10.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Από τη λιτή θεία λειτουργία στη λιτή … τραπεζική λογική

Ημερομηνία:

Του Αργύρη Αργυριάδη

Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω

www.alf.gr

Κάθε ιερουργία που τελείται εντός του ιερού Ναού λέγεται ακολουθία. Κέντρο των ιερών ακολουθιών είναι η θεία λειτουργία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας ανακοίνωσε – δήθεν ως τρόπο αποφυγής της συγκέντρωσης κοινού στις εκκλησίες -τη συνέχιση ενός είδους ακολουθίας. Τη «λιτή». Η τελευταία αποτελείται από μία ομάδα ιδιομέλων τροπαρίων που ψάλλονται στην ακολουθία του «Μεσονυκτικού», πριν από τον όρθρο (δηλαδή το ξημέρωμα) και χαρακτηρίζεται από απλότητα. Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι και η «λιτή» είναι είδος ακολουθίας. Καμία ακολουθία δεν μπορεί να γίνει χωρίς ιερέα και πιστούς. Άρα καμία ακολουθία δεν μπορεί να υπάρξει δίχως ταυτόχρονη συνάθροιση κοινού στις εκκλησίες. Ωστόσο, από τη στιγμή που η τελευταία πρέπει να αποτραπεί ως κεντρική πολιτική αποτροπής της διάδοσης του κορονοϊού, η επιλογή τέλεσης της από τους εκκλησιαστικούς ιεράρχες ήταν παντελώς άστοχη και ευλόγως προκάλεσε την παρέμβαση της πολιτείας. Δυστυχώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι η εκκλησιαστική ιεραρχία της Ελλάδος επιδεικνύει μειωμένα αντανακλαστικά σε μια πρωτόφαντη κρίση.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον η Ιερά Σύνοδος που δυσκολεύεται να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών. Οι έτεροι «Illuminati»(«πεφωτισμένοι»), οι ημεδαποί τραπεζίτες, ετοιμάζονται για άλλη μια φορά να βιώσουν τη δική τους ακολουθία πριν από τον Όρθρο. Είναι το γνωστό «εξπρές του μεσονυχτίου» που βίωσαν άλλες δύο φορές με τις επάλληλες πτωχεύσεις και «διασώσεις» των τραπεζικών επιχειρήσεων που σήμερα διοικούν. Αδυνατούν να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά σε μια κρίση που λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας στην οικονομία και δυνητικά θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από την περιλάλητη κατάρρευση της περασμένης δεκαετίας.

Έτσι, κομπορρημονώντας η Ένωση Ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε την Τρίτη το μεσημέρι ότι «παγώνουν» για 6 μήνες τα δάνεια των “επιχειρήσεων που πλήττονται”. Δηλαδή άλλη μια κλασσική ασπιρίνη για την αντιμετώπιση της επάρατης νόσου. Και τούτο διότι:

α) το “πάγωμα” ισχύει μόνον για τα χρεωλύσια και όχι για το συνολικό ποσό της συμφωνημένης δόσης. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όμως, τα τοκοχρεωλυτικά δάνεια στην Ελλάδα υπολογίζονται με το “γαλλικό σύστημα’ (σύνθετη χρεωλυσία). Δηλαδή η τράπεζα με τις πρώτες δόσεις εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των τόκων που αντιστοιχούν στο συμβατικό χρόνο του δανείου και οι επιγενόμενες δόσεις αντιστοιχούν μόνον στο κεφάλαιο. Για παράδειγμα δόση τοκοχρεωλυτικού δανείου συμβατικήςδιάρκειας δεκαπέντε ετών που λήφθηκε προ τριών ετών συναρθρώνεται σήμερα κατά 90% σε ποσό που αντιστοιχεί σε τόκο και μόλις 10% σε χρεωλύσιο. Συνεπώς, η “εξαγγελία” των τραπεζών δεν αγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ενήμερων δανειοληπτών που καλούνται να καταβάλουν το σύνολο σχεδόν της προβλεπόμενης δόσης. Πραγματική βοήθεια θα ήταν η αναστολή καταβολής του 80% της συμβατικής δόσης (τόκου + χρεωλυσίου) και ο επιμερισμός του ποσού αυτού σε επόμενες 24 έκτακτες – επιπρόσθετες δόσεις μετά το πέρας του εξαμήνου.

β) δεν προσδιορίζει η Ένωση Τραπεζών ποιες επιχειρήσεις θεωρεί ότι πλήττονται. Μόνον αυτές που διέκοψαν αναγκαστικά τη λειτουργία τους ή και εκείνες που βλέπουν το τζίρο τους να κατρακυλάει κατά 80%; Και γιατί θα πρέπει να ευνοηθούν οι πρώτες και να καταδικαστούν οι δεύτερες; Μόνον το γεγονός ότι σύμφωνα με τις τραπεζικές δηλώσεις κάθε δανειολήπτρια επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση και κάθε περίπτωση θα κρίνεται χωριστά καταδεικνύει την πρόδηλη αδυναμία του μέτρου. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι οριζόντιες και καθολικές καθόσον καμία επιχείρηση δεν θα μείνει αλώβητη από την κατάρρευση που προκαλεί ο κορονοϊός σε κοινωνίες και οικονομίες.

γ) δεν κάνει καμία απολύτως μνεία για τις δόσεις των συμβάσεων leasing. Πολλές επιχειρήσεις επένδυσαν σε πάγιο εξοπλισμό ή σε επιχειρηματικά ακίνητα μέσω leasing. Για ποιο λόγο να μην βοηθηθούν και αυτές; Πώς δικαιολογείται η διάκριση αυτή από τη στιγμή που και στις δύο περιπτώσεις ουσιαστικά μιλάμε για δανεισμό;

δ) η ανακοίνωση αναφέρεται μόνον στα επιχειρηματικά δάνεια αφήνοντας έξω τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα επισκευαστικά. Δηλαδή ένας ιδιωτικός υπάλληλος που βλέπει τις πόρτες της επιχείρησης στην οποία εργάζεται κλειστές κατόπιν κρατικής εντολής (και συνεπώς ουδείς θα του καταβάλει το μισθό του λόγω ανωτέρας βίας) θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το δάνειό του θα κοκκινίσει, καθόσον θα αδυνατεί να πληρώσει τις συμβατικές δόσεις που θα παραμένουν αναλλοίωτες. Η κυβερνητική εξαγγελία ήταν «μένουμε σπίτι» για να σωθούμε από τον κορονοϊό και όχι για να ετοιμαστούμε να μας το πάρουν…

Τελικά, η λιτότητα πνεύματος δεν χαρακτηρίζει μόνον τους ιεράρχες μας. Διακρίνει και τους κοσμογυρισμένους τραπεζίτες μας. Για το λόγο αυτό, όμως, απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση τώρα. Πριν δημιουργήσουμε άλλη μια γενιά οφειλετών και τινάξουμε το τραπεζικό σύστημα στον αέρα …

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει...

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του...

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για...