19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Από τα ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ – «ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ!»

Ημερομηνία:

“Ιδέ ο άνθρωπος” (Ιωάν. 19,6)

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
θεολόγος – τ. Λυκειάρχης

   Ζούμε Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου. Ο Χριστός περνά μπροστά από τα μάτια μας και την καρδιά μας ταπεινούμενος, εμπαιζόμενος, χλευαζόμενος και σταυρούμενος.   Ο Χριστός κρίνεται και κατακρίνεται από το Εβραϊκό Συνέδριο και κατεστημένο. Μετά από την ανάκριση ο Πιλάτος βγάζει έξω τον Χριστόν και δείχνοντας τον στον μανιασμένον όχλο λέγοντας «Ιδέ ο άνθρωπος»! Μια ειρωνική και σκωπτική φράση. Ένα θέαμα φοβερό και συγκλονιστικό. Πώς έκαμε ο Θεός τον άνθρωπο και πως κατήντησε ο άνθρωπος τον Θεό: Αιμόρφυτο, άτιμον, χωρίς είδος και κάλλος, εγκαταλειμμένον στο μίσος των ανθρώπων.

Την ίδια φράση που είπε ο Πιλάτος, δείχνοντας τον Χριστόν στους όχλους, θα μπορούσε κάλλιστα σήμερα να πει ο Χριστός δείχνοντας όλους εμάς : «Ιδέ οι άνθρωποι». Ιδέτε τους μέσα στον  εγωισμόν τους για την τεχνολογική τους πρόοδον, ενώ συγχρόνως σφίγγονται από την αγωνία του αύριον. Κυριευμένοι είναι από το άγχος. Πρόσφατα μάλιστα έκαναν μια κλινική ειδικά για τα θύματα του στρες (άγχους)! Κέρδισαν την ύλη και έχασαν την ψυχή τους.

Ίδε οι άνθρωποι:  τους χάρισα τα αγαθά μου για να τα απολαμβάνουν όλοι και όμως άλλοι κολυμπούν στην αφθονία και άλλοι, εκατομμύρια, πεινούν ή και πεθαίνουν από τη ασιτία.

Ίδε οι άνθρωποι: Τους έφερα την Ειρήνη (Ιωαν. 14, 27)), και όμως κοιτάξετε τους. Μιλούν για ειρήνη και όμως δεν σταμάτησαν οι εξοπλισμοί και οι πόλεμοι. Τα εργοστάσια του μαζικού θανάτου εργάζονται πυρετωδώς. Έφτιαξαν διεθνείς οργανισμούς, που κατήντησαν εκμεταλλευτές και σφαγείς του κόσμου. Μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και όμως κυρίαρχος νόμος είναι το πρόσταγμα ή το βέτο του ισχυρότερου.  Τον παντεπόπτη Θεό τον αντικατέστησε ο Πλανητάρχης προ του οποίου υποκλίνεται δουλικά άπασα η γη!

Ιδέ οι άνθρωποι: Δείτε τους. Μιλάνε για ελευθερία και όμως κυριαρχεί η εκμετάλλευση. Δεσμά και αλυσίδες χαλκεύονται από τους δυνατούς και αγελάρχες για τους αδύνατους, και φίμωτρα κατασκευάζονται και μαρτύρια επινοούνται μόνο και μόνο  για να στραγγαλίζεται η ελευθερία και να υψώνεται η απειλητική γροθιά της σκλαβιάς, η οποία εξουθενώνει σώματα και ψυχές. Στο διεθνές δικαστήριο στέλνουν αυτούς που δεν τους αρέσουν, τους άλλους τους κρατούν ψηλά και ελεύθερους γιατί έτσι τους συμφέρει. Τόσοι και τόσοι εγκληματίες πολέμου και στρατιωτικής κατοχής όχι μόνο δεν δικάζονται, όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά μένουν για να εκτελούν τις εντολές των ισχυρών, ειδικά του Πλανητάρχη και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών!

Ιδέ οι άνθρωποι: Μιλούν για πρόοδο, για πολιτισμό και ανακαλύψεις. Δεν προλαβαίνεις να μετράς τα εγκλήματα, τις ληστείες, τους φόνους, την διακίνηση των ναρκωτικών, κι εκρήξεις, τους πυρπολισμούς και τους βιασμούς. Το εμπόριο της λευκής σάρκας, την μαστροπεία, την ομοφυλοφιλία και τα ροζ κυκλώματα.

Ιδέ οι άνθρωποι: Κοιτάξετε τους. Μιλούν για ειλικρίνεια και τιμιότητα, ενώ ζουν μέσα στη ψευτιά και την υποκρισία. Δύσκολη κατήντησε η ζωή των ανθρώπων. Δεν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον. Ζούγκλα κατήντησε η κοινωνία. Μαρτύριο κατήντησε η κοινωνική συμβίωση, που επιτείνεται με τις συμβατικότητες και τις ψευτοευγένειες που δείχνουν πνευματική φτώχεια και τίποτε’ άλλο.

Ιδέ οι άνθρωποι: Δείτε τους που έμαθαν πολλά και τώρα με αρνούνται. Μιλάνε και γράφουν υβριστικά για  μένα. Δείτε την ειρωνεία τους και ακούστε τα λόγια τους τα ρυπαρά. Δείτε την απάνθρωπη συμπεριφορά τους και τις σκοτεινές πράξεις τους. Δείτε τελικά πως κατήντησαν την εικόνα της «αρρήτου δόξης» μου, τον άνθρωπο, στον οποίο χάρισα ολόκληρη την Πλάση και πως την κατήντησε, και πως κατήντησε ο ίδιος. Δείτε με πάνω στον Σταυρό. Τα χέρια μου, ματωμένα από τα καρφιά και την κακία του κόσμου, σας περιμένουν να σας αγκαλιάσουν. Όποιοι και να είστε, σας αγαπώ, ελάτε κοντά μου. Μείνετε κοντά μου. Δεν μοιάζω μ’ αυτούς που σας εξαπατούν: «ου καθώς ο κόσμος δίδωσιν, εγώ δίδωμι υμίν» (Ιωανν. 14,27).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...