Το αίνιγμα που κρατά καλά κρυμμένο ο δίσκος της Φαιστού εδώ και 38 περίπου αιώνες υποστηρίζει ότι έλυσε ο γλωσσολόγος κι αρχαιολόγος Γκάρεθ Όουενς, που πιστεύει ότι ο δίσκος είναι «το πρώτο μινωικό cd rom», στο οποίο έχει εγγραφεί μια προσευχή προς την μητέρα.
Την πεποίθηση ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι μια προσευχή προς την μητέρα, εξέφρασε ο γλωσσολόγος-αρχαιολόγος, συντονιστής του προγράμματος ERASMUS + του ΤΕΙ Κρήτης, Γκάρεθ Όουενς, μιλώντας σε εκδήλωση στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Δίσκος , “το πρώτο μινωικό cd rom”, όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Όουενς, ανακαλύφθηκε το 1908 στο παλάτι της Φαιστού.
Τα σημεία σε γραφή μινωική, που είναι χαραγμένα στις δύο πλευρές του δίσκου, διαβάζονται από έξω προς τα μέσα, με την λέξη I-QE-KU-RJA (YGEIAN + AGAPH), να εμφανίζεται σε τρία διαφορετικά σημεία στην μια πλευρά του δίσκου της Φαιστού, η οποία και δίνει και την ερμηνεία της ανάλογα με την θέση που βρίσκεται.
Κλειδί του δίσκου είναι η λέξη ΑΚΚΑ δηλαδή «έγκυος μητέρα». I-QE ερμηνεύεται ως «μεγάλη κυρία με σημασία». Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει.
“Η πιο σταθερή λέξη και αξία είναι η μητέρα», σε αυτήν τη μεγάλη μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο δίσκος”, υπογράμμισε ο κ. Όουενς.
Στη συνέχεια ο κ. Όουενς με αφορμή τις πρόσφατες ανασκαφές στην Αμφίπολη, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ κατέθεσε την υποστήριξή του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.
Στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Κρήτης, «Δαιδαλικά»: www.teicrete.gr/daidalika μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει πρόσθετες πληροφορίες, καθώς και το ντοκιμαντέρ παραγωγής του National Geographic, όπου ο κ. Γκάρεθ Όουενς αναφέρεται στο θέμα του Δίσκου της Φαιστού.
Ο Γκάρεθ Άλουν Όουενς (Αγγλικά/Ουαλλικά Gareth Alun Owens, γενν. 21 Φεβρουαρίου 1964) είναι ελληνοβρετανός καθηγητής, αυτή την περίοδο υποδιευθυντής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Ηρακλείου, υπεύθυνος και διδάσκων του προγράμματος Erasmus/Socrates και καθηγητής Ιστορίας, Γλώσσας και Πολιτισμού. Είναι γνωστός για τη συμβολή του στη σπουδή της Γραμμικής Β και για τις προσπάθειές του να συντονίσει επιστήμονες που εργάζονται στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α.
Ο Όουενς σπούδασε κλασσική φιλολογία στο University College του Λονδίνου, όπου και έλαβε αρχικά τον τίτλο του Μάστερ με εργασία σχετική με τη Γραμμική Β και στη συνέχεια του Διδάκτορα με διατριβή σχετικά με το πρόβλημα της Γραμμικής Α’. Δίδαξε στο Λονδίνο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνέγραψε αρκετά έργα τόσο στην Αγγλική όσο και στη Νέα Ελληνική.
Είναι νυμφευμένος με Ελληνίδα αρχαιολόγο, με την οποία συχνά συνεργάζεται. Πήρε πτυχίο Νεοελληνικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου έλαβε και δεύτερο διδακτορικό τίτλο στη Γλωσσολογία. Ο Όουενς έκανε αίτηση και του αποδόθηκε η Ελληνική υπηκοότητα και στο πλαίσιο αυτό υπηρέτησε σύντομη θητεία και στον Ελληνικό Στρατό. Εκτός από την Ακαδημαϊκή του θέση, εργάστηκε ως μεταφραστής για λογαριασμό του BBC και δίδαξε Αγγλικά στην Κρήτη.
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
This website uses cookies.