19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Απόρριψη αίτησης Τουλουπάκη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών – Έκρινε ότι καλώς είναι υπόλογη για έξι αδικήματα

Ημερομηνία:

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς για ακύρωση της σε βάρος της ποινικής δίωξης, κρίνοντας ότι καλώς η Ελένη Τουλουπάκη είναι υπόλογη για έξι αδικήματα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως την εν λόγω απόφαση, όπως επεσήμανε εγκαίρως το tvxs, είχε προαναγγείλει από την Πέμπτη ο Υπουργός Ανάπτυξης και ελεγχόμενος για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αναπαράγοντας δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Εξίσου μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός πως οι εν λόγω «διαρροές» ήρθαν πριν την συνεδρίαση του Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

Το δικαστικό Συμβούλιο υιοθέτησε την αρνητική επί της προσφυγής εισαγγελική πρόταση και δεν αποδέχτηκε τις αιτιάσεις που διατύπωσε η αιτούσα εισαγγελική λειτουργός, για την ακυρότητα της ποινικής δίωξης για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα που ασκήθηκε σε βάρος της με βάση την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, ο οποίος ερεύνησε με τον συνάδελφό του Λάμπρο Σοφουλάκη, χειρισμούς της στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Σκεπτικό της αιτούσας ήταν ότι προηγήθηκε η παραγγελία του κ. Σοφουλάκη για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης και έτσι για την άσκηση δίωξης της έγινε ανάσυρση της δικογραφίας με παράνομο τρόπο, εφόσον δεν προέκυψαν νεώτερα στοιχεία, όπως απαιτεί ο νόμος.

Ωστόσο, τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν με την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία έκρινε ότι δε γεννάται κανένα ζήτημα χρονικής προτεραιότητας του κάθε πορίσματος, επειδή ήταν αυτόνομοι και ισότιμοι οι δύο αρεοπαγίτες στην έρευνα τους και επομένως με δικαίωμα αυτοτελούς κρίσης ο καθένας.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος (αριθμός 2294/20) αναφέρεται πως τα δύο πορίσματα «δεν τελούν μεταξύ τους σε σχέση χρονικής υπεροχής ωσάν η προκαταρκτική εξέταση να συνδέεται με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της έρευνας. Η σύνταξη του πορίσματος του κ. Σοφουλάκη σε προγενέστερο χρόνο δεν οδήγησε στην περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα ολοκληρώθηκε με την έκφραση της δικαιοδοτικής κρίσης των δύο αντεισαγγελέων» και επομένως ορθώς ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών εκτέλεσε την παραγγελία προϊσταμένων του, ασκώντας ποινική δίωξη κατά της κ. Τουλουπάκη.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ανοίγει ο δρόμος για τον υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να υποβάλλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αίτημα για αντικατάσταση της κ. Τουλουπάκη, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis.

Η διαδικασία είχε ανασταλεί ενόψει της κρίσης επί της αίτησης ακυρότητας της δίωξης.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...