18.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Από το Ρέθυμνο στην Κω οι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στα Παξιμάδια – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου

Ημερομηνία:

Σε πλοίο για την Κω επιβιβάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες που κρατούνταν στο χώρο του λιμεναρχείου Ρεθύμνου Νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν με κλούβα της αστυνομίας στο Ηράκλειο και από κει μπήκαν στο πλοίο

“Πέπλο” μυστικότητας καλύπτει την επιχείρηση αφού ούτε οι δικηγόροι που παρακολουθούν την υπόθεση δεν έχουν ενημερωθεί από την αστυνομία.   Στο μεταξύ αίτημα για παροχή ασύλου στη χώρα μας υπέβαλαν χθες οι 38 από τους 44 πρόσφυγες. Πρόκειται για 31 ενήλικες οι οποίοι συνοδεύουν 7 παιδιά (μικρά και έφηβους).

Στέλεχος του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο, ήρθε χθες το μεσημέρι στο Ρέθυμνο και τους εξήγησε τις διαδικασίες υποβολής του αιτήματος. Νωρίτερα από τις αστυνομικές αρχές τους επιδόθηκαν τα έγγραφα διοικητικής απέλασης, μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα, και τους δόθηκαν τα έγγραφα- δηλώσεις αίτησης ασύλου για όσους έχουν τη βούληση να ζητήσουν.

Αποφάσισαν οι περισσότεροι να υποβάλουν αίτημα για άσυλο και υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα παροχής ασύλου καθιστά ανίσχυρα τα έγγραφα διοικητικής απέλασης που τους επιδόθηκαν.

Οι αστυνομικές αρχές θα πρέπει στη συνέχεια να αναρτήσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα της διεύθυνσης αλλοδαπών τις αιτήσεις.

Το Γραφείο ακολούθως πρέπει να εξετάσει τις αιτήσεις και να ορίσει ραντεβού για τον καθένα ξεχωριστά.

Όσοι δεν έκαναν αίτηση για άσυλο, σύμφωνα με πληροφορίες προτιμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επαναπροώθησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετανάστευσης για το οποίο ενημερώθηκαν από στελέχη του Οργανισμού τις προηγούμενες ημέρες.

Ζήτημα επίσης υπάρχει με τις δυο οικογένειες που ζητούν επανένωση. Οι σύζυγοι δύο εκ των γυναικών που περιλαμβάνονται στους 44 πρόσφυγες έχουν εδώ και μέρες έρθει από τη Βρετανία όπου ζουν νόμιμα, ζητούν να αφεθούν ελεύθερες και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της επανένωσης. Μέχρι και χθες αυτό δεν είχε γίνει.

Στη μια περίπτωση έχει κατατεθεί από δικηγόρο του Ρεθύμνου αίτημα αντίρρησης για να αρθεί η κράτηση της γυναίκας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα.

Να σημειώσουμε ότι μετά τις εξελίξεις, αποφασίστηκε από αλληλέγγυους να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου, σήμερα στις 6 το απόγευμα.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Στις 22 Σεπτέμβρη , έφτασε στην νότια Κρήτη μια βάρκα με 45 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ και το Ιράν, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά και 10 γυναίκες. Ήδη από τις  20 Σεπτέμβρη είχαν εγκλωβιστεί στα Παξιμάδια λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, όπου και παρέμειναν για 2 μέρες χωρίς τροφή. Τους περισυνέλλεξε το λιμενικό και κρατούνταν κεκλεισμένων των θυρών , στο λιμεναρχείο Ρεθύμνου μέχρι και σήμερα 29/9 τα ξημερώματα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυοι/ες και ομάδες της πόλης στάθηκαν στο πλευρό τους, καθώς επίσης κατέφθασαν δύο σύζυγοι γυναικών, οι οποίες  κρατούνταν στο λιμεναρχείο. Μέσα σε αυτή τη βδομάδα έγιναν προσπάθειες από όλες τις αλληλέγγυες ομάδες για ηθική, νομική και υλική στήριξη.

Σήμερα 29/9 στις 5:00 τα ξημερώματα κατέφθασαν δύο αστυνομικά λεωφορεία στα οποία έβαλαν τους μετανάστες και τις μετανάστριες και τους απέσπασαν τα κινητά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν καμία επικοινωνία με τους συγγενείς τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε προσέγγιση στο σημείο ήταν απαγορευτική και η συμπεριφορά των μπάτσων άκρως ειρωνική καθώς επίσης δεν έδιναν πληροφορίες σε κανέναν/καμία, ούτε καν στους συγγενείς. Οι συγγενείς και οι αλληλέγγυοι/ες συγκεντρωθήκαμε αμέσως έξω από το αστυνομικό μέγαρο, όπου συνέχισαν να αποτρέπουν κάθε προσπάθεια των συγγενών και των αλληλέγγυων για περαιτέρω πληροφορίες ακόμα και του δικηγόρου. Υπάρχουν ακόμα, θολές πληροφορίες για κράτηση ασυνόδευτων παιδιών στο Α.Τ Ρεθύμνου. Ακόμα, ο τραυματισμένος μετανάστης που βρισκόταν από τις 22/9 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου συνεχίζει να νοσηλεύεται εκεί, αλλά είναι άγνωστη η ημερομηνία εξιτηρίου του. Ύστερα από κινητοποίηση αλληλέγγυων στο Ηράκλειο, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι οι κλούβες κατέφθασαν εκεί και οι μετανάστες/τριες επιβιβάστηκαν στο champion jet2 της εταιρίας seajets προς άγνωστη προς το παρόν κατεύθυνση.

 

"google ad"

goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...