21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Απ. Βουλγαράκης: Ανέφικτη η δακοκτονία αν δεν αυξηθούν οι πιστώσεις

Ημερομηνία:

Επιστολή προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Π. Λαφαζάνη και τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Βούτση, έστειλε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, με θέμα τον Προϋπολογισμό δακοκτονίας έτους 2015 για την Π.Ε. Χανίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει:

«Με αριθ. 6414/25-2-2015 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το οποίο ανακοινώνονται τα ποσά με τα οποία επιχορηγούνται οι Περιφέρειες της Χώρας για την κάλυψη των αναγκών δακοκτονίας έτους 2015, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καλείται να εφαρμόσει το πρόγραμμα δακοκτονίας με 1.671.185,00 ευρώ σε αντίθεση με το έτος 2014 που το αντίστοιχο ποσό ήταν 2.464.343,00 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή μία μείωση περί των 793.158,00 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Με το ποσό αυτό καλύπτονται οριακά τέσσερις δολωματικοί ψεκασμοί σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, η παγιδοθεσία και οι λοιπές ανάγκες του προγράμματος. Οι τέσσερις δολωματικοί ψεκασμοί είναι ο ελάχιστος αριθμός ψεκασμών που απαιτούνται για την προστασία της ελαιοπαραγωγής σε μία σχετικά ευνοϊκή χρονιά, δηλαδή μία χρονιά με υψηλές θερμοκρασίες και μικρούς δακοπληθυσμούς.

Τέτοιες συνθήκες επικράτησαν το 2014, οπότε και ο μέσος όρος ψεκασμών στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ήταν 3,8, με τον Δήμο Αποκορώνου όμως να έχει πραγματοποιήσει μόνο δύο δολωματικούς ψεκασμούς λόγω καθυστερημένης έναρξης του προγράμματος εξαιτίας άγονων διαγωνισμών.

Εάν δηλαδή ο διαγωνισμός για τον Δήμο Αποκορώνου δεν είχε αποβεί δύο φορές άγονος και η δακοκτονία είχε ξεκινήσει κανονικά, θα είχε πραγματοποιήσει περισσότερους ψεκασμούς οπότε ο μέσος όρος των πραγματοποιηθέντων ψεκασμών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας θα ήταν μεγαλύτερος του 4. Σε μία κανονική χρονιά, με υψηλούς δακοπληθυσμούς όπως συμβαίνει συνήθως στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, οι τέσσερις δολωματικοί ψεκασμοί είναι ανεπαρκείς με ότι συνέπειες θα έχει αυτό στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία έτη και μετά τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς το αρμόδιο υπουργείο, η Περιφέρεια Κρήτης προμηθεύεται εντομοκτόνα και ελκυστικά για άνω των τεσσάρων δολωματικούς ψεκασμούς, τα οποία δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως καθώς δεν θα υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις για την πληρωμή των εργολάβων ψεκασμών.Θεωρούμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες η εφαρμογή του προγράμματος στην ουσία είναι ανέφικτη.

Η όποια εφαρμογή της θα γίνει μόνο για τους τύπους και χωρίς τα αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να έχει.

Ύστερα από τα ως άνω, και σε συνέχεια του υπ. αριθ. 636/20-1-2015 εγγράφου μας με το οποίο αιτούμαστε την αύξηση των τιμών στις εργολαβίες των ψεκασμών, παρακαλούμε για την ανάκληση της ως άνω απόφασης και την αντικατάστασή της με άλλη η οποία να έχει ως βασικό γνώμονα την προστασία της ελαιοπαραγωγής της χώρας.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...