14.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Απορρίπτουν τον “Κλεισθένη” οι δήμαρχοι της Κρήτης

Ημερομηνία:

Φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ  κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την απλή αναλογική στις εκλογές με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1»

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το  Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ενώ πριν λίγο ξεκίνησε η συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης.

Στην αρχή της συνεδρίασης εκφράστηκαν συλλυπητήρια για την απώλεια του πρώην δημάρχου Τυλίσου.

Για τον Κλεισθένη, ο κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης θέτει το θέμα της λειτουργικότητας και της κυβερνησιμότητας, τονίζοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι σωματείο.

Μιλάει για σαφή αποκλεισμό πλειοψηφίας μειοψηφίας, ζητά σαφή αποκλεισμό της μομφής κατά του Δημάρχου και φοβάται πως στις κοινότητες θα “παίζουν ξύλο” για την εκλογή προέδρου.

Ο κ. Δοξαστάκης από την πλευρά του υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάρει με το μέρος του δημάρχους, φέρνοντας ως παράδειγμα τις “πιέσεις που ασκούνται στο Κίνημα Αλλαγής”, ενώ πρόσθεσε πως μέσω του Κλεισθένη ενισχύονται οι αντάρτικοι συνδυασμοί.

Aκόμα, στη συζήτηση για τον Κλεισθένη στη Λότζια, τέθηκε το ζήτημα για το τι θα γίνει αν πέσουν μαζί όλες οι εκλογές, με τον δήμαρχο Ρεθύμνου να αναπτύσσει σε μια πολύ πρωτοποριακή… θέση, προτείνοντας να ρίχνουν όλα τα ψηφοδέλτια σε μια κάλπη και να τα ξεχωρίζουν στο τέλος!

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης είπε: “Γινόμαστε κάρο που τραβάνε άλλα άλογα. Με την επίφαση της απλής αναλογικής απουσιάζει η δημοκρατία. Χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας και όχι παράταση. Αποξενώνουμε την αυτοδιοίκηση από την κοινωνία και τη βάζουμε σε κακά.μονοπάτια.”

Το λόγο πήρε ο δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας αναφέροντας:” το ζήτημα δεν ο εκλογικός νόμος, αλλά πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα εκτελεί αποτελεσματικά το έργο της”.

Υπέρ της μεταρρύθμισης και της αναβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας, Ζ. Καλογεράκης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός επανέλαβε πως “ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι δήμαρχος μειοψηφίας και να είναι αποκομμένος από την πλειοψηφία και την παράταξη του”

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σητείας  Θεόδωρος Πατεράκης ανέφερε “Το νομοσχέδιο θίγει τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Λέμε “ναι” στο διάλογο. Χρειάζεται απλή και άδολη αναλογική. Ο δήμαρχος πρέπει να συνδέεται με την πλειοψηφία”.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός ανέφερε πως “η κυβέρνηση μας έβαλε να μιλήσουμε για την απλή αναλογική, αγνοώντας αν μπορούμε να λειτουργήσουμε”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δήμοι κρατούν “την Ελλάδα όρθια και με μια προχειρότητα θέλουν να το σταματήσουν κι αυτό”. Τέλος δήλωσε τη συμφωνία του με την πρόταση του Μ.Κοκοσάλη για δύο 5ετείς θητείες.

Απόσυρση του “Κλεισθένη” και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ζητά ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θ.Καλαντζάκης.

"google ad"

Τελικά, συμφωνήθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να απορριφθεί συλλήβδην, αλλά να υπάρξει μια βάση συζήτησης. Επίσης, όλοι συνέκλιναν στο ότι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να συμπίπτουν με τις εθνικές και τις ευρωεκλογές. Τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει, όπως είπαν, ένα διάστημα διαβούλευσης, τουλάχιστον για άλλες 15 ημέρες.

Θα δημιουργηθεί μια Επιτροπή, αποτελούμενη από έναν πυρήνα δημάρχων,η οποία θα διαβουλεύεται και θα συντάξει την πρόταση της ΠΕΔ προς το Υπουργείο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...