμ. Ένα ακόμα σενάριο μιλά για την διαμόρφωση ενός καινούργιου κειμένου το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις επίμαχες εκφράσεις που βάζουν οι δυο πλευρές προκειμένου να μην υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Η Ελλάδα θα πρέπει φυσικά να καταθέσει σχετικό αίτημα για την σύγκληση του Γιουρογκρουπ εκτός και εάν κάποιοι ευρωπαϊκοί παράγοντες αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.
Η χθεσινή μέρα ήταν για την ελληνική αντιπροσωπεία γεμάτη εντάσεις , αντιπαραθέσεις , εκπλήξεις αλλά και καλές προθέσεις προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης πέρασε από τον παράδεισο στην κόλαση μέσα σε αυτές τις ώρες και στο τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρεθεί λύση..
Η μέρα του υπουργού Οικονομικών μπορεί να τελείωσε δύσκολα ξεκίνησε όμως με ευοίωνες προβλέψεις. Ο Πιερ Μοσκοβισί πριν ξεκινήσει το Γιουρογκρουπ του παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο ήταν πραγματικά ιδιαίτερα ικανοποιητικό για την Ελληνική πλευρά. Εκεί γινόταν αναφορά στην επέκταση της δανειακής σύμβασης ενώ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες κινήσεις διορθωτικού χαρακτήρα. Αναγνώριζε δε και τα μέτρα που θέλει να πάρει η Ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ικανοποιημένος ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος ήταν και αυτός στις Βρυξέλλες ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά. Μόνο που η χαρά του δεν κράτησε πολύ . Λίγη ώρα αργότερα μέσα στην συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ ο Γ. Ντάισεμπλουμ παρουσίασε μια άλλη πρόταση εντελώς διαφορετική από την αρχική. Στην πρόταση του προέδρου του Γιουρογκρουπ γινόταν σαφής αναφορά για παράταση της υπάρχουσας συμφωνία με εφαρμογή του mail Χαρδούβελη.
«Δυστυχώς το πρώτο κείμενο που ήταν καταπληκτικό αποσύρθηκε» από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ, είπε ο υπουργός Οικονομικών και παρουσιάστηκε ένα νέο που μιλούσε για επέκταση του προγράμματος. «Αυτό μας έφερε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη» είπε χαρακτηριστικά.
Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι και για την απόσυρση αυτού του «καλού κειμένου» έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο όπως και στο προηγούμενο Γιούρογκρουπ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να το κάνει αποδεκτό και ότι η λύση για το ελληνικό πρόβλημα ήταν μόνο η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Όπως ήταν φυσικό ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση και το ….πάρτι σχόλασε. Μετά από μια μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε μπροστά στους δημοσιογράφους με αυτοπεποίθηση και σίγουρος ότι είχε κάνει το σωστό. Παρά τις σκληρές δηλώσεις των Ευρωπαίων μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την έκβαση της ιστορίας και πρόσθεσε ότι η ιστορία της Ε.Ε. είναι γεμάτη από τέτοιους είδους κρίσης.
Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα ένα είναι γεγονός . Ότι σε αυτή την διαπραγμάτευση και οι δυο πλευρές εμφανίστηκαν ισότιμες … Άρα και τα βήματα υποχώρησης που θα γίνουν προκειμένου να βρεθεί λύση θα πρέπει να είναι τα ίδια και από τις δυο πλευρές αφού πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι….
left.gr, newpost.gr
"google ad"