17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Από τη φρίκη του πολέμου στα σχολεία της Κρήτης, προσφυγόπουλα από την Ουκρανία

Ημερομηνία:

Της Κατερίνας Μυλωνά

Με ένα σακίδιο στην πλάτη, ένα τετράδιο και λίγους μαρκαδόρους για να ζωγραφίσουν, το αγαπημένο τους λούτρινο αρκουδάκι αλλά χωρίς τον πατέρα τους που έμεινε πίσω για να πολεμήσει, έρχονται και στη χώρα μας προσφυγόπουλα από την Ουκρανία.

Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, ανέφερε πως περίπου 1000 ανήλικοι πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα προκειμένου να εγγραφούν στα ελληνικά σχολεία σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Πελοπόννησος και η Μακεδονία.

Ανοιχτή αγκαλιά τα σχολεία της Κρήτης

Μέχρι στιγμής, μόλις τρία παιδιά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να γραφτούν σε σχολεία της Κρήτης. Πρόκειται για ένα παιδί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο και δύο παιδιά στο Λασίθι, ένα για σχολείο της πρωτοβάθμιας και ένα της δευτεροβάθμιας.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, αναφέρει πως η αγκαλιά της Κρήτης είναι ανοιχτή για τα παιδιά αυτά και η αρχή θα γίνει με τις τάξεις υποδοχής. Βέβαια, ένας παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην όλη διαδικασία είναι και το γεγονός ότι το σχολικό έτος βαίνει προς το τέλος του.

Όπως και να έχει, δεδομένου ότι ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη, το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαμορφωθούν διαφορετικά οι συνθήκες και αναλόγως να πράξουν οι αρμόδιοι φορείς.

Οδηγίες έχουν ήδη δοθεί στις σχολικές μονάδες και οι απαραίτητες προετοιμασίες γίνονται.

δφσ

Ο κ. Μανώλης Καρτσωνάκης 

Τα παιδιά που αναμένεται να έρθουν, αρχικά, στην Κρήτη είναι από την Ουκρανία που έχουν φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα στο νησί μας.

Ο κ. Καρτσωνάκης αναφέρει πως ελπίζουν ότι σύντομα θα γυρίσουν στα σπίτια τους, όμως, είναι κάτι που θα κριθεί από την εξέλιξη των γεγονότων.

Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει πως ενδιαφέρον για εγγραφή σε σχολείο εκδηλώθηκε την περασμένη βδομάδα. Αυτή τη στιγμή, δεν κάνει κάποιο παιδί μάθημα στο Ηράκλειο, οι σχετικές ερωτήσεις για τη διαδικασία που απαιτείται έχουν γίνει και αναμένονται με χαρά τα όποια και όσα παιδιά να καθίσουν στα θρανία μας.

σδΟ κ. Μανώλης Μπελάδακης 

"google ad"

Φυσικά, υπάρχουν θέσεις για εκείνα, σε σχολεία που επιθυμούν ή σε όμορες σχολικές μονάδες. Τα παιδιά, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις των προσφύγων, θα παρακολουθήσουν τις τάξεις υποδοχής, στην αρχή μπορεί να κάνουν μάθημα σε μικρότερες ηλιακά τάξεις και σταδιακά στη δική τους.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...