Πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Φεβρουαρίου, ο θρυλικός Ηλίας Δουνδουλάκης, κορυφαία μορφή του αγώνα κατά των Γερμανών στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και με λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία στη NASA.
Ο Ηλίας (Λούης) Δουνδουλάκης, αδελφός του επίσης αντιστασιακού Γιώργη Δουνδουλάκη, γεννήθηκε το 1923 στην Αμερική από γονείς Αρχανιώτες.
Το 1925, η μητέρα και τα παιδιά εγκαταστάθηκαν στις Αρχάνες, όπου και τελείωσαν το Δημοτικό και το Ημιγυμνάσιο, ενώ στο Πρακτικό Λύκειο Ηρακλείου ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στη Μέση Εκπαίδευση.
Στη συνέχεια οργανώθηκαν στην Αντίσταση, αρχικά στην Κρήτη και κατόπιν στην Αίγυπτο, στην αμερικανική μυστική υπηρεσία OSS. Μετά την εκπαίδευσή τους στη Μέση Ανατολή, ανέλαβαν τις αποστολές τους. Ο Ηλίας Δουνδουλάκης πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέλαβε καθήκοντα ασυρματιστή. Στο διάστημα της δράσης του, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο ζωής, έστειλε 386 τηλεγραφήματα στη Μέση Ανατολή για τις κινήσεις των Γερμανών.
Μετά το τέλος του πολέμου, επέστρεψε στην Αμερική, σπούδασε πολιτικός μηχανικός, και άρχισε μια λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία. 11 χρόνια μελετών στα έργα της NASA. Η ομάδα του σχεδίασε το ντεπόζιτο οξυγόνου και τα τέσσερα πόδια της σεληνακάτου που προσγειώθηκε στο φεγγάρι επτά φορές.
14 χρόνια μελετών σε πολλούς τύπους διαστημοπλοίων και αεροπλάνων. 3 χρόνια μελέτης στο σχεδιασμό βάσης αεριοπροωθούμενου τρένου. Υπολογισμοί βάσεων ουρανοξύστη 65 ορόφων. Σχεδίασε, επίσης, και είναι κάτοχος της πατέντας της μεγαλύτερης κεραίας στον κόσμο, που βρίσκεται στο Αρεσίμπο του Πουέρτο Ρίκο, και συλλαμβάνει ήχους από το Διάστημα.
Η ιστορία του μάλιστα έγινε ντοκιμαντέρ από το Smithsonian Channel
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Jg8QN9R0-T0″]
Ο ίδιος περιέγραφε τη ζωήτου στο βιβλίο του με τίτλο «Αναμνήσεις από την Αντίσταση και τη Διαστημική Δημιουργία»
Συγγενείς, φίλοι και πολλοί ομογενείς είπαν το τελευταίο αντίο στον εκλιπόντα, την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, από τον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Island Park της Νέας Υόρκης.