15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Απόγνωση αγρότη στην Αγυιά: Αγέλη αδέσποτων σκύλων σκοτωσε 12 κότες – Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες που δέχονται επίθεση από αδέσποτα

Ημερομηνία:

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι μεγάλο και αν στις πόλεις λαμβάνονται κάποια μέτρα, στους επαρχιακούς δήμους ή έξω από την πόλη των Χανίων ελάχιστα γίνονται. Το αποτέλεσμα; Τα ζώα οργανώνονται σε αγέλες και προκαλούν σημαντικές καταστροφές ενώ δεν είναι και λίγες φορές που επιτίθονται ακόμη και σε αγρότες την ώρα που δουλεύουν.

Ένα ακόμα τέτοιο περιστατικό συνέβη χθες στην περιοχή της Αγυιάς.

Πιο συγκεκριμένα, στο δρόμο προς Γαλατά, αγέλη σκυλων έσκαψε λάκο κάτω από συρματοπλέγμα, εισήλθε σε χωράφι, έσκαψε κάτω από κλουβί με συρματόπλεγμα και σκότωσε 12 κότες.

Ο αγρότης είναι απελπισμένος αφού δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει τα ζώα του να πεθαινουν με αυτό τον τρόπο. Πέρα από το οικονομικό κοστος ειδικά σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, η εικόνα των νεκρών ζώων έχει αντίκτυπο και ψυχικό.

Ευθύνη των δήμων τα αδέσποτα

Σύμφωνα με το νόμο, την ευθύνη για τα αδέσποτα έχουν οι κατά τόπους δήμοι.

Ο νόμος για αυτές τις περιπτώσεις είναι σαφής. Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

Πάντως, μόνο σκυλί που επιτέθηκε προβλέπεται να περάσει από ειδική πενταμελή επιτροπή, που πρέπει να έχει κάθε δήμος και η επιτροπή αποφασίζει αν πραγματικά το ζώο είναι επιθετικό. Μετά η διαδικασία προβλέπει είτε να υιοθετηθεί είτε να γίνει ευθανασία.

Ο Δήμος Χανίων φέρεται να διαθέτει – όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα του – εξειδικευμένο συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο περισυλλέγει αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία κινούνται  σε δημόσιους χώρους,  και τα οδηγεί τμηματικά σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία.

Εκεί, αν δεν έχουν  σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα και:

  • υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και καταγράφονται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα
  • Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση, ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
  • Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση, ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία, ύστερα από γνώμη της επιτροπής της παρ. 8 και με τη διαδικασία της παρ. 9  του άρθρου 10 “ Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Δήμων” του Ν.4830/2021

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες που δέχτηκαν επίθεση από αδέσποτα

"google ad"

Τα κτηνιατρεία αυτά διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους.

  • Μετά την παροχή της αναγκαίας κτηνιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, τα περισυλλεγέντα ζώα συντροφιάς, αν δεν βρεθεί ανάδοχος ή ιδιοκτήτης  και δεδομένου του ότι  ο Δήμος Χανίων δεν διαθέτει -προς το παρόν- δημοτικό καταφύγιο επιστρέφονται στο οικείο περιβάλλον του και στις περιοχές που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 45 του παρόντος Νόμου με την προϋπόθεση ότι τα ζώα είναι στειρωμένα.
  • Αν έχουν σήμανση από την οποία προκύπτει ότι είναι δεσποζόμενα, τότε ελέγχεται αν το ζώο έχει δηλωθεί ως απολεσθέν. Σε καταφατική περίπτωση, ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για να το παραλάβει.
  • Ο Δήμος Χανίων έχει μεριμνήσει για την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων και έχει δημιουργήσει  σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα εντός των διοικητικών ορίων του. Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς επιτρέπεται φυσικά και από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.

Πολίτες που εντοπίζουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς σε περιοχές εντός του Δήμου Χανίων, μπορούν να ενημερώνουν  μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων t-agro@chania.gr και d-oikanap@chania.gr ή στα τηλέφωνα 2821 3 41645 και 2821 3 41649 για να δηλώσουν το είδος του ζώου ή των ζώων καθώς και την περιοχή που τα έχουν εντοπίσει.”

Παρόμοιες υπηρεσίες οφείλουν να έχουν όλοι οι δήμοι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ