14.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Από τη λιμοκτονία στους ακρωτηριασμούς – Πολιτικές που παράγουν ΑμεΑ καταγγέλλονται στη Γάζα

Ημερομηνία:

Το Ισραήλ έπληξε πρόσφατα το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, στο πλαίσιο σκόπιμων επιθέσεων του Ισραηλινού Στρατού στο σύστημα υγείας στη Γάζα. Ενώ, όμως, στον πολύπαθο θύλακα κανένας μη ισραηλινός δεν είναι ασφαλής από τα ισραηλινά πυρά, οι άνθρωποι με αναπηρία (ΑμεΑ) διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει περιπτώσεις όπου εντολές εκκένωσης εκδόθηκαν σε μη προσβάσιμες μορφές, οδηγώντας σε επιπλέον θανάτους.

Τα ερείπια και τα μη εκραγέντα πυρομαχικά έχουν κάνει την πρόσβαση αδύνατη για πολλούς, με το 81% των δρόμων κατεστραμμένους.

Όπως αναφέρει η υπ. Διδ. στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Αλέτα Μοριάρτι, η οποία ειδικεύεται στην απασχόληση ΑμεΑ, η κρίση στη Γάζα έχει εντείνει τις υπάρχουσες ευαλωτότητες για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία αντιμετωπίζουν ακραία εμπόδια στην εκκένωση, την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και την ιατρική περίθαλψη.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, την οποία το Ισραήλ επικύρωσε το 2012, απαιτεί να ληφθούν: «όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η προστασία και η ασφάλεια των ατόμων με αναπηρίες σε καταστάσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων συγκρούσεων».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επίσης αναγνωρίσει τον δυσανάλογο αντίκτυπο των συγκρούσεων στα άτομα με αναπηρίες.

«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το Ισραήλ δεν έχει τηρήσει αυτές τις υποχρεώσεις» αναφέρει η Μοριάρτι σε άρθρο της στο The Conversation.

Ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία για τις «σοκαριστικές συνθήκες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι με αναπηρίες παγιδευμένοι στη Γάζα».

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 92% των σπιτιών στη Γάζα έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, ενώ πάνω από το 90% των Παλαιστινίων έχει εκτοπιστεί, κάποιοι περισσότερο από δέκα φορές.

Δίχως αναπηρικό αμαξείδιο

Όπως σημειώνει η ίδια, στη Γάζα, πάνω από το 83% των ατόμων με αναπηρίες έχει χάσει τα βοηθήματα τους (όπως αναπηρικά αμαξίδια ή ακουστικά).

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ συγκλονίστηκαν από την ιστορία ενός 14χρονου κοριτσιού με εγκεφαλική παράλυση, που έχασε το αναπηρικό της αμαξίδιο και έπρεπε να την κουβαλούν οι γονείς της καθώς έφευγαν από τον βορρά προς τον νότο. Εξαντλημένη και εκτεθειμένη στον κίνδυνο, φώναξε με απόγνωση: «Μαμά, τέλος. Άφησέ με εδώ και τρέξε εσύ».

«Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνιστά μαζικό γεγονός αναπηριοποίησης» λέει η Μοριάρτι, δείχνοντας την κοινή εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ και της ΕΕ που διαπίστωσε τον Φεβρουάριο ότι η συχνότητα αναπηριών διπλασιάστηκε από τον Οκτώβριο 2023.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 151.442 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στη σύγκρουση, ενώ γιατ το 2024 ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι περίπου το 25% των τραυματιών θα χρειαστεί άμεση και μακροχρόνια αποκατάσταση.

Η οργάνωση Humanity and Inclusion UK αναφέρει ότι η Γάζα έχει πλέον το υψηλότερο ποσοστό παιδιών-ακρωτηριασμένων ανά κάτοικο στον κόσμο. Η UNICEF καταγράφει ότι πάνω από 10 παιδιά κάθε μέρα χάνουν ένα ή και τα δύο πόδια τους.

Η δραματική αύξηση της αναπηρίας σημαίνει ότι η ζήτηση για αποκατάσταση και προσβασιμότητα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη δυνατότητα κάλυψης.

Η UNICEF αναφέρει επίσης ότι πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά χρειάζονται ψυχολογική στήριξη.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...