16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Από βδομάδα οι εξηγήσεις για τα rapid tests «ενημερώνει» τώρα ο Σκέρτσος μέσω facebook

Ημερομηνία:

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 24 ώρες από τις σχετικές ανακοινώσεις και να καταγγελθεί η προχειρότητα του σχεδίου της κυβέρνησης από του Φαρμακοποιούς της Αττικής για να υπάρξουν κάποιες διευκρινίσεις από πλευράς κυβέρνησης αναφορικά με την παροχή δωρεάν rapid tests, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο που έκανε τις χθεσινές ανακοινώσεις να δηλώνει μέσω ανάρτησής του πως περαιτέρω εξηγήσεις για τη διαδικασία θα υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα. Ήδη, από το πρωί του Σαββάτου έχουν προκύψει πλήθος ερωτημάτων για την διάθεση των τεστ από τα φαρμακεία με τους φαρμακοποιούς να αντιδρούν έντονα και να κάνουν λόγο για προχειρότητα, με τον υφυπουργό να αρκείται σε ένα κείμενο γενικόλογων ερωτοαπαντήσεων.

Απολύτως εκτεθειμένη για την παντελή έλλειψη σχεδίου και την προχειρότητα που επέδειξε για μία ακόμα φορά προκύπτει η κυβέρνηση την επόμενη των ανακοινώσεων για την παροχή δωρεάν rapid tests στους πολίτες, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατακεραυνώνει κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας επί της ουσίας τις ανακοινώσεις ως επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες, και απευθύνοντας σοβαρά ερωτήματα για τους «σχεδιασμούς» της.

«Η Ελλάδα, λοιπόν, με βάση τα νέα μέτρα τα οποία θα εισηγηθούμε, γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Επαναλαμβάνω, δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Έτσι, θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον Απρίλιο σε ελεγχόμενα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων» δήλωνε το απόγευμα της Παρασκευής ο Άκης Σκέρτσος, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο να απαντά το πρωί του Σαββάτου πως «δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση για τη διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία».

«Έχω μείνει έκπληκτος. Το ζητούμενο είναι να μάθω εγώ αν είμαι άρρωστος; Το ζητούμενο είναι να μάθει η πολιτεία πόσοι νοσούν και τι μέτρα πρέπει να λάβει. Όλη αυτή η κατάσταση δεν νομίζω ότι συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν γίνονται οργανωμένα, γίνονται στο πόδι δυστυχώς. Το παν είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καλό αν δεν υπάρχει οργάνωση στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ακόμα.

«Εξαιρετικής προχειρότητας είναι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, τονίζοντας ακόμα πως «δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με όλες αυτές τις εξαγγελίες, όπως το πως θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid τεστ». «Από που θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία; μέσω φαρμακαποθηκών; μέσω του ΙΦΕΤ; Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς; Θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Θα δίνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας; Θα χορηγούνται με επίκληση ΑΜΚΑ;» μερικά από τα σχετικά ερωτήματα.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και την κατακραυγή, η κυβερνητική αντίδραση ήρθε το απόγευμα του Σαββάτου μέσω του ίδιου του Άκη Σκέρτσου, ο οποίος αρκέστηκε σε μία ανάρτηση στο facebook, στην οποία παραθέτει μεν σειρά ερωτοαπαντήσεων, χωρίς όμως να εξηγεί περαιτέρω το κυβερνητικό σχέδιο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις από την κυβέρνηση, ενώ η παροχή των δωρεάν τεστ αναμένεται από τον Απρίλιο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση Σκέρτσου:

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τα δωρεάν οικιακά γρήγορα τεστ ανίχνευσης του Κορωνοϊού που θα διατεθούν στους πολίτες. Έως τότε κάποιες γρήγορες και χρηστικές ερωταπαντήσεις.
1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;
Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.
2. Έίναι αξιόπιστο το τεστ;
Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.
3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;
Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.
4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;
Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.
5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;
Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’οίκον χρήση. Εφόσον, ωστόσο, υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομικη επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.
6. Πληρώνω για το τεστ;
Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα εμπορικής διάθεσης ατομικών τεστ στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.
7. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;
Τέσσερα τεστ ανα άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγειας από τις ηλικίες 14 και άνω.
8. Είναι διαφορετικά τα self test από τα rapid test;
Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.
9. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;
Είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.
10. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;
Ναι η προμήθεια των τεστ μπορεί να γίνεται για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Στα κάγκελα και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδρασή της εκφράζει και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) για την προχειρότητα των αποφάσεων, δηλώνοντας «τον αιφνιδιασμό και την έκπληξή μας, όταν την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσει η διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία».

Σημειώνεται πως πρόκειται για το όργανο εκπροσώπησης των 25 συνεταιρισμών φαρμακοποιών της χώρας στους οποίους συμμετέχουν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες φαρμακοποιοί. Συνολικά οι συνεταιρισμοί μέλη της ΟΣΦΕ υποστηρίζουν από το κανάλι του χονδρεμπορίου περίπου το 45% του συνολικού όγκου του φαρμάκου στην εξωνοσοκομειακή αγορά.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών επισημαίνουν πως «έχουν μακρόχρονη εμπειρία στον εφοδιασμό των φαρμακείων στη χώρα, τα οποία με υψηλό αίσθημα ευθύνης υποστηρίζουν όχι μόνο με τη διανομή των πολύτιμων για το κοινό θεραπευτικών υλών, αλλά αναζητώντας και υλοποιώντας καινοτομίες που ενισχύουν την αποστολή τους ως πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Επιπλέον Συνεταιρισμοί μέλη μας συμμετέχουν δυναμικά και επιτυχημένα στη διανομή των εμβολίων κατά της COVID19». Όπως σημειώνουν, «η γνώση μας και η εμπειρία μας στα οργανωτικά, λειτουργικά, νομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που είναι αδιαίρετα συνδεδεμένα με τη διανομή και διάθεση ύλης με προληπτική ή θεραπευτική χρησιμότητα, εκτιμούμε ότι μπορεί να συνεισφέρει παράλληλα με άλλους φορείς και επικουρικά του Π.Φ.Σ. τα μάλα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενός ασφαλούς για το κοινό και τους φαρμακοποιούς και κυρίως αποτελεσματικού πλάνου διάθεσης τεστ στο γενικό πληθυσμό», αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση δεν ήρθε ούτε με αυτούς σε επικοινωνία για τις αποφάσεις της.

«Δεδομένου όμως ότι καμία στιγμή δεν ενημερωθήκαμε για την πανελλαδική διάθεση των ανωτέρω και δεν κληθήκαμε να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε ήδη από εναλλακτικές πηγές βρει τις λύσεις και τις απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία το λειτουργικό πλάνο αυτού του σημαντικού εγχειρήματος» υπογραμμίζουν ακομα, καταλήγοντας πως «επειδή αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της προσπάθειας αυτής για τον έλεγχο της πανδημίας και τη δημόσια υγεία, ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κρήτη ξανά τα “Red Arrows” της RAF

Tο ακροβατικό Αεροπορικό Σμήνος της RAF “Red Arrows” με πτήση...

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κρητικής Μουσικής “Ο Χάρχαλης”

Γενική Συνέλευση των Μελών του Συλλόγου Μουσικής "Ο Χάρχαλης...

Χανιά: Στους δρόμους οι Χανιώτες τη Δευτέρα για την έλευση δύο αεροπλανοφόρων

Κάλεσμα σε πικετοφορία, στις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας 29...