Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου ‘ Τα τοπωνύμια της Κρήτης ‘, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στις 2,3 και 4 Οκτωβρίου 2015, οργανωμένο από την Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, του Δήμου Χανίων και του Kurmulis studios
Τους συνέδρους καλωσόρισε η πρόεδρος της Ι. Λ. Α. Ε. Κ. κ. Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη.
Τον χαιρετισμό του γραμματέα της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Χριστόφορου Χαραλαμπάκη διάβασε ο Κώστας Μουτζούρης και τον χαιρετισμό της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας το μέλος της Χρίστος Δάλκος.
Τις εργασίες του Συνεδρίου ευλόγησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο έκαναν η αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περράκη και ο γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Χανίων Εμμανουήλ Κελαϊδής.
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έκανε από μέρους περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης. Σημανδηράκης.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο, τη δεύτερη ημέρα, έκανε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη ( και με τη νέα της ιδιότητα).
Στο συνέδριο έγιναν 34 ανακοινώσεις.
Μία ανακοίνωση ήταν εισαγωγική ( Σκέψεις για τις χρήσεις και τις μεταβολές των τοπωνυμικών πρακτικών ).
Μία ανακοίνωση ήταν ένα μάθημα για καθένα που θέλει να αποθησαυρίσει και να διασώσει τοπωνύμια με ηλεκτρονικό τρόπο.
Δύο ανακοινώσεις αφορούσαν σ’ όλη την Κρήτη.
Έξι ανακοινώσεις ήταν τοπωνυμικές έρευνες – αποτυπώσεις σε περιοχές του Ηρακλείου, τρεις του Λασιθίου, δεκατρείς των Χανίων και οχτώ του Ρεθύμνου.
Στη συζήτηση, μετά από κάθε συνεδρία, έπαιρναν το λόγο πολλοί σύνεδροι και έκαναν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις και γινόταν ένας ήρεμος και πολύ γόνιμος διάλογος.
Κι αυτό είναι μια απόδειξη του ενδιαφέροντος των συνέδρων για τα τοπωνύμια και την τοπωνυμική έρευνα.
Από πολλούς συνέδρους προτάθηκε να γίνει βάση δεδομένων των τοπωνυμίων της Κρήτης, για να μπορέσουμε κάποτε να φτιάξουμε το corpus των τοπωνυμίων της νήσου.
Στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου, στην ολομέλεια, κατατέθηκε πρόταση ψηφίσματος, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Το ψήφισμα έχει ως εξής :
Η ολομέλεια των συνέδρων ( του Συνεδρίου με θέμα ‘’ Τα τοπωνύμια της Κρήτης ‘’) ζητά από την Πολιτεία ( Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης), από τους Φορείς ( Πανεπιστήμιο Κρήτης, Επιστημονικούς Συλλόγους ), τοπικούς βουλευτές και δημοτικούς άρχοντες να εισαχθεί η διδασκαλία της Λαογραφίας και της Τοπωνυμιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το οποίο είναι το μόνο Πανεπιστήμιο της χώρας μας στο οποίο δε διδάσκεται η Λαογραφία.
Οι εισηγητές στο Συνέδριο θα πρέπει να στείλουν έτοιμες τις ανακοινώσεις τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015.
Όσοι έκαναν παρεμβάσεις ή τοποθετήσεις, για να μπουν στα Πρακτικά, θα πρέπει να τις καταθέσουν εγγράφως.
Τον απολογισμό του Συνεδρίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης.
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.