19.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

«Αργύρης Χιόνης – Ακίνητος στου ποταμού την κοίτη»

Ημερομηνία:

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει στο θέατρο Κυδωνία, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου 2013 κάθε Παρ., Σαβ. και Κυρ. στις 9.30 μμ., τη θεατρική παράσταση «Ακίνητος στου ποταμού την κοίτη». Πρόκειται για μια σκηνική προσέγγιση της ποίησης του Αργύρη Χιόνη που συνδυάζει την προβολή μιας ταινίας με την ερμηνεία ποιημάτων από έναν ηθοποιό. Η σκηνοθεσία, η επιλογή και η ερμηνεία των ποιημάτων που απαρτίζουν την παράσταση είναι του Μιχάλη Βιρβιδάκη, ενώ η ταινία που τη συνοδεύει γυρίστηκε ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης στο Θροφαρί Κορινθίας από τον κινηματογραφιστή Σταύρο Ψυλλάκη. Τους ήχους της ταινίας επιμελήθηκε ο  Δημήτρης Ιατρόπουλος.

Ο Αργύρης Χιόνης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές της γενιάς του, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2011. Το πάθος της ποίησης τον συντρόφευε  σε όλη του τη ζωή και τον ακολουθούσε σε όλες τις περιπλανήσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονωμένος οικεία βουλήσει στο σπίτι του, στο χωριό Θροφαρί Κορινθίας, καλλιεργώντας, όπως ο ίδιος έλεγε, τη γη και την ποίηση. Η παράσταση του θεάτρου μας «Ακίνητος στου ποταμού την κοίτη» είναι βεβαίως μια παρουσίαση της ποίησης του Αργύρη Χιόνη, όμως πάνω απ’ όλα είναι μια απόδοση χρέους σ’ έναν φίλο που έφυγε. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, στο Κάστρο της Καβάλας, την 1η Αυγούστου 2012, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα 7+2 προσωπογραφίες ποιητών, έως όρθρου βαθέως.

Θα θέλαμε να θυμίσουμε πως η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έτος 2009, στο θέατρο Κυδωνία, το σύνολο του θεατρικού έργου του Αργύρη Χιόνη, καθώς επίσης διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στις 8 Φεβρουαρίου του 2010.

 Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στα τηλέφωνα 2821092395 και 6973005570

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...