23.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Αποτρόπαιος θάνατος θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κίσσαμο Χανίων

Ημερομηνία:

Στις 4 Ιουλίου, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ ειδοποιήθηκε από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου, που βρίσκεται στον κόλπο Κισσάμου Χανίων για το θάνατο μιας θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή. Ο θάνατος της εν λόγω χελώνας μπορεί να χαρακτηριστεί αποτρόπαιος μιας και κάποιος ασυνείδητος την καμάκωσε στο καβούκι με ψαροντούφεκο, γεγονός που σήμανε και το τέλος της.

Το πρόβλημα είναι πως ο εν λόγω ασυνείδητος δεν είναι δυστυχώς και ο μόνος. Ο τραυματισμός θαλάσσιων χελωνών ή η θανάτωσή τους από πρόθεση, που αναγνωρίζεται κυρίως από τα χτυπήματα στο κεφάλι των ζώων, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου ή τραυματισμού στη θάλασσα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διάσωσης που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής. Από την άλλη μεριά ο θάνατος ενήλικων χελωνών αποτελεί με τη σειρά του μια από τις βασικότερες αιτίες, για τη μείωση του πληθυσμού του απειλούμενου είδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, από το έτος 2006 έως το 2012, 200 θαλάσσιες χελώνες έχουν εντοπιστεί νεκρές στην Κρήτη, ενώ ανά την Ελλάδα ξεπερνούν τις 500 κάθε χρόνο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως η θαλάσσια χελώνα Carettacaretta είναι απειλούμενο είδος, συνεπώς προστατεύεται τόσο από την εθνική όσο και τη διεθνή νομοθεσία. Κατ’ επέκταση, κάθε δραστηριότητα τέτοιου είδους αποτελεί ποινικό αδίκημα. Για το λόγο αυτό κάνουμε έκκληση στις αρμόδιες αρχές να προβούν στη διερεύνηση αυτής της βεβαιωμένης παράνομης ενέργειας, μιας και το καμάκι, που υπήρξε το «όπλο του εγκλήματος», βρέθηκε μαζί με τη νεκρή χελώνα.

Και φυσικά, όλα τα παραπάνω συνήθως συμβαίνουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες (οι νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες ξεβράζονται στις παραλίες), οι οποίοι συχνά αναρωτιούνται πως γίνεται να υπάρχει τέτοια βαρβαρότητα, ασυδοσία και έλλειψη παιδείας στη χώρα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.

Και εμείς το ίδιο αναρωτιόμαστε, δυστυχώς… (ΡΣ)

archelon.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...