21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Απολογισμός του Συνεδρίου «Τα τοπωνύμια της Κρήτης»: Ψήφισμα υπέρ της διδασκαλίας της λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου ‘ Τα τοπωνύμια της Κρήτης ‘, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στις 2,3 και 4 Οκτωβρίου 2015, οργανωμένο από την Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, του Δήμου Χανίων και του Kurmulis studios

Τους συνέδρους καλωσόρισε η πρόεδρος της Ι. Λ. Α. Ε. Κ. κ. Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη.

Τον χαιρετισμό του γραμματέα της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Χριστόφορου Χαραλαμπάκη διάβασε ο Κώστας Μουτζούρης και τον χαιρετισμό της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας το μέλος της Χρίστος Δάλκος.

Τις εργασίες του Συνεδρίου ευλόγησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο έκαναν η αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περράκη και ο γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Χανίων Εμμανουήλ Κελαϊδής.

Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έκανε από μέρους περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης. Σημανδηράκης.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο, τη δεύτερη ημέρα, έκανε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη ( και με τη νέα της ιδιότητα).

Στο συνέδριο έγιναν 34 ανακοινώσεις.

Μία ανακοίνωση ήταν εισαγωγική ( Σκέψεις για τις χρήσεις και τις μεταβολές των τοπωνυμικών πρακτικών ).

Μία ανακοίνωση ήταν ένα μάθημα για καθένα που θέλει να αποθησαυρίσει και να διασώσει τοπωνύμια με ηλεκτρονικό τρόπο.

Δύο ανακοινώσεις αφορούσαν σ’ όλη την Κρήτη.

Έξι ανακοινώσεις ήταν τοπωνυμικές έρευνες – αποτυπώσεις σε περιοχές του Ηρακλείου, τρεις του Λασιθίου, δεκατρείς των Χανίων και οχτώ του Ρεθύμνου.

Στη συζήτηση, μετά από κάθε συνεδρία, έπαιρναν το λόγο πολλοί σύνεδροι και έκαναν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις και γινόταν ένας ήρεμος και πολύ γόνιμος διάλογος.

Κι αυτό είναι μια απόδειξη του ενδιαφέροντος των συνέδρων για τα τοπωνύμια και την τοπωνυμική έρευνα.

"google ad"

Από πολλούς συνέδρους προτάθηκε να γίνει βάση δεδομένων των τοπωνυμίων της Κρήτης, για να μπορέσουμε κάποτε να φτιάξουμε το corpus των τοπωνυμίων της νήσου.

Στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου, στην ολομέλεια, κατατέθηκε πρόταση ψηφίσματος, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Το ψήφισμα έχει ως εξής :

Η ολομέλεια των συνέδρων ( του Συνεδρίου με θέμα ‘’ Τα τοπωνύμια της Κρήτης ‘’) ζητά από την Πολιτεία ( Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης), από τους Φορείς ( Πανεπιστήμιο Κρήτης, Επιστημονικούς Συλλόγους ), τοπικούς βουλευτές και δημοτικούς άρχοντες να εισαχθεί η διδασκαλία της Λαογραφίας και της Τοπωνυμιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το οποίο είναι το μόνο Πανεπιστήμιο της χώρας μας στο οποίο δε διδάσκεται η Λαογραφία.

Οι εισηγητές στο Συνέδριο θα πρέπει να στείλουν έτοιμες τις ανακοινώσεις τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Όσοι έκαναν παρεμβάσεις ή τοποθετήσεις, για να μπουν στα Πρακτικά, θα πρέπει να τις καταθέσουν εγγράφως.

Τον απολογισμό του Συνεδρίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...