30.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Πώς και πού θα δείτε LIVE τη μεγάλη βραδιά – Περιφέρεια Κρήτης: Πιο γρήγορα τα αποτελέσματα χάρη σε 1.306 tablet

Ημερομηνία:

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές 2023, ενώ για πρώτη φορά φέτος, τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά λίγες μόνο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Στη δεκαετία του ’80 και του ’90 οι ψηφοφόροι στήνονταν έξω από τα εκλογικά κέντρα και περίμεναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να μάθουν τα μαντάτα από την κάλπη. Μια νοσταλγική εικόνα για όσους πρόλαβαν να τη ζήσουν.

Πλέον, αυτοί οι καιροί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς η θεαματικά αναπτυσσόμενη τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο εργαλείο της εκλογικής διαδικασίας και μας επιτρέπει, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο από την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, να γνωρίζουμε σε μεγάλο και κυρίως ασφαλές ποσοστό ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα και πού θα κινηθούν τα ποσοστά του. Χάρη στην τεχνολογία, λοιπόν, περίπου στις 21:00 της προσεχούς Κυριακής, προτού καλά-καλά νυχτώσει, θα γνωρίζουμε το 80% των αποτελεσμάτων.

Άνοιξε η πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα της κάλπης

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο χάρτης της χώρας είναι διαθέσιμος και από εκεί θα μπορεί κανείς να δει ζωντανά πώς διαμορφώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δείτε live τα αποτελέσματα των εκλογών 2023, πατώντας ΕΔΩ.

Η ειδοποιός διαφορά με τις εκλογές του 2019 σε ό,τι αφορά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων είναι ότι σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση η διαδικασία ήταν ψηφιοποιημένη εξ ολοκλήρου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και στο 30% των εκλογικών τμημάτων της υπόλοιπης επικράτειας.

Φέτος, τα 20.000 τάμπλετ σε όλα τα εκλογικά τμήματα θα παράσχουν στο υπουργείο Εσωτερικών όλα τα απαραίτητα δεδομένα σχεδόν σε real time, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής για τα αποτελέσματα της λαϊκής ετυμηγορίας.

Τα τάμπλετ θα είναι εφοδιασμένα με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), ώστε η καταγραφή ψήφων και σταυρών να φτάνει χωρίς… μεσάζοντες στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με την προσομοίωση που έχει γίνει, περίπου στις 20:00 θα μεταδοθεί το αποτέλεσμα στο 25% της επικρατείας. Η πρώτη εικόνα για τους σταυρούς των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί περίπου τα μεσάνυχτα. Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

1306 τάμπλετς σε όλο το νησί

Τάμπλετς έχουν παραληφθεί και στις έδρες των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης δηλ σύνολο σε όλο το νησί 1306.

Η αποστολή των αποτελεσμάτων μέσω τάμπλετς θα διασφαλίσει και τη γρηγορότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών δηλ μέχρι τις 9 το βράδυ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ενσωμάτωσης κοντά στο 80%, ενώ θα γνωρίζουμε τους σταυρούς των υποψήφιων βουλευτών λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα την Παρασκευή (19/5) το πρωί παραδόθηκαν στους Δήμους και οι εκλογικοί σάκοι όπου θα περιέχουν όλα τα χρήσιμα έγγραφα για τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως τους εκλογικούς καταλόγους, τα ψηφοδέλτια των κομμάτων,τις προκηρύξεις, τα τηλεγραφήματα αλλά και την γραφική ύλη που θα είναι απαραίτητη στις εφορευτικές επιτροπές.

Στη συνέχεια οι υπάλληλοι των δήμων θα τους παραδώσουν στους δικαστικούς αντιπροσώπους ενώ θα μεταφέρουν στα εκλογικά τμήματα τα παραβάν και τις κάλπες ώστε να είναι όλα έτοιμα για την Κυριακή.

Μετάδοση αποτελεσμάτων και εκλογική διαδικασία

Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 τα αποτελέσματα υπέρ των συνδυασμών  θα μεταδίδονται από όλα τα εκλογικά τμήματα απευθείας στο υπουργείο εσωτερικών με χρήση των συσκευών ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων SRT (TABLET)  από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Παράλληλα θα παραδίδονται  τα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων  (τηλεγραφήματα ) μέσω αγγελιοφόρου  σε έντυπη μορφή στους Δήμους οι οποίοι  αφού ψηφιοποιήσουν  τα  τηλεγραφήματα  θα  τα αποστέλλουν   με τη χρήση του υποσυστήματος μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων  ΙΡΙΔΑ 2.0 στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων  οι οποίες   θα τα  μεταδίδουν τηλεφωνικά στο υπουργείο εσωτερικών.

Τα αποτελέσματα υπέρ υποψηφίων (σταυροί προτίμησης) καταμετρώνται και  στη συνέχεια  καταχωρούνται στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων SRT από τον δικαστικό αντιπρόσωπο που τα μεταδίδει στο υπουργείο εσωτερικών .

Το έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ των υποψηφίων παραδίδεται στο οικείο Πρωτοδικείο μέσα στον εκλογικό σάκο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράκτια αιολικά πάρκα: Η Σητεία στις περιοχές από τις οποίες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα

Μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και...

BBC: Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα, οδηγώντας τους στον θάνατο

Ως υπεύθυνο για τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών...

Η δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς της Κρήτης, επανέρχεται στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Επαναφέρει στη Βουλή την ανάγκη εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για...

Σ. Βαλυράκης: Αναβολή της δίκης για την δολοφονία του

Αναβολή για τις 20 Ιανουαρίου του 2025 έλαβε η υπόθεση...