16.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Αποκαλύφθηκε το αίνιγμα του δίσκου της Φαιστού;

Ημερομηνία:

Το αίνιγμα που κρατά καλά κρυμμένο ο δίσκος της Φαιστού εδώ και 38 περίπου αιώνες υποστηρίζει ότι έλυσε ο γλωσσολόγος κι αρχαιολόγος Γκάρεθ Όουενς, που πιστεύει ότι ο δίσκος είναι «το πρώτο μινωικό cd rom», στο οποίο έχει εγγραφεί μια προσευχή προς την μητέρα.

Την πεποίθηση ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι μια προσευχή προς την μητέρα, εξέφρασε ο γλωσσολόγος-αρχαιολόγος, συντονιστής του προγράμματος ERASMUS + του ΤΕΙ Κρήτης, Γκάρεθ Όουενς, μιλώντας σε εκδήλωση στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δίσκος , “το πρώτο μινωικό cd rom”, όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Όουενς, ανακαλύφθηκε το 1908 στο παλάτι της Φαιστού.

Τα σημεία σε γραφή μινωική, που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται.

Κλειδί του δίσκου είναι η λέξη ΑΚΚΑ δηλαδή «έγκυος μητέρα». I-QE ερμηνεύεται ως «μεγάλη κυρία με σημασία». Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει.

“Η πιο σταθερή λέξη και αξία είναι η μητέρα», σε αυτήν τη μεγάλη μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο δίσκος”, υπογράμμισε ο κ. Όουενς.

Στη συνέχεια ο κ. Όουενς με αφορμή τις πρόσφατες ανασκαφές στην Αμφίπολη, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ κατέθεσε την υποστήριξή του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Κρήτης, «Δαιδαλικά»: www.teicrete.gr/daidalika μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει πρόσθετες πληροφορίες, καθώς και το ντοκιμαντέρ παραγωγής του National Geographic, όπου ο κ. Γκάρεθ Όουενς αναφέρεται στο θέμα του Δίσκου της Φαιστού.

Ο Γκάρεθ Άλουν Όουενς (Αγγλικά/Ουαλλικά Gareth Alun Owens, γενν. 21 Φεβρουαρίου 1964) είναι ελληνοβρετανός καθηγητής, αυτή την περίοδο υποδιευθυντής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Ηρακλείου, υπεύθυνος και διδάσκων του προγράμματος Erasmus/Socrates και καθηγητής Ιστορίας, Γλώσσας και Πολιτισμού. Είναι γνωστός για τη συμβολή του στη σπουδή της Γραμμικής Β και για τις προσπάθειές του να συντονίσει επιστήμονες που εργάζονται στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α.

Ο Όουενς σπούδασε κλασσική φιλολογία στο University College του Λονδίνου, όπου και έλαβε αρχικά τον τίτλο του Μάστερ με εργασία σχετική με τη Γραμμική Β και στη συνέχεια του Διδάκτορα με διατριβή σχετικά με το πρόβλημα της Γραμμικής Α’. Δίδαξε στο Λονδίνο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνέγραψε αρκετά έργα τόσο στην Αγγλική όσο και στη Νέα Ελληνική.

Είναι νυμφευμένος με Ελληνίδα αρχαιολόγο, με την οποία συχνά συνεργάζεται. Πήρε πτυχίο Νεοελληνικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου έλαβε και δεύτερο διδακτορικό τίτλο στη Γλωσσολογία. Ο Όουενς έκανε αίτηση και του αποδόθηκε η Ελληνική υπηκοότητα και στο πλαίσιο αυτό υπηρέτησε σύντομη θητεία και στον Ελληνικό Στρατό. Εκτός από την Ακαδημαϊκή του θέση, εργάστηκε ως μεταφραστής για λογαριασμό του BBC και δίδαξε Αγγλικά στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...