Το δεύτερο μεγάλο swich-off για την μετάδοση αναλογικού τηλεοπτικού σήματος και την έναρξη της ψηφιακής μετάδοσης, σε ολόκληρη την Κρήτη, έχει προγραμματισθεί για τις 19 Δεκεμβρίου.
Έτσι, εκτός από τα κέντρα εκπομπής στα βόρεια του νησιού, που εκπέμπουν μόνο ψηφιακά, το ίδιο θα γίνει και για όλες τις περιοχές στην ενδοχώρα και στα νότια, που σήμερα «βλέπουν» αναλογική τηλεόραση.
Μάλιστα, ήδη αρκετοί Δήμοι έχουν λάβει εξώδικα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεποικινωνιών για να σταματήσουν την λειτουργία των τοπικών αναμεταδοτών αναλογικού σήματος, καθώς την αποκλειστική παροχή ψηφιακού σήματος έχει η Digea.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως όλοι οι κάτοικοι του νησιού που δεν έχουν τηλεοράσεις που στηρίζουν μετάδοση ψηφιακού σήματος MPEG 4 θα πρέπει να αγοράσουν αποκωδικοποιητές για να μπορέσουν να βλέπουν τηλεόραση.
Όμως υπάρχει άμεσος κίνδυνος τα χωριά στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές να μείνουν χωρίς τηλεόραση μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Και αυτό γιατί και στην ενδοχώρα της Κρήτης, υπάρχει το ίδιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές της χώρας.
Η Digea – που είναι αποκλειστικός πάροχος του ψηφιακού σήματος – δεν θέτει από την αρχή σε λειτουργία όλους τους αναμεταδότες και λόγω της φύσης του εδάφους πολλές περιοχές μένουν χωρίς τηλεόραση.
Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν τη Digea για να τοποθετήσει δευτερεύοντες αναμεταδότες προκειμένου να γίνεται λήψη ψηφιακού σήματος. Το κόστος αυτών των αναμεταδοτών για τον Δήμο ανέρχεται σε 10.000 έως 15.000 ευρώ έκαστος.
Ήδη στην Πελοπόννησο – που παρουσιάστηκε το πρόβλημα – κάποιοι Δήμοι προχώρησαν σε εξώδικα κατά της Digea ζητώντας την κάλυψη με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα όλων των περιοχών, ενώ άλλοι – σύμφωνα με πληροφορίες – πλήρωσαν την Digea για την τοποθέτηση επιπλέον αναμεταδοτών.
Βέβαια, υπάρχει ένα θέμα με το Ελεγκτικό Συνέδριο για το αν θεωρεί “επιλέξιμες” αυτές τις δαπάνες και εαν τις εγκρίνει.
Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών απάντησε σε έγγραφο του Περιφερειάρχη Αν.Μακεδονίας όπου υπήρξαν ίδια προβλήματα, πως η επέκταση του σήματος στις δυσπρόσιτες περιοχές δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση της digea και η λύση πρόκειται να δοθεί μέσα από τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης αναμεταδοτών μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.
Η επιδότηση αποτελεί ένα ακόμη «τυράκι στην πίτα» της Digea, δηλαδή την σύμπραξη των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. η οποία θεωρείται ότι έχει ευνοηθεί ήδη (α) από την σχεδόν φωτογραφική ανάθεση της αποκλειστικότητας διανομής σήματος, (β) από τη δυνατότητα να εισπράττει ενοίκια για τις συχνότητες, σε πολλαπλάσιο κόστος από αυτό που πληρώνει στο κράτος, (γ) από την ενοικίαση των υπηρεσιών της από την αποδιοργανωμένη δημόσια τηλεόραση, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι αυτάρκης, (δ) από διάφορες νομικές διευκολύνσεις με τις οποίες υπάρχουσες εγκαταστάσεις εκπομπής μπορούν να παραχωρούνται στην Digea χωρίς κόστος.
Σύμφωνα πάντως με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου στις 19 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται σε ολόκληρη την χώρα η μετάβαση των τηλεοπτικών εκπομπών στην ψηφιακή εποχή.
Το πρόγραμμα των επόμενων switch-off του αναλογικού σήματος και έναρξης του ψηφιακού έχει ως εξής:
-31 Οκτωβρίου 2014: Κεντρική Μακεδονία/Θεσσαλία/τμήμα Στερεάς Ελλάδας
-28 Νοεμβρίου 2014: Ήπειρος/Δυτική Μακεδονία/Ιόνιο/ Αιτωλοακαρνανία
-19 Δεκεμβρίου 2014: Κρήτη/Κυκλάδες/Δωδεκάνησα/Σάμος & Ικαρία
Ναπολέων Σαραντίδης / flashnews.gr