10.8 C
Chania
Friday, January 2, 2026

Από το Ντουμπάι στην Κρήτη το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλλη

Αμεση σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα που ήρθε πρόσφατα στην Κρήτη από το Ντουμπάϊ έχουν τα δύο από τα συνολικά 9 κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού, που καταγράφονται στο νησί. Πρόκειται για το ηλικιωμένο ζευγάρι που εισήχθη στην κλινική covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου πριν από 6 μέρες.

Την πληροφορία επιβεβαιώνει με δήλωσή του  ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης τονίζοντας πως και οι δύο νοσηλευόμενοι βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού, τόσο στην κοινότητα όσο και στους εργαζόμενους υγειονομικούς στο Νοσοκομείο.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, οι δύο ασθενείς κόλλησαν κορονοϊό από στενό συγγενικό τους πρόσωπο, που ταξίδεψε πρόσφατα από το Ντουμπάι στην Κρήτη.

Συνολικά στην Κρήτη έχουν εντοπιστεί 9 κρούσματα της επικίνδυνης μετάλλαξης, όλα στην περιοχή του Ηρακλείου.

Ενα κρούσμα (σε ηλικιωμένη γυναίκα) είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα ενώ το Σάββατο ανακοινώθηκαν ακόμα 8 (πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες) εκ των οποίων νοσηλεύονται δύο άνθρωποι, το ζευγάρι των ηλικιωμένων στο ΠΑΓΝΗ.

Ακόμα τρία κρούσματα, από τα 8 του Ηρακλείου εντάσσονται στον κύκλο μιας οικογένειας, ενώ άλλα τρία δεν φαίνεται να ανήκουν στον κύκλο άλλων μολύνσεων και συνεχίζεται η προσπάθεια ιχνηλάτησής τους.

Συνολικά 59 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους εντοπίζονται μέχρι στιγμής σε Αττική και Ηράκλειο ενώ τα 28 από αυτά χαρακτηρίζονται ως «ορφανά», χωρίς να έχουν επαφή με άλλα γνωστά κρούσματα.

Το πλέον ανησυχητικό σε σχέση με την Κρήτη είναι το γεγονός πως υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 10 δείγματα που έχουν ληφθεί από επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και εξετάζονται ως «ύποπτα» για την επικίνδυνη μετάλλαξη, στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

efsyn.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Οργή και αγανάκτηση – Έκαναν γιορτές χωρίς χρήματα χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι

Γιορτές χωρίς χρήματα έκαναν χιλιάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στη...

ΠΑΓΝΗ: Ραντεβού… ούτε για δείγμα στα μισά από τα τακτικά Ιατρεία

Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών πληρωμών υγείας στην...